Computergebruikers beginnen de effecten van de hoge dollar in hun portemonnee te voelen. Niet alleen software, zoals Microsoft 365 en Dynamics, wordt flink duurder, ook aan hardware hangt een hoger prijskaartje.
Ook Apple, bepaald geen prijsvechter, gaat mee in de ‘prijzenoorlog’. Dat bleek tijdens de presentatie van de twee nieuwe MacBook Pro-modellen, krachtpatsers met een laag energieverbruik die al snel 250 euro duurder zijn dan hun voorgangers.
Het 14-inch-instapmodel verwisselt voor 2.449 euro van eigenaar, de 16-inch-versie begint bij 3.049 euro. Dan heb je een M2 Pro aan boord. Wie een M2 Max kiest, moet een beetje op z’n bankrekening letten. Met een ‘beetje leuke specs’ schiet je door de vijfduizend-euro-barrière heen. Een ‘rijkelijk beladen’ 16 inch komt op 7.649 euro.
Maar bij Amac, Apple’s enige premium reseller in Nederland, komen de prijzen allerminst als een verrassing. Ed Bindels, ceo van het bedrijf dat jaarlijks voor ongeveer een kwart miljard euro aan Apple’s omzet, vindt het wel meevallen. ‘Zeker vergeleken met het Verenigd Koninkrijk waar het pond onderuit is gegaan.’
Dollars
Apple factureert in dollars. En sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft de euro zo’n tien procent aan waarde ingeleverd. Ook zaken als transportkosten en grondstoffen als aluminium zijn duurder geworden. In Amerika liggen de prijzen traditioneel lager, maar die worden ex btw vermeld. Elke staat heft zijn eigen belasting. Daar komt nog bij dat de garantiedekking in Europa niet na het eerste jaar ophoudt. In Amerika hangt aan Apple Care een extra prijskaartje. In Nederland is veel inbegrepen bij de aankoop waarvoor ‘overzee’ apart moet worden betaald. Kortom, je kunt niet een-op-een de Amerikaanse prijzen omzetten in euro’s.
Volgens Bindels volgt Apple over de jaren heen juist een stabiel prijsbeleid, ten minste als je de technische sprongen verdisconteert. ‘Apple silicon’ is duurder dan een ‘Intel van de plank’. Alle nieuwe MacBooks draaien inmiddels op eigen chips die aanzienlijk sneller zijn dan die van Intel. Terwijl Apple al op 5-nanometer-techniek zit, blijft Intel op 10 nanometers steken.
De ontwikkeling van eigen systems-on-a-chip heeft Intel een aardige duit gekost, investeringen die de kostprijs omhoog duwen. Maar daar staat tegenover dat de MacBooks substantieel aan snelheid hebben gewonnen. Bij de overgang van Intel naar eigen chips was dat al zo. De M2 is als opvolger van de M1 al gauw zo’n twintig procent krachtiger.
Progressie
Volgens Bindels is de progressie nu groter dan aan het eind van het ‘Intel-tijdperk’ toen opeenvolgende generaties MacBooks slechts met muizenstapjes beter presteerden. Een van zijn mede-directieleden merkte dat zelfs een nieuwe (bescheiden) MacBook Air met een M1 veel sneller is dan een 16-inch-MacBook van de vorige generatie met een Intel aan boord. Ook Bindels’ financiële rechterhand ging over. Hij merkte dat het openen en bewerken van complexe financiële spreadsheets tot wel acht keer sneller ging.
De eerste grote platform-wijziging in vijftien jaar die eind 2020 plaatsvond, draait om een systems-on-a-chip met een uniforme geheugenarchitectuur. Alle geheugen zit op één hoop. Video-, ram- en flash-geheugen zijn samengevoegd. Als je voor zware applicaties heel veel geheugen nodig hebt, is het verschil goed merkbaar. Nadeel is dat je later geen geheugen meer kunt bijprikken.
De M1- en M2-processors werken met een kleine set simpele basisinstructies. Ze zijn behalve veel sneller ook zuiniger. Een MacBook kan het daarom wel achttien á twintig uur uithouden op één batterijlading; makkelijk tijdens intercontinentale vluchten en lange treinreizen. Ook flexwerkers met tijdelijke werkplekken profiteren hiervan.
Acht mille
Bindels beseft dat een high-end-MacBook van tegen de acht mille veel geld is. Maar bijna niemand heeft altijd de meest uitgebreide versie nodig. Het vlaggenschip M2 Max biedt een 12-core cpu, evenveel als de M2 Pro. De gpu is met tot 38 cores nog krachtiger en wordt gecombineerd met een grotere L2-cache. De geheugenbandbreedte is verdubbeld, terwijl er 96 GB aan centraal geheugen in zit. De vraag is wie zoveel geheugen nodig heeft. En wat te denken van een 8 terabyte ssd? Een 1-terabyte ssd is 2.500 euro goedkoper, merkt Bindels op.
De Amac-topman weerspreekt dan ook de kritiek dat de topmodellen van Apple heel veel duurder zijn geworden. ‘Het verschil met vroeger is dat je veel verder kunt gaan qua specs. Voorheen waren de meest luxe modellen een paar honderd euro duurder, maar die hadden niet heel veel extra’s. Dat kwam omdat de chip destijds al snel tegen grenzen aanliep en niet veel extra geheugen kon aansturen. Met de komst van de M1 veranderde dat. Daardoor is het aantal mogelijkheden sterk uitgebreid. Niet veel apps zullen echter 96 GB aan geheugen aanspreken’, weet Bindels.
Het nieuwe topmodel met M2 Max beschikt over veel capaciteit die zelden hoeft te worden ingezet. ‘Dat moet je denken aan high-end-games, videobewerking en complexe financiële modellen. Wie bijvoorbeeld in realtime 8K-video willen editen, ziet de wachttijden minimaal worden. Als je twee keer zo snel kunt werken en veel productiever wordt, dan is zo’n dure M2 Max vlot terugverdiend. De doelgroep die dat nodig heeft, is echter beperkt. Dan heb je het over echte power users.
Bindels verwacht op elke Max ongeveer twee Pro-modellen te verkopen. Overigens laten de eerste cijfers zien dat meer afwijkende configuraties dan standaardconfiguraties over de toonbank gaan. Dit duidt erop dat veeleisende specialisten de weg naar de nieuwe MacBooks hebben gevonden.