Spatial computing wordt gedefinieerd als de potentiële digitalisering (of eigenlijk de digitale tweeling) van alle objecten, systemen, machines, mensen, hun interacties en omgevingen. Als we het hebben over spatial computing, kijken we naar die slimme machines, objecten, systemen en mensen en laten we ze naadloos bewegen tussen de virtuele en fysieke wereld.
Tegenwoordig kan iedereen met zijn telefoon van alles een 3d-model maken. Een vastgoedmakelaar maakt een 3d-model van een pand dat hij wil verhuren, en uploadt deze modellen vervolgens naar het web zodat verhuurders het object daar kunnen bekijken. Hij deelt ze daarna in virtual reality voor een gezamenlijk ontwerp, verbouwing en constructie en 3d-print vervolgens zowel een diorama van het gebouw als een toevoeging aan het daadwerkelijke gebouw met beton.
De digitale tweeling is een gamechanger voor bedrijven. Net zoals bedrijven in de jaren zeventig en tachtig voor het eerst computers kochten om spreadsheets op te maken, bieden digitale tweelingen organisaties de mogelijkheid om complexe materie te analyseren en te simuleren. Digitale tweelingen stellen bedrijven in staat om de andere negentig procent van de bedrijfsvoering te modelleren en te simuleren. Het deel waarvoor een spreadsheet geschikt is. Het zijn virtuele nabootsingen van fysieke dingen, die gegevens uit de echte wereld gebruiken om de structuur, de conditie en het gedrag na te bootsen van de objecten die ze vertegenwoordigen. Deze worden bijgewerkt met nieuwe data wanneer de omstandigheden veranderen.
Natuurlijke vooruitgang
Als je niet simuleert, sta je stil. Als je niet optimaliseert, sta je stil. Voor bedrijven die vooruit willen, zijn digitale tweelingen de natuurlijke vooruitgang. Er zijn honderden miljarden fysieke bronnen zoals voertuigen, gebouwen, fabrieken, industriële apparatuur en productielijnen die zullen profiteren van dit volgende hoofdstuk in spatial computing.
Dus waarom nu? Waarom richten we ons nu zo actief op spatial computing? Een van de redenen is het aantal nieuwe mogelijkheden die digitale tweelingen biedt:
- Realtime-3d-toepassingen bieden een nieuwe stijl van gebruikersinterface om grote hoeveelheden complexe gegevens te begrijpen, in alle sectoren;
- Augmented en virtual reality-apparaten worden toegankelijker en krachtiger;
- De cloud biedt toegang tot krachtigere cpu- en gpu-instances. Daarnaast creëren verbeteringen een opwaartse spiraal in algoritmen voor machine learning.
- De combinatie van ai met computer vision en menselijke creativiteit biedt nieuwe mogelijkheden voor het gezamenlijk oplossen van problemen;
- Vooruitgang op het gebied van robotica en machine learning in combinatie met wereldwijde connectiviteit maken kosteneffectieve automatisering mogelijk die overal is in te zetten en vanuit elke plek is te beheren;
- Generatief ontwerp plus bijkomende fabricage resulteert in minder afval, kleinere batches en productie dichter bij de eindklant;
- Geavanceerde simulatie maakt het mogelijk problemen op te lossen voordat ze zich voordoen en acties uit te voeren met minimale risico’s.
Omarmen
De hier geschetste mogelijkheden zijn breed; dus hoe komen we verder? We hebben ontdekt dat organisaties die een moderne cloud-aanpak buiten it omarmen, hun branchegenoten voorbijstreven in productstroom, infrastructuurgebruik en innovatietempo.
Hoewel we technisch gezien de fysieke wereld niet kunnen virtualiseren, in dezelfde mate waarin virtualisatie de cloud mogelijk maakt, kunnen we de voordelen van de cloud wel naar de bredere wereld buiten de it brengen.
We zijn al begonnen met de ontwikkeling van talrijke mogelijkheden voor spatial computing. Gebruikers kunnen door middel van de cloud al virtueel schoenen passen en robotstofzuigers virtueel testen in digitale omgevingen, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Maar wat maakt deze toepassingen van spatial computing mogelijk? Voornamelijk zijn open normen essentieel om jouw investering te beschermen door niet vast te zitten aan specifieke leveranciers of oplossingen. Focus op de data, niet op het apparaat. Vergeet niet dat jouw data waardevol zijn – data is de nieuwe olie.
(Auteur Bill Vass is vp of technology bij AWS.)