Philips schrapt dit jaar 1.100 banen in Nederland. Het gaat om medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam en bij vestigingen in Best en Eindhoven. De ontslagronde omvat tien procent van het werknemersbestand in Nederland. De ingreep volgt op een eerdere reorganisatie die eind 2022 werd aangekondigd. Philips schudt vooral de r&d-tak op.
Dat blijkt uit een toelichting van directeur Roy Jakobs op de jaarcijfers van 2022. Het bedrijf leed in 2022 een verlies van 1,6 miljard euro en zag de omzet met drie procent dalen. Dat kwam door inflatiedruk, Covid-maatregelen in China en de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waardoor toeleveringsproblemen ontstonden. Hoewel niet vermeld, liep het concern een flinke deuk op in haar imago door een grote terugroepactie van apparatuur die gebruikt wordt voor mensen met apneu.
De nieuwe ontslagronde komt boven op een eind oktober 2022 aangekondigde sanering van vierduizend banen, waarvan achthonderd in Nederland. De toen net benoemde Philips-directeur Jakobs liet toen al doorschemeren dat er nog meer functies geschrapt zouden worden.
R&D-structuur aangepast
Om de resultaten te verbeteren, wordt een nieuwe strategie gepresenteerd. ‘Door onze focus gaan we het met minder mensen doen, ook in Nederland. Dat vind ik moeilijk en pijnlijk voor de collega’s die dit direct raakt, maar dit is noodzakelijk’, stelt Jakobs.
De businessunits worden verantwoordelijk voor vrijwel het gehele onderzoeks- en productontwikkelingstraject. Negentig procent van de r&d-activiteiten zal daar plaatsvinden. Voorheen was dat zeventig procent. Het bedrijf richt zich op autonome groei van activiteiten zoals echografie, beeldgestuurde behandelingen, patiëntbewaking in het ziekenhuis en thuis, en persoonlijke verzorging.
Onderzoekers, ontwerpers, inkopers en commerciële functies komen in één team waarin ze samen werken aan vernieuwingen die direct impact moeten hebben op consumenten, patiënten en artsen. Om dat te bereiken wordt een deel van de r&d-functies vanuit het Philips Innovation Center in Eindhoven overgeheveld naar de bedrijfsonderdelen van Philips, waaronder het productie-en innovatiecentrum in Best.
Management en verhuizing
Ook haalt Jakobs de bezem door de directie van het bedrijf. Kees Wesdorp vertrekt als hoofd van de divisie voor diagnose-apparatuur, en Vitor Rocha verdwijnt als topmanager voor de Amerikaanse markt. Hij wordt vervangen door de Amerikaan Jeff DiLullo. Ook wordt een nieuw bestuurslid aangetrokken; de Amerikaan Steve Baca wordt verantwoordelijk voor patiëntveiligheid.
Philips kondigt ook een verhuizing aan. Begin 2025 verruilt het zijn hoofdkantoor in de Breitnertoren aan de Amstel voor een kleiner kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.
CNV geschokt
Vakbond CNV reageert geschokt op de aankondiging van het nieuwe banenverlies bij Philips. De reorganisatie waarbij 1,100 banen verdwijnen en drieduizend werknemers hun functie zien ‘verschuiven’, biedt volgens de bond geen enkele garantie op rustig vaarwater.
CNV-bestuurder Arjan Huizinga: ‘Ook de vorige vier ceo’s, tussen 1990 en 2022, begonnen hun aanstelling met het doorvoeren van grote veranderingen. Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen op de lange termijn?’
Philips was eens de hightech reus van Nederland, ja van de wereld. Ze hadden één luxe probleem. Ze wisten niet hoe ze alle goede uitvindingen konden benutten binnen hun conglomeraat. Nu kunnen ze de chips die ze zelf nodig hebben niet eens meer produceren en struikelen ze over het gebruik van schuimplastic. Het cultuurlek uit de jaren 90 is nog niet boven water. Diverse megaclaims zijn in behandeling of wachten op behandeling. De kroonjuwelen om te verkopen zijn op. Soms was het vroeger inderdaad beter.
Een bedrijf dat zorgt voor je huisvestiging : https://nl.wikipedia.org/wiki/Philipsdorp
voor de studie van de kinderen : Gerard Philips stichtte in 1914 het Natuurkundig Laboratorium van Philips, en op 1 juli 1916 samen met zijn echtgenote het Philips-van der Willigen Studiefonds, een fonds dat tot en met 2015 kinderen, stiefkinderen of pleegkinderen van (oud-)Philipsmedewerkers financiële bijstand gaf voor het volgen van een erkende MBO, HBO of universitaire opleiding in dagtijd.
en af en toe wat uitvinden : cassettebandje, cd.
ja vroeger
Die Dino, roep vroeger en hij haalt herinneringen op. Velen deel ik alleen met een andere weemoed want de sociale teloorgang is een keus die ik eigenlijk alleen maar kan aanmoedigen. Want die reus van Nederland had de geur van spruitjes als ik kijk naar de lemen voeten van protectionisme in een
klontering van belangen. Ouderwetse nationalisme was leuk in de jaren 50 toen iedereen een DAF reed maar tegenwoordig hebben we wat meer keus.
Sentimenten van oude boze mannetjes zijn leuk maar velen zijn alleen maar onderbuik gevoelens, niet meer dan emoties die geen goede argumenten hebben. Zo is een conglomeraat niet meer van deze tijd doordat dit als een ondemocratisch machtsblok gezien wordt en denk dat ASML wel iets zegt over de groeimogelijkheden van het zaad van een goed idee in een andere pot.
Nu je het zegt, ik vind het leuk als ik in Peru in het gebergte een Daf-truck zie rijden.
Emoties hebben inderdaad geen argumenten.
Keuzes wel, blijkbaar vindt ons democratisch machtsblok in Den Haag dat studie en wonen alleen voor de rijken is weggelegd.
Sentimentele oude mopperende mannetjes mogen een conglomeraat een ondemocratisch machtsblok vinden. Feit is, vele oude en nieuwe conglomeraten staan nog steeds aan de top en zijn heel succesvol. Er komen nieuwe bij en ze groeien nog steeds. Hun eigenaren bezitten een steeds groter deel van het wereldkapitaal waarmee ze kunnen schuiven.
De eigenaren zijn vaak oude mannetjes die wat minder mopperen. De rijkste 1 procent van de mensen bezit dan ook meer dan de rest van de wereldbevolking. In China zijn er inmiddels bijna net zo veel miljardairs als in de VS. Conglomeraten uit China zijn vaak geheel of gedeeltelijk van de staat. Sommige islamitische staten zijn weer in private handen van een absoluut regerend vorstenhuis met de bijbehorende bedrijven (over ondemocratische machtsblokken gesproken).
Dit ouderwetse gedoe zal de komende decennia wel niet veel veranderen zolang de “onttroning van ‘das kapital’ door activistische rechters” (niet mijn woorden) in de polder not done is en vooral het erfrecht blijft zoals het is. 😉
Emoties zonder argumenten is nog niet zo erg als tegenstrijdige want werkgelegenheid is blijkbaar belangrijker dan democratie als het zo uitkomt. Succesvolle conglomeraten waarvan de eigenaren het werkkapitaal schuiven zonder een zeggenschap vanuit de ondernemingsraad verplaatsen arbeid. Ik ken Philips dan ook vooral van productie verplaatsingen naar China en vervolgens naar Polen om uiteindelijk weer terug te komen naar Nederland want nieuwe managers brengen nieuwe bezems.
“Philips wil veel activiteiten decentraliseren. Zo wordt elk Philips-onderdeel verantwoordelijk voor de eigen marketing. Verschillende takken hebben allemaal eigen fabrieken en eigen toeleveranciers zodat er geen interne strijd losbarst om onderdelen.”
Liberalisering in de jaren 60 bevrijdde ons van verzuiling van de jaren 50 waar de werkgevers niet alleen voor de huisvesting zorgde maar ook voor Philips Sport Vereniging (PSV) en allerlei andere sociale voorzieningen. Wat betreft een hang naar het verleden van Waldorf en Statler, ik mis alleen de gulden. Maar kudos zijn ook goed wat uiteindelijk gaat het om de koopkracht in het consumeren van de welvaart, blijkbaar een recht als je zo veel gestudeerd hebt.
Benieuwd wie ze eruit gooien bij Philips, een goed geschoolde arbeider met twee rechterhanden is zo weer aan de bak als ik kijk naar de vele openstaande vacatures.
Dit klinkt naar de spreiding van kennis, macht en inkomen van de PvdA uit de jaren 70. Dat moest de ‘cyclus van een markteconomie’ doorbereken.
Zouden eigenaren en de topmanagers van de conglomeraten, die vaak aan ICT gekoppeld zijn, jouw gedachtegoed overnemen? Die kijken toch meer naar vestigingsklimaat, dus beschikbare arbeidskrachten, loonstructuur, huisvestingsmogelijkheden, lokale afzetmogelijkheden, infrastructuur, sociale stabiliteit, politieke situatie, wetgeving en overheidsbemoeienis, enz.
De Volksrepubliek China scoort op veel van die punten steeds minder hoog. De Chinese conglomeraten gaan zelf gaan ook steeds meer productie naar omringende landen verplaatsen. Dus zie je dat productie weer naar de VS en West-Europa teruggaat. Binnen enkele decennia kan Afrika ook populair worden.
Philips schijnt vooral een deel van de ontwikkelaars en managers kwijt te willen om nog voldoende te kunnen produceren en zo de korte termijn te kunnen overleven. Door allocatie willen ze als een normaal conglomeraat kunnen werken. Het moet ook de onderlinge gevechten verminderen. De interne druk door ongezonde rivaliteit is al decennia hoog en het loopt soms heel dramatisch af. Het dure probleem met het slaapapneu apparaat is niet zomaar ontstaan en geheel uit de hand gelopen. De meeste Phillips medewerkers zullen Dino’s beschrijving niet (her)kennen. Ze zijn van na Operatie Centurion. Mensen voelen zich vaak onveilig en vragen zich af wat de leiding bijvoorbeeld onder neuro-inclusieve cultuur verstaat. Of het lek nu boven water komt? Ik weet het niet.
Als ze doorgaan met dividenduitkering, dan weet je dat Philips ook niet weet in welke situatie zij zich bevinden.
Dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, de ‘eigenaren’ die graag zeggenschap willen op het (belonings)beleid want ik denk dat we eens moeten kijken naar de ‘graaicultuur’ die heerst:
https://nos.nl/artikel/2428232-aandeelhouders-tegen-bonus-van-philips-topman-maar-hij-krijgt-hem-toch
Ken partijprogramma van de PvdA uit de jaren 70 niet maar het argument over het aantrekken van talent doet me denken aan een uitspraak van Johan Cruijff over een zak geld zien voetballen. Zoals gezegd zijn tegenstrijdige argumenten erger dan emoties zonder argumenten want ik heb niet echt een ‘gedachtengoed’ hierin. Ik wijs alleen maar op het feit dat het verkopen van de ‘kroonjuwelen’ niet altijd slecht is als daar een nieuwe techreus uitgroeit want het lijkt me beter dan patenten op de plank laten liggen.
Gewauwel van een bestuurder over vestigingsklimaat, beschikbare arbeidskrachten, loonstructuur, huisvestingsmogelijkheden, lokale afzetmogelijkheden, infrastructuur, sociale stabiliteit, politieke situatie, wetgeving en overheidsbemoeienis, enz. slaat het ondernemerschap dood.
Zeker na jouw verhaal over aandeelhouderschap denk ik nog steeds dat je het partijprogramma van de PvdA uit de jaren 70 klakkeloos gekopieerd hebt. ;-D
Maar goed, geld dat je als bedrijf niet hebt voor bonussen en dividend, moet je ook niet uitkeren. Daarom blijven familiebedrijven langer bestaan dan beursgenoteerde.
Wat is het ideaal, een (internationaal) conglomeraat of een familiebedrijf? In de jaren 70 was ik nog niet stemgerechtigd. Iemand die in 1953 is geboren had wel die mogelijkheid maar ik begrijp dat spijtoptant berouw heeft van eerdere keuze.
Het denkvermogen is er in de jaren ook niet beter op geworden want het register van faillissementen
laat zien dat familiebedrijven niet langer bestaan dan de koninklijke N.V. die een eeuw overleeft. De feiten weerspreken de emotie en ik ken het predicaat hofleverancier welke nogal verwarrend is. Oud worden is een doel maar geen verdienste. Als de oud bestuurder geen lintje heeft dan begrijp ik zijn rancune. Ik ben meer van de bonus, een waardering in geld is praktischer dan de emotie.