Datacenters moesten gedurende Covid-19 hun capaciteit fors opschalen. Nu de pandemie zich in rustiger vaarwater begeeft, zien we dat de industrie stevig blijft investeren in nieuwe capaciteit. Daarbij worstelt het wel met supply chain-problemen. Ook de kosten voor energie en voor goed gekwalificeerd personeel blijven stijgen, zo blijkt uit onderzoek van Uptime Institute. De discussie over de kosten van cloud hebben echter vooralsnog geen impact op de uitbreidingsplannen.
Uptime Institute ondervroeg eind vorig jaar zowel enterprise-datacenters als providers van colocatie-diensten naar hun investeringsplannen. Bijna de helft van alle respondenten noemt capaciteitsuitbreiding de grootste drijfveer achter geplande verhogingen van de uitgaven (zie figuur 1). Dat is opmerkelijk aangezien veel tech-bedrijven juist te maken hebben met een terugval in de vraag naar cloud- en andere it-diensten, nu steeds meer mensen weer naar kantoor gaan en thuiswerken aan het afnemen is.
Efficiëntieverbetering is de belangrijkste drijfveer voor klein kwart van de respondenten voor extra investeringen, terwijl slechts twaalf procent verbeteringen op het gebied van duurzaamheid noemt. Er is echter waarschijnlijk een aanzienlijke overlap tussen deze twee criteria, menen de onderzoekers. Het verbeteren van de luchtstroom verbetert bijvoorbeeld de energie-efficiëntie bij het koelen en vermindert tevens de bijbehorende koolstofemissies. Hierdoor liggen de geplande uitgaven voor verbetering van de efficiëntie en duurzaamheid (35%) dichter bij de geplande uitgaven voor capaciteitsuitbreiding (46%), aldus Uptime.
Groei bij enterprise-datacenters
Interessant is dat de meeste respondenten die werkzaam zijn bij datacenters die eigendom zijn van business-organisaties (90%) verwachten dat zij de komende twee tot drie jaar intern it-/datacentercapaciteit zullen toevoegen. Van deze groep verwacht bijna de helft nieuwe voorzieningen te bouwen (zie figuur 2). Dit is volgens de onderzoekers waarschijnlijk te wijten aan de hervatting van projecten die vertraagd zijn door de pandemie en de toenemende vraag naar goed beschikbare en beveiligde it-diensten. ‘Het aantal dat zegt nieuwe faciliteiten te gaan bouwen, is echter hoger dan verwacht’, stellen ze vast. ‘De bouw van nieuwe faciliteiten sluit echter de sluiting van oudere of minder efficiënte faciliteiten niet uit.’
De perceptie, die volgens de onderzoekers door veel ondernemingen wordt gedeeld, dat het in de loop van de tijd minder kost om bepaalde workloads on-premise te houden, zal waarschijnlijk ook een rol spelen bij de vraag naar meer enterprise-capaciteit. Wat dat betreft is het goed om de discussie over de kostenbaten-analyse van het in de cloud gebruiken van workloads te blijven volgen. Waar het ene onderzoek aangeeft dat de migratie naar de cloud doorzet, zijn er ook onderzoeken die wijzen op onverwacht hoge kosten voor het gebruik van in de cloud geplaatste applicaties.
Geen reden voor sluiting
Deze discussie komt ook in het Uptime-onderzoek terug. Dat meldt dat net iets meer dan de helft van de zakelijke respondenten de kosten van het inrichten van workloads in hun eigen datacenters vergeleek met die van publieke-cloud- en colocatiefaciliteiten. Hiervan vonden de meesten het goedkoper om de workload op locatie te houden. Het vergelijken van de kosten van provisioning op verschillende locaties is geen exacte wetenschap, menen de onderzoekers. Er zijn tal van factoren bij betrokken, waarvan sommige lastig te voorspellen zijn. Het is echter duidelijk dat de overgrote meerderheid van de enterprise-organisaties die besloten hebben eigen datacenters te handhaven weinig financieel voordeel zien in het sluiten daarvan.
Colocatie-datacenters hebben de afgelopen periode zowel de kosten voor elektriciteit als voor personeel zien toenemen (zie figuur 3). Dit zijn hogere lopende operationele kosten waarvan de Uptime-analisten verwachten dat we hier waarschijnlijk nog wel enige tijd mee te maken zullen hebben. De kosten van it-hardware zijn eveneens fors gestegen. Deze kosten hebben uiteraard meer gevolgen voor business-organisaties en enterprise-datacenters dan voor colo’s.
Iets meer dan de helft van de respondenten meldt hogere arbeidskosten die voornamelijk het gevolg zijn van inspanningen om het bestaande personeel te behouden. Factoren die deze kosten in de toekomst waarschijnlijk zullen beïnvloeden, zijn een steeds competitievere markt voor goed geschoolde werknemers, de uitrol van nieuwe technologieën en het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie.
Gebrek aan bouwmaterialen
De datacenterindustrie heeft te maken met haperingen in de supply chain van IT-apparatuur en infrastructuursystemen voor power, koeling en dergelijke. Die vertragingen leiden tot hogere kosten. Verhoogde supply chain-kosten waren een factor in 65% van de vertragingen van kapitaalprojecten voor alle respondenten van operators, aldus de onderzoekers. Deze kostenverhogingen hebben op hun beurt weer vertragingen veroorzaakt doordat datacenters op zoek zijn gegaan naar alternatieve apparatuur of leveranciers met lagere prijzen. Ook zijn investeringsplannen hierdoor aangepast of zelfs geschrapt.
Datacenters hebben echter niet alleen te maken met een supply chain voor IT-apparatuur en infrastructuur. Voor het uitbreiden van capaciteit zijn tevens nieuwe gebouwen nodig. Ook hier zijn supply chain-problemen aan de orde van de dag. Deze hebben een negatieve impact op zowel enterprise datacenters als colo-faciliteiten. Het lastige van deze problemen is dat zij grotendeels buiten de invloedssfeer van datacenters liggen. Waar in de digitale infrastructuur van een datacenter wellicht nog kan worden uitgeweken naar andere fabrikanten van bijvoorbeeld servers of bekabeling, lukt dat bij bouwmaterialen niet. De gehele supply chain van bouwbedrijven staat daarvoor te zeer onder druk. De oorlog in de Oekraïne en de geopolitieke spanningen die hierdoor zijn ontstaan spelen hier natuurlijk ook een rol, stelt Uptime.