Opensource krijgt ruim baan bij de overheid. Het ministerie van BZK geeft daarin het goede voorbeeld. Om het opensourcewerken binnen dit departement te stimuleren, is een Opensource Program Office (OSPO) opgericht.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil daarmee knelpunten rondom opensource wegnemen. Ze vindt dat de overheid zo open mogelijk moet zijn, tenzij het echt niet anders kan. Daar horen open data en opensource bij.
Het ambtenarenapparaat onderschrijft wel de principes van transparantie, hergebruik van software en samenwerking, maar handelt daar in de praktijk vaak niet naar. Volgens Van Huffelen komt dit doordat opensource een andere manier van werken en denken vereist. Bovendien leeft onder ambtenaren het misverstand dat opensource een kwestie van techniek is en dat praktische dilemma’s aan softwareontwikkelaars moeten worden overgelaten. Ze vergeten ook dat openheid van informatie breed geaccepteerde archiefregels en interne raamwerken met zich mee brengt.
Geslotenheid
Volgens de staatssecretaris heerst binnen overheidsdiensten nog te veel een cultuur van geslotenheid. Tijdens de Opensource Summit in Brussel zei ze dat veranderingen in de ambtelijke cultuur nodig zijn wil opensource een succes worden.
Het opgerichte OSPO moet daar een eind aan maken. Als die aanpak lukt, kan dat andere ministeries tot inspireren. Verder wil Van Huffelen ambtenaren trainingen geven en meer bewust maken van opensource. Dat is nodig om van opensource een standaard te maken. Het OSPO maakt afspraken met de verschillende onderdelen van BZK over het uitvoeren van pilots of het opensource maken van bestaande applicaties. Hiermee wordt de nodige kennis en ervaring opgedaan om de omschakeling naar opensource werken te maken.
De nieuwe organisatie wordt onderdeel van cio BZK en gaat samenwerken met verschillende beleids- en stafdirecties. Bijvoorbeeld op het terrein van inkoop, openbaring van overheidsinformatie en de European Digital Identity wallet. Op deze manier zet BZK concrete stappen in het toepassen van het ‘open, tenzij’- beleid.
Jammer dat het begrip opensource gekoppeld wordt aan open overheid. Met opensource kun je nog steeds alles zwart maken. Een open overheid gaat over dat je niks zwart maakt.
Het gebruik van opensource heeft hier niks mee te maken.
Inderdaad, er zijn een aantal “open’s” bij ICT.
OpenData, gaat over verkrijgbaarheid van gegevens, manier van werken, enz,
OpenSource, gaat over de broncode,
OpenStandaard, gaat over afspraken en patenten.
En dat is er ook nog OpenOverheid…………
De staatsecretaris mag wel iets concreter zijn wat taalgebruik betreft. Geen idee wat er bedoeld wordt met “Ze vergeten ook dat openheid van informatie breed geaccepteerde archiefregels en interne raamwerken met zich mee brengt”
Dit is een aardig artikel: https://logz.io/blog/is-vendor-owned-open-source-an-oxymoron/
‘Open source is not a Business Model’ dus een bedrijf dat oplossingen biedt op basis van Open Source code zal op een andere wijze geld moeten verdienen, bijvoorbeeld door het leveren van services op basis van een SLA. Een niet-commerciele organisatie kan de code gebruiken en zijn eigen inhoudelijke bijdrage leveren aan de community, maar moet dit wel goed en actief doen. Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rij (blijven) zitten . . .
Immers: ‘real open source needs community-backed governance.’ Open Source is een prima weg voorwaarts zolang de commmunity groot, actief, betrokken en werkelijk ‘open’ is en blijft. En daar moet de gebruiker of ook zelf inhoudelijk aan bijdragen of (service)bedrijven daar opdrachten voor geven.
https://logz.io/blog/is-vendor-owned-open-source-an-oxymoron/