Met een gezamenlijk aanvalsplan hopen diverse ict-brancheverenigingen het chronisch tekort aan opgeleide ict'ers te verhelpen. Belangrijk onderdelen ervan zijn de promotie van en (bij)scholing op ict-thema's op scholen, makkelijkere zij-instroom en vergroting van de diversiteit. Het plan werd gisteren overhandigd aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
NLdigital, Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Fiber Carrier Association en Cyberveilig Nederland stelden het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers (pdf) op. De organisaties maken zich zorgen over het grote tekort aan ict’ers.
Dit tekort leidt in veel sectoren van de maatschappij tot problemen, of het nu gaat om de zorg, het onderwijs of de overheid. Volgens de organisaties zijn twee op de drie ict’ers niet werkzaam in de ict-sector, maar in sectoren die digitale technologie gebruiken. Eind 2021 zouden 638.000 mensen een baan in de ict hebben.
Groene en Digitale Banen
De rijksoverheid deelt de zorgen over het tekort aan ict’ers en maakte het al eerder onderdeel van haar Actieplan Groene en Digitale Banen. Het aanvalsplan dat de brancheorganisaties gisteren presenteerden, draagt bij aan het plan van de overheid.
De organisaties roepen op om interventies die het bedrijfsleven wil inzetten, door te voeren. ‘Als branches slaan wij de handen ineen en vragen we de overheid dan ook om hier een gelijk aandeel in te nemen. Samen moeten we de organisatie opzetten en financieren om goede voorbeelden naar voren te halen en de bewezen initiatieven op te schalen.’
Aanvalsplan
Het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers kent de volgende pijlers.
- Promotie van keuze voor ict en technische beroepen: vanaf jonge leeftijd interesse voor zulke beroepen kweken;
- Scholing van primair onderwijs tot beroepsonderwijs en universiteiten: werken aan digitale geletterdheid, stimuleren van duaal onderwijs (zoals leerwerkplekken), meer focus op mbo-opleidingen;
- Noodzakelijke cultuurverandering: vergroten van de diversiteit door het opleiden en werven van meer vrouwen, meer focus op vaardigheid in plaats van opleiding, openstellen voor neurodiverse mensen en vluchtelingen, meer bijscholing, ruimte voor deeltijdwerk;
- Zij-instroom uit andere sectoren en landen: omscholing bevorderen, openstaan voor internationaal talent;
- Regionale aanpak: mkb’ers aansluiten op lokale en regionale samenwerkingsverbanden.
Het Aanvalsplan is hier als pdf te vinden.
Wat ik me afvraag: in hoeverre zou het ook helpen als we ICT-ers vast weten te houden in hun vakgebied, in plaats van ze te promoveren naar projectmanagers, lijnmanagers, scrummasters etc?
Ik heb in de loop der jaren namelijk best wel wat goede ICT-ers zo’n stap zien maken, o.a. omdat er in die rollen meer groeimogelijkheden zijn qua salaris
@PA VA, simpel lonen verlagen voor pm’s, lijnmanagers etc. En lonen verhogen voor onze specialisten. Dat is namelijk de reden. Beloning. Als je meer kan krijgen door een regierol te vervullen waarom zou je dan in een techrol blijven waar je continue je kennis moet blijven bijspijkeren om mee te kunnen komen in de markt.
Goed punt. Ik kies er voor om ‘de’ “hybride’ specialist te blijven – dus geen promotie – en verbaas me er soms over dat de verschillen in salaris en waardering zo verschillen.
Dat veel managers een rechten of geschiedenis of taal achtergrond hebben is ook zorgelijk. Ach ja.
Er was sprake van outsourcing en uitbesteding naar goedkope lagelonenlanden.
Hierdoor ontstond een uitstroom omdat men in de veronderstelling verkeerde dat deze beroepen in NL niet meer relevant waren.
Vervolgens zagen studenten in middelbaar, hoger en universitair onderwijs geen heil meer in de ICT omdat er geen zekere toekomst meer in te herkennen was.
Helaas moeten we nu de wrange vruchten plukken van het neoliberalistische marktdenken.
Ook de populistische benadering van de populariteit van computertalen heeft bijv. het aantal Mainframe en Cobol programmeurs nadelig beïnvloed. Hierdoor is er schaarste ontstaan in gespecialiseerde deskundigen.
Daarbij opgeteld dat door vergrijzing de huidige specialisten (o.a. Cobol ontwikkelaars) met pensioen gaan ontstaan er momenteel continuïteit problemen.
De oplossing kan zijn dat computerfabrikanten en ICT bedrijven (zoals Cap-Gemini destijds Volmac) deze manco’s gaan aanpakken door het opleiden van nieuwe specialisten en ook het imago van deze beroepen weer hip maken.
Ik verbaas me dat er nog steeds geroepen wordt dat er te weinig ICT’ers zijn terwijl heel veel 55+ers niet aangenomen worden zonder opgaan van reden (u weet wel waarom!) en dan op de bank zitten of van de weeromstuit proberen in een andere branche aan de bak te komen.
@Hens B, Klopt er zijn denkelijk genoeg 55+ers en dan maar klagen dat er geen personeel is. Te veel vooroordelen en bang dat deze mensen te oud zijn en te snel ziekelijk thuis blijven. Bang dat ze deze ‘bejaarden’ dan door moeten betalen. Geen visie, wat kost het wel niet als je geen personeel vind. Je bedrijf niet meer kunt groeien. Is eerder een mindset. ‘Creatief omdenken’ Beperking van denken kan je aanpassen.
Precies, die anderen moeten maar omdenken.
wat ict nodig heeft zijn vanaf zijbank klagende initiatiefloze ouwe zakkuh.
het hybride type moet hip worden : alles al tientallen jaren op zelfde manier doen en toch werken in automatisering waar alles snel verandert.
onbegrijpelijk dat ik na zoveel jaar evaring in aantoonbare domme klets nog geen manager ben geworden. wat is er mis met deze maatschappij.
En wie van de regeerders hier gelooft nu werkelijk dat dit plan gaat werken? ha ha ha. Dat tekort zal er nog wel 10j blijven op die manier. Hoe kan het zijn dat iemand die veel meer opleiding en kennis en ervaring over iets heeft een lager salaris heeft dan een vlotte babel in een pak dat excel sheetjes schuift? En dat krijgt die aap in een pakje ook nog eens meer zeggenschap over het vakgebied waar je jaren in werkt? ha ha ha. Dat is het fundamentele probleem in NL. Overal! We zijn gewoon kapot gemanaged hoor!
@Redactie
Een gezicht zonder naam en functie op een foto van blijkbaar een heugelijk moment roept vragen bij me op. Tenslotte hebben brancheverenigingen in Nederland een naam als hobbyclub waarin de verschillende maatschappelijke groepen niet altijd evenredig vertegenwoordigd zijn. Vraag is of er over of met MKB gesproken is want na al die jaren in internationale BusDevSecOps teams gewerkt te hebben blijkt het neurodiverse schaap met de vijf poten gewoon niet te bestaan.
Want de vraag naar gespecialiseerde deskundigen is niet afnemend alleen moet je een vis niet op zijn/haar vermogen beoordelen om in een boom te klimmen. Want zolang er nog systemen zijn op basis van COBOL zul je specialisten moeten hebben om deze te onderhouden. Dat is niet anders als mijn oude liefde AS/400 waarvan nog zo’n 800 MKB bedrijven in Nederland gebruik maken alleen denk ik dat het ‘licht aanhouden’ van de legacy niet de aantrekkingskracht heeft om nieuw talent te trekken. Dat veranderd natuurlijk als bijvoorbeeld IBM stelt dat dit platform de toekomst heeft, het neoliberalistische marktdenken gaat vooral om een grote volgzaamheid aangaande Big Tech.
In het ‘Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers’ geeft de ICT-sector eindelijk toe dat de sector de laatste decennia een negatief imago heeft opgebouwd, vooral door de grote bedrijven. De posts hierboven geven hiervan voorbeelden. Maar voor de zoveelste keer je met overheidshulp richten op buitenlandse instroom, zijinstromers met losse certificaten, dat lost structureel niks op. Zeker niet als je op duurzame ‘Groene en Digitale Banen’ wil richten en de vele grote ontwikkel- en implementatiemissers bij met name de overheden niet wilt blijven herhalen. De voorspelde winsten door ICT worden vaak niet gerealiseerd. De klant wordt door ICT vaak gemarginaliseerd. De sector heeft een cultuuromslag nodig. We behoren niet alleen doeners, maar ook meedenkers te zijn.
Haal en behoudt je mensen. Als het slecht gaat, dan is er geen geld voor bijscholing, als het goed gaat is er juist geen tijd voor bijscholing. Zorg voor structurele scholingsmogelijkheden. Body shopping is ook een issue. Maak ICT weer leuk voor mensen in de ICT-sector op de langere termijn, ongeacht de conjunctuur en de leeftijd. En dat laatste kan alleen de sector zelf doen, niet het ministerie van Economische Zaken.
Wat de overheid kan doen is stoppen met het schijnmarktdenken. De overheid wil graag verjongen en jonge ICT-erss binnenhalen, maar die kunnen in het bedrijfsleven heel veel meer en sneller leren. De oudere ICT’ers die gepokt en gemazeld zijn, zijn juist beter in staat om de vervangingscycli van de ICT in goede banen te leiden, wat je niet aan de leverancier moet laten. Complicerende factor is dat je voor de gewenste digitale vaardigheden ook geletterd moet zijn en wiskundig geschoold. En die geletterdheid is in Nederland juist de laatste decennia minder geworden en wiskunde is niet populair. Ook hier laat de overheid al decennia kansen liggen.
De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Kinderen en jongeren, voor zover die in techniek zijn geïnteresseerd, zijn meer gericht op de voeding- en maakindustrie, energietransitie & milieu. Ook die sectoren gaan terecht mensen warm maken voor hun sector. In het aanvalsplan zitten nog te veel taboes. De huidige managers van de onze sector komen vooral uit de cultuur van de oude zeer individualistische Yuppen generatie, passend bij de consumptie maatschappij en kortetermijndenken. Die passen niet bij de uiteindelijke doelen van het aanvalsplan, maar wel bij de huidige markt met soms meer opdrachten dan de sector aankan. De toepassing van ICT heeft niet geleid tot het einde van de conjunctuurgolven en een structureel lagere inflatie. Ben benieuwd naar de vervolgstappen van het plan.