De naam Ordina verdwijnt als de it-dienstverlener uit Nieuwegein door het Franse Sopra Steria wordt overgenomen, zoals de ondernemingsleiding en de twee grootste aandeelhouders Teslin en Mont Cervin graag zien gebeuren. Ordina zal dan opgaan in een nieuwe Benelux-organisatie die behalve uit de Belgische en Luxemburgse dochters van Sopra Steria bestaat uit het onlangs overgenomen Belgische bedrijf Tobania.
Het Benelux-hoofdkantoor van deze bedrijfseenheid komt in Nieuwegein. Het Benelux-smaldeel van Sopra Steria biedt werk aan ruim vierduizend mensen, zo goed als gelijkelijk verdeeld over België en Nederland. In Luxemburg zitten driehonderd werknemers.
Ordina-topman Jo Maes, die de nieuwe Benelux-organisatie gaat leiden, heeft dit vanmorgen tijdens een toelichting op het bod van Sopra Steria bekendgemaakt. De Benelux-organisatie wordt voor de Franse it-dienstverlener na de divisies in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de derde grote regio. Aan de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers wordt niet getornd. Ordina, dat moeite heeft om aan geschikt personeel te komen, verwacht als onderdeel van het grotere Sopra Steria aantrekkelijker te worden als werkgever. Personeel krijgt meer carrièrekansen.
Overheidsdomein
Maes verwacht dat de aanbesteding-kracht toeneemt als Ordina opgaat in het veel grotere Sopra Steria dat met name op gebied van de overheid veel kennis en ervaring heeft. Samen gaan ze een leidende positie in het overheidsdomein innemen, aldus Maes. Ook in het bankwezen en de industrie krijgt het nieuwe bedrijf een sterke positie. Maes verwacht dat het bedrijf sneller kan groeien in transport en logistiek. Betrekkelijk nieuwe terreinen worden ruimtevaart en defensie. Deze worden samen ontwikkeld. Verder zijn er plannen om de markt voor dienstverlening aan nutsbedrijven te betreden.
De ceo is zich ervan bewust dat meerdere partijen interesse hebben in de overname van Ordina. Het bedrijf wil niet zeggen met wie de afgelopen weken is gesproken. Maes voelt zich gesterkt door toezeggingen van Teslin en Mont Cervin. Bovendien hebben Axeco en ABN Amro een ‘fairness opinion’ gemaakt waarin wordt gesteld dat de hoogte van het bod eerlijk is. Bepaald is dat ten minste 95 procent van de aandelen moeten worden aangeboden. Dit percentage wordt tachtig procent als de algemene vergadering van aandeelhouders het bod goedkeurt. Mocht een partij een bod van ten minste tien procent hoger uitbrengen, dan krijgt Sopra Steria vijf dagen de tijd dit te evenaren. Zou Ordina uiteindelijk ingaan op een hoger bod, dan moet het bedrijf 5,2 miljoen euro aan de Fransen betalen.