Het hoofdkantoor van het Nato Innovation Fund (NIF) wordt in Nederland gevestigd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de komst van dit fonds officieel bekendgemaakt. De bondgenoten stellen samen minimaal een miljard euro beschikbaar voor het fonds, dat een looptijd van vijftien jaar heeft. Nederland heeft toegezegd in die periode ruim 55 miljoen euro bij te dragen.
Met het NIF wil de Navo innovaties binnen het bondgenootschap aanjagen. Minister Adriaansens (EZK) verwacht dat de vestiging in Nederland de mogelijkheid voor innovatieve Nederlandse startups vergroot om hun weg naar kapitaal te vinden. Nederland heeft zich binnen de Navo hard gemaakt voor vestiging in Nederland. Dit gebeurde in nauwe samenwerking tussen het Netherlands Foreign Investment Agency, Techleap.nl en Defensie.
Het fonds past bij de ambities van Defensie om te innoveren op het gebied van zogeheten emerging & disruptive technologies (edt’s). Daaronder vallen artificiële intelligentie (ai), big data, autonome systemen, quantum computing, biotechnologie, hypersone technologie, ruimtevaart, nieuwe materialen en energie/voortstuwing. De Navo ontwikkelt specifieke plannen voor al deze sleuteltechnologieën, te beginnen met ai en big data.
De toepassing van edt’s en samenwerking met de technologische sector is volgens minister Ollongren (Defensie) cruciaal. ‘Meer investering in hightech is broodnodig. Zo werken we met onze Navo-bondgenoten aan de verdediging tegen nieuwe dreigingen. Daarom ook heeft Nederland al eerder besloten om het budget op het gebied van onderzoek, technologie en innovatie substantieel te verhogen.’
@Jaap, de overheid heeft alleen geen idee hoe je dingen organiseert met statistich de hoogste kans op het beste resultaat. Dat doe je door besluitvorming ‘bottom up’ te laten plaatsvinden, ‘feedback’-lijnen zo kort mogelijk te houden, automatisch meer middelen naar succesvolle oplossingsmethoden te laten stromen en oplossingsmethoden die meerdere middelen optimaal te kunnen laten benutten voor meer propagatie van zichzelf. Ze hebben voortdurend de mond vol over wetenschappelijke aanpak van van alles maar op dit cruciale punt bedenkt iedereen maar wat en is er de rest van zijn of haar leven van overtuigd dat dat de beste methode is. Denken hun gelijk ook voortdurend bevestigd te zien middels praktijk observaties.
“Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.” Of de overheid de innovatie moet organiseren of de markt is de vraag. Het geklaag van een ‘hangmat-ondernemer’ die zich comfortabel door het leven probeert te manoeuvreren geeft aan waar het probleem ligt. Ik had al op het tactische voordeel van nauwkeurige tijd- en plaatsbepaling gewezen. Sinds Kennedy is de ruimte een speeltuin geworden voor allerlei ontwikkelingen en inspanningen hierin van Elon Musk en anderen is opmerkelijk als we kijken naar zeggenschap over de ruimte.
SpaceX belemmert een offensief militair gebruik van civiele techniek door Oekraïne omdat dit op morele bezwaren stuit. Het lijkt het mij dan ook verstandig dat we eerst een ethische raamwerk opstellen voordat we allerlei innovaties doen om de mensheid te vernietigen. Of het hoofdkantoor op de Zuidas ons een DARPA 2.0 gaat brengen is nog hoogst onzeker en ook wie er van kunnen profiteren. Want een Europese tegenhanger van GPS in de vorm van Galileo is mede bekostigd door China en voor de lancering werden veelal Russische raketten gebruikt.
Reden te meer voor een Nato Innovation Fund en het betrekken van de bevolking bij oorlog en vrede..