Het omvallen van de Silicon Valley Bank (SVB) laat de Nederlandse techsector niet onberoerd. Veel Nederlandse techbedrijven, startups en verschaffers van durfkapitaal die in de VS actief zijn, hebben een financiële relatie met SVB.
Dat zegt Rinke Zonneveld, ceo Invest-NL, naar aanleiding van de financiële turbulentie die in Silicon Valley en ook ver daar buiten is ontstaan. Techbedrijven die geld bij SVB hebben uitstaan, zijn kwetsbaar. Volgens Zonneveld is SVB weliswaar een typisch Amerikaans fenomeen maar de gevolgen voor het tech-ecosysteem kunnen groot zijn. ‘We kunnen alleen maar hopen dat de gevolgen voor de wereldwijde financiering van startups en scale-ups meevallen,’ zegt hij in een blog.
De deconfiture zorgde vanochtend voor veel beweging op de financiële markten. De Amsterdamse effectenbeurs stond rond het middaguur 2,5 procent lager. ING moest bijna acht procent inleveren, ook door een stakingsdreiging. De sterkste daler was Azerion (minus een kwart), maar dat kwam omdat de waakhond AFM een onderzoek instelt naar mogelijke marktmanipulatie van het aandeel Azerion. Pharming dat 26 miljoen dollar bij SVB in Californië en negentien 19 miljoen dollar bij de Britse tak van de bank heeft uitstaan, verloor 5,2 procent.
De gedupeerde klanten konden sinds afgelopen vrijdag niet meer bij hun deposito. De uitbetaling van salarissen dreigde daardoor te stagneren. Directe aanleiding voor het fiasco was dat eind vorige week veel klanten van SVB het vertrouwen verloren in de bank die de helft van alle Amerikaanse tech-startups financierde. Toen ze massaal geld gingen opnemen, viel SVB om.
De bank had wel voor miljarden aan obligaties in de portefeuille, maar die waren na renteverhogingen flink minder waard geworden. Kortlopende deposito’s lagen vast in langlopende obligaties; een recept voor problemen. Verkoop van die waardepapieren betekent nog meer verlies waarna het hele kaartenhuis in elkaar stort. Geen enkele bank overleeft zo’n run op tegoeden, leert de geschiedenis.
Landelijke run
De Amerikaanse federale bank-toezichthouders hebben afgelopen weekeinde besloten drastische maatregelen te nemen om de spaarders te redden. Ook Pharming hoopt daardoor later op de dag weer bij zijn tegoeden te kunnen komen. Verder probeert de Fed zo een landelijke run op banken te voorkomen. Want het is de vraag of SVB een geïsoleerd geval is. Ook de First Republic Bank zit in de gevarenzone. Het verdere verloop van de crisis in Silicon Valley hangt sterk af van het psychologisch klimaat. Dat kan alle kanten op schieten.
De SVB bediende meer dan de helft van de Amerikaanse techbedrijven. Bovendien had de bank via haar vestiging in de VK rond de tweehonderd techbedrijven als klant. Britse bankgigant HSBC heeft vanmorgen deze vestiging voor een pond overgenomen. Overigens was de omgevallen bank bijna naar Nederland gekomen. Rinke Zonneveld zegt amper twee weken geleden daarover intensieve besprekingen met de bank te hebben gevoerd. SVB wilde samen met Invest-NL een Europees fonds opzetten. Het ministerie van EZK, het consulaat-generaal in San Francisco en het startup-ecosysteem Techleap.nl hadden daar al het nodige voorwerk voor gedaan.