Het slotkwartaal van 2022 leverde op de Nederlandse ict-markt 111 geregistreerde overnames, fusies en investeringen op. Er was nog voldoende dynamiek te zien maar normaliter levert zo'n vierde kwartaal meer transacties op. Met name investeerders zijn terughoudend geworden als het gaat om het ondersteunen van jonge ondernemingen. Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van financieel adviesbureau CFI, gespecialiseerd in acquisities, en Computable.
Ter vergelijking: het vierde kwartaal van 2021 telde 138 transacties. Bij de andere kwartalen van 2022 stond de teller op 108 voor het derde kwartaal en op 151 deals in zowel het eerste en tweede kwartaal van 2022. In totaal scoorde het jaar 2022 521 transacties, een daling ten opzichte van 2021 (556 deals) maar nog altijd meer dan in 2020 (476 deals), voortgedreven door een sterk eerste half jaar. Er was vorig jaar nog genoeg kapitaal voorhanden dat aan het werk gezet moest worden.
Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, merkt dat het marktsentiment ook in de ict-sector omgeslagen is door de geopolitieke onrust in de wereld, de stijgende prijzen, de gestegen rente en een recessie die mogelijk in het verschiet ligt. De bomen groeien niet meer tot in de hemel; de investeerders kijken strikter naar de financierbaarheid van een onderneming, vooral bij startups. ‘Je ziet dan ook minder venture capital-deals met risicovolle kapitaal voorbijkomen.’
Venture capital (durfkapitaal)
Wat niet wegneemt dat er diverse venture-capitalist-deals terug te vinden zijn in het vierde kwartaal van 2022. Een paar jonge partijen wist zelfs een klapper te maken. Zo haalde het softwarebedrijf Mews, met hoofdkantoor in Amsterdam, medio december 185 miljoen dollar aan durfkapitaal op om het hotelwezen te transformeren met cloudoplossingen. De kapitaalinjectie stelt Mews in staat om de productontwikkeling en de internationale expansie te versnellen. Ook staan er overnames op stapel. Onder meer de Nederlandse investeerder Henq was een van de deelnemers in deze ronde.
De e-commerce-scale-up Dwarfs wist dertig miljoen euro aan groeikapitaal binnen te hengelen bij nieuwe en bestaande aandeelhouders, onder aanvoering van het Amerikaanse Harlan Capital Partners. De financiële versterking volgt op de dertig miljoen die het bedrijf eerder in augustus 2021 ophaalde om toentertijd het hoge tempo van acquisities bij te benen.
En het in 2020 door vijf security-experts van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD opgerichte Eye Control (handelsnaam Eye Security) sloeg een Amerikaanse durfkapitalist aan de haak: Bessemer Venture Partners. Die verstrekt zeventien miljoen euro om in Europa te groeien met de combinatie hoogwaardige cyberbeveiliging en cyberassurantie.
Private equity
Volgens Randy de Visser, vicepresident in het ict-team van CFI, zijn ook aan de private equity-kant verschuivingen zichtbaar. Daar wordt minder geïnvesteerd in zogeheten platforminvesteringen (buy-outs; wanneer een investeerder voor het eerst in een bedrijf stap) maar meer in add-ons (vervolgovernames). ‘Die platforminvesteringen zijn moeilijker te financieren. Er is nu ook meer ruimte voor strategen om overnames te doen, omdat kapitaal duurder is geworden en de gekte uit de private markt is.’
Zo liet de Noorse bedrijfssoftwaregroep Visma weer van zich horen met drie add-ons (Outsmart, Datapas en P8), net als ict-infrastructuurgroep Techone dat opnieuw toesloeg en managed services provider Solipsis en Iris one (cloud- en telecomdienstverlener) overnam, gesteund door investeerder Nedvest.
Ook Main Capital was weer opvallend actief met vervolgovernames: Casix (cloudoplossing voor vastgoedonderhoud) voor de deelneming Zig Software (vastgoedsoftware), en Tasper en MediSoft voor de deelneming BCS HR Groep (leverancier van software voor salarisadministratie en human resources management). Tasper biedt software voor verlofregelingen en flexibele arbeidsvoorwaarden en Medisoft is actief met oplossingen voor verzuimregistratie, casemanagement en re-integratietrajecten in de zorg. Main deed in het vierde kwartaal ook een platforminvestering en nam een meerderheidsbelang in Timeplan, een Deense leverancier van software voor personeelszaken. Het doel is het bedrijf uit Aalborg middels add-ons internationaal te laten groeien.
Hot space
De Visser zag in de periode oktober tot en met december, zoals eerder in 2022, weer diverse deals rond digitale marketing langskomen. ‘Daarbij gaat het doorgaans om bedrijven op het vlak van tech én content. Die actief zijn met contentmanagementsystemen, frontend-ontwikkeling, online-campagnes, branding en advertising, klantervaaering, websiteverkeer, e-commerce lead generation en dergelijke. Dat is een ‘hot space’.’
Vooral het beursgenoteerde game- en adtechbedrijf Azerion roerde zich in het vierde kwartaal met maar liefst zes acquisities: het Duitse Vlyby Digital (video-adverteren), de Italiaanse bedrijven Take Rate (online uitgeefmodellen) en AdPlay (digitaal-agentschap), het Engelse Hybrid Theory Global (datamarketing) en de Nederlandse partijen (M)media (digitaal adverteren) en Radionomy (digitale-radionetwerken). Overigens maakte de AFM recent bekend een onderzoek te doen naar mogelijk marktmisbruik van Azerion.
Buitenland
Van de in totaal 108 transacties waren er 33 met buitenlandse kopers. De meeste kwamen uit de Verenigde Staten (9 deals), gevolgd door Noorwegen (4), België, Zweden en Groot-Brittannië (alle 3 deals), Canada, Duitsland en Frankrijk (elk 2 deals) en Finland, Japan, Italië, Zwitserland en Oostenrijk (ieder 1 deal). Investeerders en strategen zijn graag actief in Nederland vanwege de adoptie van technologie en cloudadoptie, de aanwezigheid van veel hoog opgeleide werknemers, de goede it-infrastructuur en het algehele it-ecosysteem, aldus CFI.
Nederlandse bedrijven die over de grens winkelden, deden dat het liefst in Groot-Brittannië (5 deals) gevolgd door België (4), VS en Duitsland (3), Denemarken, Oostenrijk en Italië (2), en Tsjechië, Spanje, Litouwen, Hongarije, Frankrijk en Portugal (1), in totaal 27 internationaal georiënteerde transacties. In het vierde kwartaal waren 48 transacties puur Nederlands. In het derde kwartaal van 2022 lagen de verhoudingen ongeveer gelijk.
Schuitevoerder verwacht vooralsnog dat 2023 een prima jaar wordt op de Nederlandse ict-markt, maar wel met minder deals dan in voorgaande jaren. ‘De ict-markt blijft interessant genoeg voor investeerders, beleggers en strategen. Maar de hoge multiples waarmee waarderingen werden berekend, zijn verleden tijd. Er heerst meer realiteitszin op de markt.’
Aansprekende deals
Een greep uit het overzicht van de deals in het vierde kwartaal van 2022:
– Oktober:
Enreach, leverancier van samenwerkingstechnologie en telecomdiensten, pleegde begin oktober twee nieuwe overnames: telecomdienstverlener Datel uit Denemarken en de Nederlandse ict-dienstverlener Contict. Enreach krijgt steun van Waterland.
Aptean, een Amerikaanse leverancier van enterprise resource planning (erp)-software, nam weer een Nederlands bedrijf over: Frontix uit Sassenheim dat specifieke productprestatiebeheersoftware biedt aan fabrikanten. Aptean winkelt graag in de Benelux met acquisities van Schouw Informatisering (2019) en DIN Solutions (2020) en de Belgische bedrijven Objective (2021) en Drink-IT (2023).
De Noorse investeerder Unicus stapte in bij It-dienstverlener Specialisterren uit Utrecht, een organisatie die mensen met een vorm van autisme inzet voor het testen van software en robotic process automation (rpa).
– November:
Microsoft-partner HSO uit Veenendaal kocht Motion10 over. Dit Rotterdamse bedrijf helpt klanten met het versnellen van hun cloudstrategie. Zijn specialisatie is Microsoft Cloud.
Cow Hills, een leverancier uit Maarn van kassa- en administratieve software voor winkelbedrijven, werd overgenomen door het Franse DL Software, gesteund door TA Associates. De deal betekende een exit van de investeerders New Port Capital en MaasInvest.
– December:
FSN Capital Partners is de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van de Utrechtse it-dienstverlener Ilionx. De Noorse investeringsmaatschappij nam alle aandelen van Egeria en het huidige management over. In de afgelopen vijf jaar zorgde deze investeerder voor het kapitaal waarmee het in 2002 opgerichte Ilionx talloze overnames deed. Met FSN aan boord wordt de groeistrategie gecontinueerd.
De Brusselse investeerder M80 is de nieuwe eigenaar BPSolutions en voegde die it-dienstverlener samen met het Vlaamse ict-adviesbureau Xplus en Luminis, een Amersfoortse specialist op het gebied van cloud en data. Afgelopen februari volgde de aankoop van het Amsterdamse bureau Total Design.
Ice Lake Capital kwam bij it-detacheerder HeadFirst Group aan boord om de toekomstige groei in Europa te versnellen. De Amsterdamse investeerder stelt extra kapitaal beschikbaar, samen met de bestaande financieringspartner Kartesia en de oprichters.
Het Zwitserse Axiom Partners ziet net als Ice Lake brood in de markt voor detachering en ontfermde zich over de Nederlandse it-flex-dienstverlener Seven Stars. Deze investeerder bezit al Circle8 Total Talent Flow, vroeger bekend als De Staffing Groep, en inhuurspecialist FixedToday.
De snelgroeiende leverancier van marketingtechnologie Spotler Group harkte geholpen door de bestaande meerderheidsaandeelhouder CNBB dertig miljoen euro binnen. Het Rotterdamse bedrijf wil een Europees ‘powerhouse’ worden op het gebied van e-mailmarketing en marketing automation. CNBB Equity Partners is het investeringsvehikel van Arco van Nieuwland (medeoprichter van Exact) en Lucas Brentjens (voormalig ceo van Exact).
Bynder, een van oorsprong Nederlandse leverancier van marketingsoftware voor het beheer van ‘digital assets’, kwam in handen van investeerder Thomas H. Lee Partners (THL). Dit private equity-bedrijf betaalde 350 miljoen dollar voor het meerderheidsbelang dat in het bezit was van Insight Partners.
Lumera, een Zweeds softwarebedrijf voor de Europese levensverzekerings- en pensioensector, lijfde AxyWare in. Dit is een systeemleverancier voor Nederlandse pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en levensverzekeraars.
SciSports, het Enschedese softwarebedrijf dat voetbalclubs helpt beter te presteren, kreeg een kapitaalinjectie van een miljoen euro. Het groeigeld komt van Rabobank en bestaande aandeelhouders. De extra financiering stelt het databureau in staat de ontwikkeling van voetbalanalyse-applicaties te versnellen en wereldwijd te expanderen.