Het Nederlandse kabinet breidt de beperkingen op de export van geavanceerde chipmachines naar China uit. ASML uit Veldhoven mag behalve de ultramoderne EUV-machines ook geavanceerde duv-machines niet meer richting Peking sturen. Ook ASM International (ASMI) uit Almere krijgt met de nieuwe regels te maken.
Onder druk van Washington laat Nederland ook bepaalde types duv-apparatuur onder de aanvullende exportcontroles vallen. Oudere duv-machines waarmee minder geavanceerde chips zijn te maken, vallen buiten de restricties. Niet duidelijk is voor welke van de elf verschillende duv-versies ASML precies een exportvergunning moet aanvragen.
Bij de beoordeling daarvan maakt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken per geval een specifieke afweging. Daarbij gelden drie criteria. Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil voorkomen dat China met Nederlandse chiptechnologie zijn wapenarsenaal verder uitbreidt. Ook wil ze tegengaan dat de Nederlandse economie op de lange termijn strategisch te veel afhankelijk wordt van China.
Derde doel is behoud van Nederlands technologisch leiderschap. Zo wordt specifiek voor de halfgeleidersector in EU-verband gewerkt aan de Chips Act. Nederland wil hierin niet alleen opereren. Schreinemacher hoopt op steun van andere EU-lidstaten. Doel is de nationale controlelijst zo goed mogelijk Europees in te bedden.
Export
ASML en ASMI krijgen tot de zomer de tijd hun bedrijfsprocessen aan te passen aan de nieuwe regelgeving. ASML verwacht dat alleen de Twinscan NXT:2000i en opvolgende systemen onder de uitbreiding vallen. Maar zekerheid daarover bestaat niet. Voor oudere systemen die nog steeds zeer in trek zijn en waarmee de bulk van de chips wordt gemaakt, zijn in ieder geval geen vergunningen nodig.
ASML herhaalt ook de eerder uitgesproken verwachting dat de exportrestricties geen materieel effect hebben op de financiële vooruitzichten voor 2023 of voor de lange termijn scenario’s die vorig jaar november tijdens de beleggersdag zijn ontvouwd.