Negentig procent van de Nederlandse it-ondernemers ziet dit kwartaal hun winstgevendheid verbeteren of gelijk blijven. De meeste bedrijven in deze branche zien de toekomst zonnig in. Zo verwacht het overgrote deel van de ondernemers hun investeringen dit jaar gelijk te kunnen houden of te verhogen.
Dit blijkt uit de IT Outlook 2023 van de ING. De bank verwacht dat de it-sector dit jaar een volumegroei van 4,5 procent haalt, evenveel als in 2022. De groei wordt vooral gedreven door de stijgende vraag naar cybersecurity, uitbesteding van it-diensten en it-infrastructuur. Daarnaast zijn it-diensten zo belangrijk geworden voor bedrijven en andere instellingen dat de sector hard groeit ondanks de flauwte in de Nederlandse economie.
Door hogere prijzen gecombineerd met eerder genoemde volumegroei steeg de geldomzet van de it-sector flink in 2022. In het derde kwartaal van dat jaar piekte de omzetgroei met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de andere kwartalen lag de omzettoename iets lager, maar met een gemiddelde groei van 8,7 procent nog altijd hoog in historisch perspectief.
Aanhoudende personeelstekorten houden de it-sector in hun greep. Het percentage bedrijven dat het personeelstekort als een rem op groei ervaart blijft hoog. In het eerste kwartaal van dit jaar gaf 43 procent van de ondernemers aan dat het personeelstekort de groei van hun bedrijf beperkt. Dat is nog maar weinig lager dan in het derde kwartaal van 2022 (46 procent) toen de personeelsnood piekte.
Het aantal openstaande vacatures in de gehele tmt (technologie, media, entertainment, telecom)-sector blijft hoog. In de tweede helft van 2022 was sprake van een lichte daling. Volgens de ING komt dit voornamelijk door de omvangrijke ontslagrondes bij grote technologiebedrijven. De bank noemt in dit verband Booking.com, Google en Uber. Het ontslagen personeel is snel opgepikt door andere bedrijven in de sector, weet de bank. Zo hebben Nederlandse tmt-bedrijven een belangrijke slag kunnen slaan op de arbeidsmarkt.
Nieuw kantoor
Uber begrijpt niet waarom ING dit bedrijf als voorbeeld noemt. Volgens woordvoerder Rick Janse Kok kende het EMEA-hoofdkantoor in Amsterdam de afgelopen twee jaar geen reorganisatie- en/of ontslagrondes. Uber heeft in de hoofdstad zo’n duizend medewerkers. ‘Binnenkort verhuizen we naar een nieuw kantoor dat ruimte biedt aan tweeduizend collega’s. We willen onze engineering capaciteit blijven uitbreiden buiten de VS. Amsterdam loopt hierin voorop.’
Google-woordvoerder Rachid Finge kan geen cijfers delen over het aantal mensen dat het afgelopen jaar bij Google Nederland is vertrokken, ook niet bij de grote ontslagronde. Evenmin bestaat er inzicht welke bedrijven onze oud-collega’s oppikken, zegt hij.