Confido, een Nederlandse groep van aanbieders van digitale vertrouwensdiensten, heeft Aangetekend overgenomen. Dit is een zogeheten 'qualified trust service provider' (qtsp) op het gebied van e-mail. Het Utrechtse bedrijf voldoet aan de strenge Europese eIDAS-vereisten voor digitale communicatie en garandeert daarmee het hoogste niveau van veiligheid en betrouwbaarheid van e-mailverkeer.
Het bedrijf uit Utrecht levert verschillende vertrouwensdiensten op het gebied van e-mail. Zo biedt de (gekwalificeerde) oplossing Aangetekend Mailen een alternatief voor fysieke (aangetekende) post. Een andere oplossing is gericht op het voorkomen van het toenemende probleem van datalekken van privacygevoelige informatie. Met dit Beveiligd Mailen wordt voldaan aan de AVG/GDPR door de e-mailverbinding van alle gebruikers te beveiligen zonder dat zij hier iets van merken. In 2022 is Aangetekend door het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangemerkt als
‘vitale organisatie’ in de telecom- en ict-sector.
De contracten voor overname waren eigenlijk al rond Kerst 2022 getekend maar de formele overname was pas rond nadat het ministerie van EZK haar toestemming had gegeven, vertelt een woordvoerder. ‘Het beoordelingsproces bij het ministerie heeft twee maanden in beslag genomen. Bedrijven die zijn aangewezen als ‘vitale infrastructuur’ onder de Telecommunicatiewet kunnen pas verkocht worden nadat deze toestemming door de minister is gegeven.’
Confido is eind 2021 opgericht om uit te groeien tot een Europese groep van bedrijven die actief zijn op het terrein van beveiligde digitale communicatie. Denk aan oplossingen op het gebied van identificatie, certificaten, e-mail en handtekeningen. Vorig jaar werd de eerste overname gepleegd: Reconi (voorheen CreAim) uit Zaandam, een specialist op het gebied van eHerkenning en PKI-overheid in Nederland. De Nederlandse investeerder Strikwerda Investments ondersteunt de buy & build-strategie van Confido.
Best leuk bedacht : https://collenda.com/nl/news/aangetekend-mailen-vanuit-uw-eigen-e-mail-omgeving/
Je kunt natuurlijk technisch iets verzinnen met pgp en ssl versleuteling, maar dit is veel gebruiksvriendelijker. Dwz als het allemaal net zo makkelijk werkt als hun website beschreven.
Die claim van door EKZ als “vitale organisatie” te worden aangemerkt vind ik beetje vaag. Lijkt erop dat EKZ “Internet en datadiensten” vitaal bestempelt https://www.nctv.nl/onderwerpen/vitale-infrastructuur/overzicht-vitale-processen , niet zo vreemd. En ja, aangetekend doet ook iets met internet- en datadiensten.