Elk jaar presenteert analistenbureau Gartner de belangrijkste toekomstverwachtingen rondom it-trends. Soms hoog over, soms praktijkgericht en soms met een marketingsausje. Hoe dan ook, aan het benoemen van de trends afzonderlijk heb je niets. Je moet ze vertalen naar je eigen organisatie. Hoe zorg je ervoor dat it-trends voor jou werken?
Gartner staat in de markt bekend als autoriteit op het gebied van IT-trends en inzichten. Jaarlijks organiseert het bedrijf het IT Symposium. Dit jaar vond het plaats in Barcelona en het was weer een evenement waar je fysiek als bezoeker naar toe kon. Hoewel dit evenement bruiste van innovatie en enthousiasme, kunnen we er niet omheen dat vele sessies in het teken stonden van een naderende recessie. Terwijl economische experts van mening verschillen over de omvang en de duur van een naderende recessie, is duidelijk dat de onzekerheid en instabiliteit in de wereld organisaties aan het denken zetten.
De teneur op het symposium van Gartner was dan ook gebaseerd op het benutten van (opkomende) technologieën om je te wapenen tegen de gevolgen van economisch onzekere tijden. Grofweg kun je hierin drie denk- en actierichtingen onderscheiden.
Veerkrachtig
Je hebt als organisatie in het (recente) verleden al geïnvesteerd in je it-omgeving, nu gaat het erom hoe veerkrachtig en flexibel deze infrastructuur is. Zijn de prestaties in lijn met datgene wat de business verlangt? Kun je snel schakelen om medewerkers optimaal te faciliteren, door hen bijvoorbeeld altijd en overal veilig toegang te bieden tot data en applicaties?
Om er in de eerste plaats alles uit je bestaande it-omgeving te halen, is het van belang de prestaties te monitoren en te beoordelen. In jargon noemen we dat observability. Zo wordt duidelijk hoe en waar verbeteringen kunnen worden aangebracht om een optimalisatieslag te realiseren. Nu wordt het monitoren en beheer van it steeds complexer, onder andere door de opkomst van de hybride cloud. Het is ondoenlijk om dit handmatig te doen; je beschikt gewoonweg niet over voldoende mensen. Dus als je dan nog wel de ruimte of het lef hebt om te investeren, doe dat dan in monitoringtools die met artificiële intelligentie (ai) en machine learning (ml) dit soort handelingen automatiseren.
Ai en ml staan al jaren op het lijstje met trends van Gartner en we kunnen nu vaststellen dat deze technologieën in de dagelijkse praktijk veel waarde opleveren.
Snel kunnen schalen
Binnen de bestaande it-omgeving moet je de ruimte hebben om snel te kunnen schalen. Als de business erom vraagt, moet er meer capaciteit en meer rekenkracht beschikbaar komen. Dit sluit ook aan op het streven naar duurzamer ondernemen, iets wat meer dan ooit op de agenda staat bij it-leiders.
Slimmer gebruik maken van wat je hebt, is ook van toepassing op de cloud-omgeving. Wat opvalt is dat de business hierbij steeds vaker het voortouw neemt. We zien dat bedrijfsleiders aan de businesskant it-krachten inhuren, en in de it is er juist steeds meer vraag naar businesskennis. Er ontstaan teams die gaan samenwerken aan de strategische doelen van de organisatie, waarbij de traditionele kloof tussen business en it kleiner wordt.
Verder is de verwachting dat veel cloudserviceproviders industry clouds gaan ontwikkelen, die aansluiten bij de behoeften van een specifieke sector zoals zorg, finance of retail.
Wegwerpapplicaties
Een crisis is een goede kans om nieuwe wegen te bewandelen, nieuwe it-praktijken te onderzoeken en te testen. In dit kader is het interessant te kijken naar wegwerpapplicaties. It gaat zich meer richten op het it-platform en maakt het vervolgens voor productteams mogelijk applicaties te bouwen uit herbruikbare onderdelen in plaats van ze te bouwen. De term no-code valt hierbij vaak, een ontwikkelmethode waarbij gebruikers niet zelf de code hoeven te schrijven maar gebruik maken van kant en klare softwareblokjes. Dit soort applicaties worden voor één specifieke taak ontwikkeld en kunnen na het oplossen van het probleem weer worden weggegooid. Dit stuit de it-afdeling misschien tegen de borst, maar het bewaren van al deze wegwerpapplicaties zou juist voor meer beheerlast zorgen en daar zitten zij ook niet op te wachten. De bedoeling is dat je als organisatie hiermee slagvaardiger wordt. Een tweede trend die past bij het pionieren is de opkomst van de metaverse, in combinatie met web 3.0. Door de decentralisatie van data is het mogelijk om webapplicaties meer dan ooit met elkaar te integreren. Voeg daar metaverse elementen als virtual reality aan toe en er liggen talloze mogelijkheden om bijvoorbeeld de customer experience te verbeteren en digital humans in te zetten.
De it-trends die Gartner verwacht voor 2023 bieden verschillende aanknopingspunten in onzekere tijden. Begin met het in kaart brengen van de it-omgeving en benut de mogelijkheden om zaken te optimaliseren. Dat is het snelste verdiend. Kijk vervolgens waar je slimmer gebruik kunt maken van je bestaande oplossingen. Tenslotte zal je open moeten staan voor nieuwe ontwikkelingen. Zo werk je aan een vooruitstrevende it-omgeving, die aantrekkelijk is voor bestaande en nieuwe it’ers. Tegelijkertijd pionier je jezelf op deze manier door de crisis heen.
(Auteur Gert Jan van Halem is chief technology officer bij Devoteam.)
Voorspelling versus verplichting denk ik dat Brussel de weggooi economie wil vervangen door een meer circulaire economie. Pioneren hierin door hergebruik van de infrastructuur met een software-defined concept biedt namelijk de gewenste veerkracht en schaalbaarheid. Want observability aangaande de efficiëntie gaat om de nieuwe KPI’s zoals Watt per transactie waardoor ik wat sceptisch ben aangaande de applicatie focus van de auteur in een datagedreven wereld. Verplichting om in fantasiewereld van virtualisatie je IT-omgeving in kaart te brengen gaat vooral om wat erachter het loket van een webapplicatie gebeurt door de ketens inzichtelijk te maken. Want in termen van goed bestuur wordt de verantwoordingsplicht gelijkgesteld met aanspreekbaarheid, schuld, aansprakelijkheid in de verwachting van verantwoording afleggen. Wegwerpapplicaties klinken hierin als garantie tot de voordeur als ik kijk naar de gemiddelde lifecycles van services en diensten. Ik weet dat de contractuele kant van IT de saaie bestuurlijke kant is maar onderhoudsverplichtingen gelden ook de code en de onderhoudbaarheid hiervan is nog weleens een issue bij ontwikkelingen door gebruikers.
Hierboven lees ik in een reactie dat er een lans wordt gebroken juist voor het “saaie” deel van IT. Zorg dat het goed op orde is. Daar ben ik het helemaal mee eens. Want juist dat geeft flexibiliteit op het applicatie niveau. Heb je de basis niet op orde dan gaat dat niet lukken. Dus in mijn artikel heb ik niet willen beargumenteren dat dat niet nodig is, maar dat het huidige niveau van virtualisatie mooie nieuwe mogelijkheden bied. En die passen juist in een circulaire economie. Want het geeft de mogelijkheid je infrastructuur veel beter te benutten en dus met minder af te kunnen