De storing in de StembureauApp, waardoor woensdagavond bij achttien gemeenten lange rijen ontstonden bij stembureaus, zit in het scannen van de qr-code van de stempassen. Dat blijkt uit een evaluatie van de beheerder van de app: Servicecentrum Gemeenten van VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) Realisatie.
In de gemeenten die de app gebruiken, hebben de stempassen voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen een qr-code. Die wordt bij aankomst van een kiezer in het stembureau gescand voor controle. Er ontstaat een verbinding met een landelijk register. Doordat het te lang duurde voordat er een bericht terugkwam over de geldigheid van de pas, werd de pas een tweede keer door de camera gelezen. Volgens een woordvoerder van de VNG kreeg de medewerker van het stembureau vervolgens de foutmelding dat de pas al eerder was gescand. ‘Daardoor ontstond verwarring.’
Na de foutmeldingen is er overgestapt naar handmatige controles van de stempassen. Daarbij wordt de stempas op een papieren lijst gecontroleerd. Dat kost tijd en leidde tot lange wachtrijen. In sommige gemeenten konden mensen die in de rij stonden pas ver na 21.00 uur, de sluitingstijd van een stembureau, hun stem uitbrengen.
De storing duurde een aantal uur. Er zou ‘s middags ook al een probleem met de servers zijn geweest. Die bleken hun belasting niet goed op elkaar te kunnen afstemmen (load balancing). Daarom is op advies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) overgegaan op het handmatig checken van de stembiljetten en zijn er extra servers ingezet, meldt Binnenlands Bestuur.
Apps
De StembureauApp is in gebruik bij achttien gemeenten. waaronder Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Groningen, en ondersteunt organisatoren van verkiezingen met inzicht in de opkomst per gemeente, stembureau of stadsdeel. Ook zijn via de app onvoorziene omstandigheden zoals een tekort aan stembiljetten of fraudepogingen te melden. De software is beschikbaar via een beveiligde tablet.
In een softwarecatalogus van de VNG staan verschillende apps die voor, na en tijdens verkiezingen gebruikt kunnen worden. Voor zover bekend zijn met die apps geen storingen geweest.