De vakbonden dreigen ING met werkonderbrekingen, te beginnen bij het datacentrum van de bank. Ze geven de bank tot volgende week donderdag de tijd om met een fors hoger loonbod te komen. Anders wordt het werk daar twee tot drie uur onderbroken. Medewerkers klappen dan hun laptop dicht en nemen de telefoon niet op.
Reinier Castelein, voorzitter van De Unie, bevestigde gisteren in het FD dat ook het datacentrum in de acties wordt betrokken. Eerder had De Telegraaf hier al op gezinspeeld. Duygu Akçay, bestuurder bij FNV Finance, benadrukt desgevraagd dat de veiligheid absoluut niet in gevaar komt. Iedereen, ook de medewerkers van het datacentrum, moet actie kunnen voeren. Maar risico’s worden vermeden, laat ze weten.
Zonder specifiek in te gaan op de situatie in het datacentrum wil Akçay wel kwijt dat met de leiding van de bank veiligheidsgesprekken gaande zijn. Bepaald wordt welke cruciale afdelingen buiten de acties moeten blijven of een minimale impact zullen voelen.
Druk
De FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie gaan zeker de druk verder opvoeren. ‘Maar we gaan de bank niet buitenproportionele schade toebrengen,’ aldus Akçay. Ze wil hangende het veiligheidsoverleg niet in detail aangeven hoe de acties bij het datacentrum eruit gaan zien.
Wel trekt Akçay een vergelijking met de brandweer, politie of ambulance. ‘Die zouden bij acties altijd met een minimale bezetting werken. Ze gaan geen situatie creëren waardoor een terroristische aanslag kan gebeuren.’ Conclusie: er komen wel acties maar cruciale bankfuncties worden niet geraakt.
Overigens is het vrij uniek dat een bank staakt, laat staan dat medewerkers van een datacentrum hierbij zijn betrokken. Vorige week dinsdag werd voor het eerst in de geschiedenis van ING kort gestaakt. Voor 30 maart, 11 april en 24 april zijn nieuwe stakingen aangekondigd.