De grote Limburgse ziekenhuis- en zorgorganisatie Zuyderland heeft 44 miljoen euro geleend om haar epd-systeem te vervangen. De vervanging is ongewenst en onnodig vroeg, maar de leverancier van het huidige SAP-systeem trekt zich in 2026 terug uit Nederland. Dat vertelt bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland aan Dutch Health Hub.
Zuyderland is een van Nederlands grootste niet-academische medische instellingen. Zo’n zeven jaar geleden doorliep de organisatie een moeizame implementatie van het SAP-systeem voor elektronische patiëntendossiers (epd), aldus Jongen. Volgens hem werkten destijds zeven Nederlandse ziekenhuizen met het bewuste systeem. Inmiddels is het Zuyderland samen met Maastricht UMC de enige, weet hij. ‘De laatste der Mohikanen’ en ‘verdomd jammer’, noemt hij het. Onder de gebruikers zou tevredenheid zijn over het huidige systeem.
Niet meer ondersteund
Het onderdeel van SAP dat dergelijke epd’s aanbiedt, kwam vijf jaar geleden in handen van het Amerikaanse softwarebedrijf Cerner. Oude epd-pakketten worden vanaf 31 december 2025 niet meer door SAP ondersteund en Cerner wil niet meer actief zijn in Nederland. Wat ook niet helpt is dat Cerner in 2022 werd overgenomen door Oracle. Zelfs twee jaren van onderhandelen tussen het Zuyderland en de top van Cerner veranderden niets aan de situatie. Jongen hekelt de grilligheid in de ict-markt.
En dus rest het Zuyderland niets anders dan opnieuw van epd-systeem te wisselen, een tijdrovend en kostbaar karwei. Bij de bank heeft de ziekenhuis- en zorgorganisatie een lening van 44 miljoen euro geregeld. Maar echt tevreden is Jongen niet. ‘Dan mag je kiezen tussen ChipSoft en Epic. Je staat met de rug tegen de muur. Je gaat zo van verliefdheidsfase het huwelijk in, waarbij je je voor vijftien jaar aan elkaar verbindt.’
In 2021 voerde het Zuyderland nog een grote update uit in zijn huidige epd-systeem. Daarvoor werden duizenden mensen die in het systeem staan, nagebeld om de data in het systeem te ontdubbelen.
wat betreft de financiële stresstest concluderen accountants dat de financiële positie van ziekenhuizen is verslechterd, inflatie is een groot risico doordat dit op de lonen drukt. Personeel of beter gezegd het gebrek eraan zal de komende jaren een groter probleem worden dan de ICT, niet alleen ACM adviseert daarom tot samenwerking. Want (vreemd) geld wordt dus niet als een probleem gezien omdat investeringen ook een rendement kennen, de boekhouder moet zoals ik 10 jaar geleden ook al stelde niet de medicijnpomp reguleren. De behoudende reacties laten echter zien dat een herontwerp van de zorgprocessen nog niet op de agenda staat.