Philips schrapt dit jaar 1.100 banen in Nederland. Het gaat om medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam en bij vestigingen in Best en Eindhoven. De ontslagronde omvat tien procent van het werknemersbestand in Nederland. De ingreep volgt op een eerdere reorganisatie die eind 2022 werd aangekondigd. Philips schudt vooral de r&d-tak op.
Dat blijkt uit een toelichting van directeur Roy Jakobs op de jaarcijfers van 2022. Het bedrijf leed in 2022 een verlies van 1,6 miljard euro en zag de omzet met drie procent dalen. Dat kwam door inflatiedruk, Covid-maatregelen in China en de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waardoor toeleveringsproblemen ontstonden. Hoewel niet vermeld, liep het concern een flinke deuk op in haar imago door een grote terugroepactie van apparatuur die gebruikt wordt voor mensen met apneu.
De nieuwe ontslagronde komt boven op een eind oktober 2022 aangekondigde sanering van vierduizend banen, waarvan achthonderd in Nederland. De toen net benoemde Philips-directeur Jakobs liet toen al doorschemeren dat er nog meer functies geschrapt zouden worden.
R&D-structuur aangepast
Om de resultaten te verbeteren, wordt een nieuwe strategie gepresenteerd. ‘Door onze focus gaan we het met minder mensen doen, ook in Nederland. Dat vind ik moeilijk en pijnlijk voor de collega’s die dit direct raakt, maar dit is noodzakelijk’, stelt Jakobs.
De businessunits worden verantwoordelijk voor vrijwel het gehele onderzoeks- en productontwikkelingstraject. Negentig procent van de r&d-activiteiten zal daar plaatsvinden. Voorheen was dat zeventig procent. Het bedrijf richt zich op autonome groei van activiteiten zoals echografie, beeldgestuurde behandelingen, patiëntbewaking in het ziekenhuis en thuis, en persoonlijke verzorging.
Onderzoekers, ontwerpers, inkopers en commerciële functies komen in één team waarin ze samen werken aan vernieuwingen die direct impact moeten hebben op consumenten, patiënten en artsen. Om dat te bereiken wordt een deel van de r&d-functies vanuit het Philips Innovation Center in Eindhoven overgeheveld naar de bedrijfsonderdelen van Philips, waaronder het productie-en innovatiecentrum in Best.
Management en verhuizing
Ook haalt Jakobs de bezem door de directie van het bedrijf. Kees Wesdorp vertrekt als hoofd van de divisie voor diagnose-apparatuur, en Vitor Rocha verdwijnt als topmanager voor de Amerikaanse markt. Hij wordt vervangen door de Amerikaan Jeff DiLullo. Ook wordt een nieuw bestuurslid aangetrokken; de Amerikaan Steve Baca wordt verantwoordelijk voor patiëntveiligheid.
Philips kondigt ook een verhuizing aan. Begin 2025 verruilt het zijn hoofdkantoor in de Breitnertoren aan de Amstel voor een kleiner kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.
CNV geschokt
Vakbond CNV reageert geschokt op de aankondiging van het nieuwe banenverlies bij Philips. De reorganisatie waarbij 1,100 banen verdwijnen en drieduizend werknemers hun functie zien ‘verschuiven’, biedt volgens de bond geen enkele garantie op rustig vaarwater.
CNV-bestuurder Arjan Huizinga: ‘Ook de vorige vier ceo’s, tussen 1990 en 2022, begonnen hun aanstelling met het doorvoeren van grote veranderingen. Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wél helpen op de lange termijn?’
@Oudlid, aangaande je opmerking over ASML, die in een andere pot beter tot bloei komt, sla je de plank volledig mis. Het is niet dankzij maar ondanks… ASML werd niet verpot maar gewoon naar buiten geflikkerd. Bij de start van ASML, en zeker toen ze in de richting van DUV en EUV gingen, was al gezegd dat de technologie lang nodig zou hebben om tot volle wasdom te komen. (Kijk voor de gein de docu over NXP terug, een paar maanden geleden op NPO.) Timmertje en zijn ongeduldige aandeelhoudertjes konden daar niet op wachten want die wilden meteen geld zien. Ironisch dat de aandelen voor een habbekrats zijn verkocht terwijl ASML nu bijna het 2-honderdvoudige van Philips waard is. Hetzelfde geldt voor NXP, de chips divisie is toen ook verkocht en is nu ook vele malen meer waard dan Philips.
Waar Philips een sterke innovatieve speler was is het nu een zwakke speler. En in deze reorganisatie gaan ze ook weer snijden in onder andere de innovatie tak. Dom, Dom, Dom. Als je niet investeert zul je steeds verder achterop raken. Op korte termijn leuk voor de aandeelhouders maar op lange termijn desastreus voor een bedrijf. Maar goed, die zijn tegen de tijd dat het echt zichtbaar wordt al lang vertrokken.
Als ik kijk hoe VDL het doet in zuidoost-Brabant, dan lijkt een familiebedrijf zo slecht nog niet.
Ironisch genoeg is de oude Philips Machinefabriek al weer een aantal jaren in handen van ditzelfde VDL
Oud lid, je kent blijkbaar niet het verschil tussen obligaties met een vast recht op uitkering en aandelen waarvan een uitkering soms nadelig kan zijn. Dividend uitkeren en later veel geld moeten lenen tegen een inmiddels hogere rente vanwege de slaapapneu miljardenaffaire, is gewoon niet slim.
De gemiddelde levensduur van een bedrijf is ca. 12,5 jaar. De gemiddelde levensduur van familiebedrijven is zo’n halve eeuw (drie generaties), ondanks mogelijke familiale conflicten en mislukte bedrijfsopvolgingen. Ze doen het volgens analisten gemiddeld iets beter vanwege de durf om op de lange termijn te investeren, ze geduldiger en voorzichtiger opereren en een lagere uitbetaling aan de aandeelhouders (de winst verlaat het bedrijf niet of in mindere mate en kan opnieuw worden geïnvesteerd). Gezien jouw emotionele reactie op de gebeurtenissen bij het familiebedrijf Centric, had ik van jou meer kennis mogen verwachten.
Oud lid, je hang naar spreiding van kennis, macht en inkomen heb je wellicht van de partijleider die een paar jaar in socialistisch zionistische kibboets heeft geleefd. Je vind een conglomeraat een ondemocratisch machtsblok en niet meer van deze tijd en daar zit wel wat in, maar je bent wel na Unisys wel weer voor het conglomeraat Fujitsu gaan werken.
Ik denk dat familiebedrijven, vaak BV’s, een stuk beter zijn in lange termijn planning. Kijk alleen maar even naar de afgelopen drie jaren. Juist de familiebedrijven waren beter in staat om het verlies aan inkomen als gevolg van corona op te vangen. Natuurlijk is het lastig om opeens geen inkomen meer te hebben, maar vaak hadden ze al een investeringspotje die aangesproken kon worden om de zware tijden door te komen. Ook waren er verschillende kleine bedrijven die flexibel konden inspringen op de nieuwe situatie door personeel uit te lenen aan organisaties die juist wel behoefte hadden aan extra tijdelijk personeel.
Daarentegen, grote bedrijven, vaak NV’s, hebben weinig reserveringen, maar des te meer leningen. Investeringen worden vaak vanuit leningen gedaan in plaats van te sparen. Winsten worden snel uitgekeerd aan de aandeelhouders want die moeten op korte termijn tevreden gehouden worden. Liquide middelen moeten bij voorkeur worden verminderd omdat je anders een groter risico hebt op een (vijandig) overnamebod. En als dan corona uitbreekt waren ook die grote bedrijven de eersten die bij de overheid aanklopten om extra steun.
Wat betreft het beschermen van kennis versus verspreiden leg ik de bal op de stip over patenten op de plank of deze exploiteren, zie de eigen opmerking hierover:
“Ze wisten niet hoe ze alle goede uitvindingen konden benutten binnen hun conglomeraat.”
Een spreiding van kennis door buiten conglomeraat te denken gebeurt regelmatig als ik kijk naar de start-ups die beginnen met (durf)kapitaal vanuit aandeelhouders of een beperkte groep investeerders als je voor de BV kiest. Wel of niet gelijk over ASML gaat het vooral om andere divisies binnen een conglomeraat niet te laten bloeden voor het verlies van één divisie. Het collectivisme beperkt vooral de slagkracht van divisies, zeggenschap over de centjes welke niet bij de aandeelhouders ligt en niet bij werknemers betekent bek houden en door roeien.
Macht en inkomen op een laag operationeel niveau gaat om ouderwetse liberale verheffing, de prijs van talent is conjunctuurgevoelig. Die uitvindingen komen niet vanzelf en de onzinnige retoriek over zionistische kibboets geeft aan uit welke hoek de wind waait want ik ben geen volger maar een tegendraadse denker.
Ewout, je moet niks hebben van de “wauwelende” bazen van Fujitsu die zich bezig houden met aspecten van het vestigingsklimaat, omdat dit hun ondernemerschap dood zou slaan. Maar daar trekt MD Davy van Iersel zich niks van aan. Heb je hem op BNR gehoord?
Ik begrijp dat de bal op de stip over uitvindingen benutten onberoerd blijft omdat er weer op de man gespeeld wordt. Ik kan op persoonlijke titel namelijk niks zeggen over de uitspraken van een ander zoals de ouwe lasteraar heel goed weet. Wel kan ik reageren op tendentieuze insinuatie omdat Mark Rutte de afschaf van de dividendbelasting zou regelen maar uiteindelijk Unilever kwijt raakte. Doe mij maar een partijleider die gewerkt en geleefd heeft in een kibboets want beter eelt op de handen dan op de ziel;-)
Het gaat hier om banen in onze sector. Vooral in Lijnden, Zuiderwoude, Badhoevedorp, Halfweg en Uitdam zijn de ICT-vacatures moeilijk in te vullen. Maar wie wil daar ook naar heen? Met die grijze dozen in een weiland. ;‑D