De vraag naar it-talent blijft groeien. Elke organisatie vist in dezelfde, relatief piepkleine vijver. Het aas: een hoog salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden. Maar door je puur daar op te richten, laat je als werkgever kansen liggen in je personeelsbeleid.
Zeker in cybersecurity is het arbeidstekort een nijpend probleem. Deze professionals borgen de veiligheid van netwerken en data, beheren de security-stack van een bedrijf en beschikken over de broodnodige vaardigheden om beveiligingsrisico’s te identificeren, erop te reageren en te verhelpen.
Deze door de krappe arbeidsmarkt onderbezette securityteams hebben bij veel organisaties te maken met een stijgende werkdruk. Door hybride werken worden netwerken uitgebreider, decentraler en lastiger te beveiligen. Cybercriminelen maken ondertussen volop misbruik van deze nieuwe werkmodellen en netwerkarchitecturen om een groeiend aantal aanvallen te lanceren. Dit alles leidt in toenemende mate tot een overbelaste en opgebrande groep specialisten.
Lapmiddelen
Niet alleen securityteams kampen met hoge werkdruk. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau kampt vier op de tien organisaties met een te hoge werkdruk. In combinatie met het arbeidstekort dwingt dit organisaties dan ook opnieuw na te denken over hoe ze talent aantrekken, werknemers opleiden en mensen binnen én buiten de organisatie leren om de uiteenlopende cyberdreigingen beter te begrijpen. Organisaties verhogen de lonen, leiden intern personeel op of werven personeel uit ongebruikelijke groepen, zoals studenten zonder een traditioneel diploma.
Deze oplossingen helpen, maar zijn eigenlijk lapmiddelen. Het arbeidstekort is niet van de een op de andere dag ontstaan en vereist strategisch denken op lange termijn om op te lossen. Helaas is tijd een luxe die organisaties niet hebben. Kwaadwillenden zijn niet zo sportief dat ze wachten tot de security op orde is voordat ze een aanval lanceren.
Voor organisaties in de publieke sector is het probleem nog dringender. Deze organisaties zijn vaak beperkt in de salarissen die ze kunnen bieden, waardoor ze niet kunnen concurreren met de lonen in de particuliere sector. Tegelijkertijd kampt de publieke sector in het bijzonder met een toename van cyberaanvallen. Hierdoor zijn deze organisaties extra kwetsbaar.
Drie selectiecriteria
Securityteams moeten daarom in actie komen en het arbeidstekort aanpakken door gebruik te maken van technologie om het werk efficiënter te maken, de productiviteit te verhogen en de kans op een burn-out te verminderen. Daarvoor kunnen zij de volgende drie selectiecriteria hanteren:
-
Zoek in de eerste plaats naar automatiseringstechnologie. Technologie die simpele maar tijdrovende taken automatiseert, is relatief gemakkelijk in te zetten, maakt kostbare tijd van werknemers vrij en voorkomt menselijke fouten in risico-onderzoek.
-
Ten tweede moet technologie context bieden. Context helpt medewerkers een beter inzicht te krijgen in de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd zodat ze betere, nauwkeurigere en snellere beslissingen kunnen nemen. Niet alle bedreigingen zijn hetzelfde, dus het is belangrijk dat de context de automatisering volgt, zodat beveiligingsteams geen uren verspillen aan het opsporen van de meest elementaire bedreigingen die snel kunnen worden verholpen met behulp van technologie.
-
Zoek tot slot naar technologie die je beschikbare expertise optimaal inzet. Context is essentieel om afzonderlijke bedreigingen te begrijpen, maar kan securityteams ook goed helpen om te bepalen welke bedreigingen ze moeten prioriteren. Met workflowprioritering kunnen de gevaarlijkste, meest tijdrovende bedreigingen worden geïdentificeerd en hersteld in plaats van bedreigingen willekeurig te herstellen op basis van het tijdstip waarop ze worden ontdekt.
Technologie die gebruikmaakt van automatisering, context en de vaardigheden waarover je team al beschikt, is niet alleen maar een tijdelijke oplossing tot je voldoende mankracht hebt gevonden. Het is een essentieel onderdeel van robuuste en toekomstbestendige security die je netwerkbeveiliging verbetert en de capaciteiten van je team versterkt.
Tegelijkertijd moeten we meer investeren in betere digitale educatie, zodat iedere werknemer de gevaren van het internet begrijpt en weet hoe veilig te blijven. Want wanneer iedere werknemer verantwoord en veilig online werkt, kan het securityteam hun werkzaamheden des te beter bolwerken.