Eind december stonden er in Nederland 442 duizend vacatures open, 7 duizend minder dan aan het einde van het derde kwartaal. Dit is de tweede achtereenvolgende daling na een periode van acht kwartalen waarin het aantal vacatures bleef toenemen.
Dit blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktcijfers van het CBS. Ondanks de afname van het totaal nam het aantal vacatures in de meeste bedrijfstakken licht toe. In de informatie- en communicatiebranche zette de krimp van het vorige kwartaal door. Samen met de zorg was daar de afname het grootst, namelijk vierduizend.
De vacaturegraad, het aantal openstaande vacatures per duizend banen van werknemers, daalde in het vierde kwartaal van 51 naar 47. Het hoogst is de vacaturegraad in de kleine bedrijfstak delfstoffenwinning (73), de bouw (69) en de informatie en communicatie (69).
Na een lichte verruiming in het derde kwartaal werd de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2022 weer iets krapper. Er waren 13 duizend werklozen minder dan een kwartaal eerder. Ook het aantal openstaande vacatures liep terug, maar minder hard. Tegenover elke 100 werklozen stonden 123 vacatures.
Het aantal banen groeide nog steeds, en wel met 85 duizend. Na een afname in het derde kwartaal nam ook het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie in het vierde kwartaal weer toe.
Alfred,
Ik werk in de ICT en krijg gemiddeld zo’n 7 aanbiedingen per week via LinkedIn, mijn vrouw werkt in de zorg en krijgt het dubbele aantal aanbiedingen. Het euvel is dat €0,10 op de uurprijs niet echt het verschil maakt als de inflatie €3,00 is. Statistiek is een mooi vak maar nietszeggende stukjes typen over een sector die een grotere divisiteit kent dan het partijcongres van D66 maakt wel duidelijk dat Computable steeds meer een buitenstaander wordt.
Oja, ik ben jaloers op collega’s die voor 90% vanuit landen zoals Portugal werken omdat het levensonderhoud daar veel lager is en het klimaat beter. Misschien dat Alfred wat ‘eye candy’ van grafieken toe kan voegen want ik ken de rapportages en kan daarom de conclusies niet bevestigen doordat er nogal wat verschil zit tussen de functies. Zorgmanagers genoeg, handen aan het bed tekort is een maatschappelijk breed probleem als we kijken naar alle theoretisch gestudeerden die voor woonruimte afhankelijk zijn van al die praktische opgeleiden.