Tesla heeft de instellingen van de ingebouwde beveiligingscamera’s in auto’s privacy-vriendelijker gemaakt. De autofabrikant deed dit nadat de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bezwaar maakte tegen de zogenoemde ‘Sentry Mode’ van Tesla. Deze instelling moet de auto beschermen tegen bijvoorbeeld diefstal of vandalisme. Dit gebeurt door beelden te maken met vier camera’s aan de buitenkant van de auto.
Wanneer de Sentry Mode ingeschakeld was, filmden de camera’s standaard continu alles rond een geparkeerde Tesla en bewaarden steeds één uur beeldmateriaal. AP-bestuurslid Katja Mur: ‘Voorbijgangers werden gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de Tesla kon die beelden terugkijken. Parkeerde die de auto voor iemands raam, dan kon die naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal deed.’
Door software-updates staan de camera’s nu standaard uit. En als de gebruiker ze wel aanzet, slaan ze maximaal tien minuten aan beeldmateriaal op. De Sentry Mode komt voortaan alleen in actie als de auto wordt aangeraakt. En niet zodra de camera’s een ‘verdachte’ beweging rond de auto zien. Ook gaat de auto op zo’n moment niet standaard filmen, maar krijgt de eigenaar alleen een tekstbericht op de telefoon.
De auto kan nog steeds camerabeelden maken, maar alleen wanneer de gebruiker die functie zelf inschakelt. Als de camera’s beelden opnemen, geeft de auto dit aan op het scherm. Ook geven de koplampen dan een speciaal lichtsignaal. Zo weten mensen dat zij gefilmd worden.
Overigens ontsnapte Tesla aan een boete of andere sanctie. Tijdens het onderzoek bleek namelijk dat niet Tesla, maar de eigenaar van de auto wettelijk verantwoordelijk is voor de beelden die de auto maakt.