Mijn vrouw en ik liepen afgelopen weekend door ons nogal troosteloze winkelcentrum. Om het winkelcentrum op te leuken hadden ze er een draaiorgel neergezet. Ik weet niet wie zijn idee dat was, want ik ken namelijk niemand die draaiorgelmuziek in z’n Spotify-playlist heeft staan. Maar toen we er langsliepen, hield de draaiorgelman een centenbakje voor onze neus. Dus ik gooi er een euro in, waarna ik tegen de draaiorgelman zeg ‘dan moet je hem wel uitzetten hè’. Waarop mijn vrouw, die naast me liep, even later nogal geërgerd zei: ‘vind jij jezelf nou grappig?’.
Goeie vraag dacht ik. Ben ik eigenlijk wel grappig? Dus om antwoord op die vraag te krijgen, heb ik dit maar eens even aan het ai-platform ChatGPT gevraagd. Is Jacob Spoelstra grappig? Het antwoord van ChatGPT was:
Humor waarderen (1)
Jacob Spoelstra is een Nederlandse cabaretier, columnist en schrijver. Zijn humorstijl wordt omschreven als droog, absurdistisch en soms wat grof. Of Jacob Spoelstra grappig is, is natuurlijk een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Sommige mensen zullen zijn humor waarderen en zich kapot lachen om zijn grappen en columns, terwijl anderen zijn stijl niet grappig vinden. Het is dus subjectief en afhankelijk van individuele smaak.
Tja, dit is nou niet bepaald een antwoord wat ik in mijn bio ga zetten. Vooral met het zinnetje ‘Sommige mensen zullen zijn humor waarderen’ krijg je niet echt de stoeltjes bezet in het theater. Ik zou het niet op de poster zetten. Dus wat heb ik vervolgens gedaan? Ik heb aan ChatGPT ook maar even gevraagd om een grappige column te schrijven over ict. Nou, hier komt-ie:
Kopiëren en plakken
Ict, de wereld van bits en bytes, van codes en algoritmes. Het is de wereld waarin wij leven en waarin wij ademen. Maar laten we eerlijk zijn, de meesten van ons weten niet echt wat we aan het doen zijn. We kopiëren en plakken, we googelen en we hopen dat alles goed gaat.
Maar soms gaat het niet goed. Soms gaat het heel erg fout. Zoals toen mijn moeder me belde en zei: ‘Ik heb per ongeluk de internetkabel uit de muur getrokken, kun je even langskomen om het te repareren?’ Ja, mam, natuurlijk kan ik dat. Het is niet alsof ik iets beters te doen heb.
Programmeren
Maar het was niet alleen mijn moeder die problemen had met ict. Ik herinner me nog een vriend van me die een nieuwe computer kocht en tegen me zei: ‘Ik kan niet wachten om te beginnen met programmeren!’ ‘Programmeren?’ vroeg ik verbaasd, ‘Je weet niet eens hoe je een Word-document moet openen!’
Maar we doen allemaal alsof we weten waar we mee bezig zijn. We praten over cloud computing alsof het de nieuwste modetrend is, terwijl we eigenlijk geen idee hebben wat het betekent. We gooien afkortingen als api, gui en html rond alsof we in een aflevering van Star Trek zitten, terwijl we eigenlijk niet weten waar we het over hebben.
Goede oude tijd
Maar laten we eerlijk zijn, soms verlangen we terug naar de goede oude tijd. Toen we nog brieven schreven in plaats van e-mails. Toen we nog de kaart in plaats van de gps gebruikten om de weg te vinden. Toen we nog opbelden in plaats van een appje te sturen.
Maar laten we niet te nostalgisch worden. Laten we genieten van de voordelen die ict ons biedt. Laten we de wereld van bits en bytes omarmen en er het beste van maken. En als er iets fout gaat, laten we dan gewoon googelen en hopen dat alles goed gaat. Het werkt tenslotte altijd, toch?
Humor waarderen (2)
Tja, wat zal ik er van zeggen? Sommige mensen zullen deze humor kunnen waarderen.
Iemand spreekt voor zichzelf want dat Jacob meer aan de kant van de gebruiker zit dan aan de kant van ontwikkeling en beheer was al duidelijk. De humor ontgaat me grotendeels omdat ik me niet in de voorbeelden herken. Want als je ChatGPT voor 180 graden feedback moet gebruiken dan ben je wel eenzaam want in de wereld waarin we leven en ademen is menselijke communicatie complexer dan woorden alleen.
Batavus Droogstoppel is de brave, bekrompen Nederlander die denkt grappig te zijn ten koste van een ander. De geërgerde opmerking gaat niet om de humor maar om de status die iemand denkt te hebben. Hoewel vrouwelijke logica ook kan gaan om die Euro want als je de zalen niet vol weet te trekken met je humor dan zit er meer achter de opmerking.
Het verhaal van splinter en balk in oog wat betreft op de man spelen.