De grote Limburgse ziekenhuis- en zorgorganisatie Zuyderland heeft 44 miljoen euro geleend om haar epd-systeem te vervangen. De vervanging is ongewenst en onnodig vroeg, maar de leverancier van het huidige SAP-systeem trekt zich in 2026 terug uit Nederland. Dat vertelt bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland aan Dutch Health Hub.
Zuyderland is een van Nederlands grootste niet-academische medische instellingen. Zo’n zeven jaar geleden doorliep de organisatie een moeizame implementatie van het SAP-systeem voor elektronische patiëntendossiers (epd), aldus Jongen. Volgens hem werkten destijds zeven Nederlandse ziekenhuizen met het bewuste systeem. Inmiddels is het Zuyderland samen met Maastricht UMC de enige, weet hij. ‘De laatste der Mohikanen’ en ‘verdomd jammer’, noemt hij het. Onder de gebruikers zou tevredenheid zijn over het huidige systeem.
Niet meer ondersteund
Het onderdeel van SAP dat dergelijke epd’s aanbiedt, kwam vijf jaar geleden in handen van het Amerikaanse softwarebedrijf Cerner. Oude epd-pakketten worden vanaf 31 december 2025 niet meer door SAP ondersteund en Cerner wil niet meer actief zijn in Nederland. Wat ook niet helpt is dat Cerner in 2022 werd overgenomen door Oracle. Zelfs twee jaren van onderhandelen tussen het Zuyderland en de top van Cerner veranderden niets aan de situatie. Jongen hekelt de grilligheid in de ict-markt.
En dus rest het Zuyderland niets anders dan opnieuw van epd-systeem te wisselen, een tijdrovend en kostbaar karwei. Bij de bank heeft de ziekenhuis- en zorgorganisatie een lening van 44 miljoen euro geregeld. Maar echt tevreden is Jongen niet. ‘Dan mag je kiezen tussen ChipSoft en Epic. Je staat met de rug tegen de muur. Je gaat zo van verliefdheidsfase het huwelijk in, waarbij je je voor vijftien jaar aan elkaar verbindt.’
In 2021 voerde het Zuyderland nog een grote update uit in zijn huidige epd-systeem. Daarvoor werden duizenden mensen die in het systeem staan, nagebeld om de data in het systeem te ontdubbelen.
Het ligt natuurlijk altijd aan een ander maar hele EPD-debacle heeft ondertussen miljarden aan belastinggeld gekost door een veel te grote autonomie van relatief kleine spelers. ACM adviseert dan ook al enige tijd dat zowel ziekenhuizen en zorgverleners moeten gaan samenwerken want de Nederlandse zorgmarkt is nu te klein en te versnipperd:
https://www.informatieberaadzorg.nl/actueel/nieuws/2022/01/24/acm-adviseert-ziekenhuizen-samen-te-werken-voor-betere-epd-voorwaarden
Bestuursvoorzitter vertelt dus niks nieuws want 10 jaar eerder liep ik al tegen een ‘eigengereidheid’ in de sector aan welke niet goed is voor de informatieoverdracht. En hier zijn ondertussen nieuwe bestuurlijke uitdagingen bijgekomen door zoiets als een AVG/GDPR want duizenden mensen in het systeem nabellen om data in het systeem te ontdubbelen zal anders ingeregeld moeten worden als we kijken naar ambities.
Wat betreft een exit strategie wordt het tijd dat we meer aandacht geven aan het fenomeen data want al die ziekenhuizen zitten op een berg goud als we kijken naar digitale pathologie doordat ‘corpus virtualis’ begraven ligt in digitale dossierkasten welke het gevolg zijn van ‘vendor neutral archiving’ middels inblikken van de data in ZIS/EPD systemen.
“Magistrale verkooptruc is zoals Jort Kelder (in januari 2014) de werking van de markt uitlegde door aan Matthijs van Nieuwkerk zijn pen, iets van weinig waarde te vragen. Toen Jort deze had vroeg hij aan Matthijs om zijn naam op te schrijven. En hoe verrassend had Matthijs daar een pen voor nodig die Jort hem wel wilde verhuren, voor een belachelijk hoge prijs uiteraard.”
440.000 manuur voor een migratie omdat de bestaande leverancier het zo heeft geleverd dat exploitatie in eigen beheer niet mogelijk is en geen enkele partij ter wereld in staat is te kandidateren voor overdracht of bij gebrek aan bereidwilligheid en/of documentatie zelfs maar in staat is om te rechercheren, documenteren en beheren. En de mensen die dat allemaal hebben laten gebeuren hebben nu vastgesteld dat het opzetten van een nieuw soortgelijk drama minstens 44 miljoen gaat kosten? Koop eens een boek over SAP. Zo moeilijk is het allemaal niet.
Gaan ze daar opnieuw het wiel uitvinden,niet echt slim.
Dit is een goed voorbeeld van de voordelen van OpenSource.
Je zou zeggen dat een soort Common Ground initiatief zoals bij de gemeenten waarbij vanuit de VNG interoperabele bouwstenen (gebaseerd open standaarden) worden ontwikkeld, ook voor de ziekenhuizen geen slecht idee zou zijn. De link van oudlid laat zien dat zelfs de ACM op betere samenwerking tussen de ziekenhuizen aandringt en vendor lock-in als 1 van de grootste bedreigingen van de ZIS/EPD-markt voor Nederland ziet momenteel.
@Fred, dat zou je zeggen en dat is soms ook zo maar vaker komt een goed aangestuurd proces tot combinaties van samenwerking en concurrentie. Dat hangt af van omstandigheden en moet dus kunnen variëren in de tijd met zo lort mogelijke feedbacklijnen. Veel samenwerking leidt o.a. soms tot onneembare bastions van gevestide belangen en kan decennia lang verkeerd uitpakken. Goed aansturen leidt helaas maar in zo’n 15 tot 20% van de gevallen tot (min of meer) beter resultaat en je kunt ook achteraf niet zeggen in welke gevallen dat was. Dat geeft helaas allerlei beleidsmakers de gelegenheid om te doen we ze goed dunkt zonder enige theoretische basis en sols zelfs beweren dat ‘de praktijk al talloze malen heeft uitgewezen dat meer samenwerken altijd loont’. Maar er kan worden aangetoond dat dat niet waar is, er kan worden aangetoond dat praktijkervaring daar statistisch helemaal niets over kan uitwijzen, laat staan (nogmaals) in individuele gevallen daar iets over kan zeggen. Laten ze daar ook eens een keer boek over kopen.
De ict binnen de zorg moet anders, moderner en opener en vooral meer ondersteunend.
Het beste is even te wachten met de keuze voor een nieuw epd om twee redenen,
1) de ondersteuning houdt niet morgen op.
2) je wilt nu niet kiezen voor een technologisch ouder product, want dan loop je straks weer achter de feiten aan.
@Hans, een technologisch niet-onderhoudbaar product loopt achter de feiten aan. Met kiezen voor een technologisch nieuw product, loop je straks ook weer achter de feiten aan. Beter is het een technologisch ouder product onderhoudbaar te maken want dat gaat meer om vaardigheid en inzicht van betrokken mensen dat om het product. Als men denkt dat het niet kan, gaat het met het nieuwe product ook zeker niet gebeuren.
Producten verouderen. Denken dat je niet-verouderende producten kunt bouwen is een illusie. De onderhoudbaarheid die je inbouwt veroudert ook. Je hebt wel per geval meer of minder verouderingsschade, al of niet door statische omstandigheden of door vooruitzienende ontwikkelaars (die zijn vaak op dat punt op zichzelf aangewezen). Maar alleen achteraf weet je hoe die vooruitzienende blik aansluit op gewijzigde omstandigheden. Als er een leidraad is, dan is het dat je met zo klein mogelijke autonome oplossingen werkt met op zelfstandigheid afgeronde functionaliteit. De neiging in NL doet helaas altijd precies het omgekeerde omdat van zowel de leveranciers als de afnemers de beslissers hier persoonlijk het meeste mee gebaat zijn.
Toch maar CS dan maar….gouwe handel, dit.
De ‘corpus virtualis’ als technologisch niet onderhoudbaar product mist de essentie van data, vrees dat iemand de essentie mist als het om een dossiervorming gaat. Wet (WGBO) stelt geen eisen aan de vorm maar wel aan bewaartermijn. Gelijkertijd stelt een andere wet (AVG) eisen aan inzage want het versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) geeft al een idee van de problematiek. Machiavelli in de polder kennen cure & care ketens nog teveel versplintering want eigengereidheid van een bestuursvoorzitter vergeet dat Zuyderland achter loopt als het om een informatieuitwisseling in de ketens gaat.
Het idee van de vereniging is leuk maar ieder voor zich en God voor ons allen lijkt me een stap van 300 jaar terug. Wat betreft een samenwerking ligt er dus nog een organisatorische uitdaging want de versplintering is een gevolg van tegenstrijdige belangen tussen beroepsgroepen in de zorg.
Gisteren werd bekend gemaakt dat de CTO van ABN Amro is toegetreden tot de Raad van Toezicht van Zuyderland. Dus ze gaan wel goed op die centjes letten, de geldschieters, en ik vermoed dat enige extra ICT expertise daar goed van pas komt. 44 miljoen is gewoon erg veel geld, ook voor (opzetten en migreren naar) een ingewikkelde patiënten- en zorgadministratie van een groot ziekenhuis (cluster)!
Wat ik verder in het verhaal nog mis is wat Maastricht UMC als “allerllaatste der Mohikanen” gaat doen en in hoeverre Zuyderland daarmee nog samen optrekt in dit proces. https://www.zuyderland.nl/nieuws/jan-van-groningen-per-1-april-2023-benoemd-tot-lid-raad-van-toezicht/