In ‘De Democratie Crasht’ waarschuwt oud-Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven voor digitalisering die als een sluipmoordenaar de rechtsstaat bedreigt. Hij stelt dat de overheid moeilijk grip krijgt op digitale technologie met tot gevolg Big Tech-monopolies, datalekken en privacy-schendingen.
In het vandaag te verschijnen boek deelt Verhoeven op basis van zijn ervaringen als Kamerlid hoe digitalisering en politiek moeilijk samen gaan. ‘Dit boek heb ik geschreven omdat ik me grote zorgen maak over de toekomst van onze democratie en de Tweede Kamer die mij zo dierbaar is’, schrijft hij in de inleiding. Hij stelt dat het niet geschreven is om politieke memoires vol sappige onthullingen te delen of om mensen te overtuigen van beleidskeuzes of maatregelen.
In het hoofdstuk ‘Techreuzen en kabouterpolitiek’ schrijft hij waarom grote techbedrijven haast overal mee wegkomen. In ‘De cyberkramp van een kikkerland’ ontvouwt hij waarom de politiek zich weifelend weert tegen digitale grootmachten en in ‘De veiligheidsparadox’ beschrijft hij hoe de obsessie met veiligheid ons land kwetsbaar maakt.
Verhoeven deelt ook hoe digitalisering in goede banen is te leiden en hoe de democratie gered kan worden van bijvoorbeeld het hokjesdenken, dat door online-groepen wordt versterkt. Ondanks die ideeën over hoe de digitale samenleving beter kan, blijft zijn boodschap alarmerend: ‘De politiek raakt oververhit en is steeds minder in staat om maatschappelijke uitdagingen en crises het hoofd te bieden.’
Digitalisering
‘De Democratie Crasht’ staat op 30 januari aanstaande centraal op een debatavond bij Beeld en Geluid in Den Haag (het voormalige Communicatiemuseum). Verhoeven discussieert dan met oud-ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, ict-securityadviseur Brenno de Winter en Valerie Frissen, hoogleraar digitale technologie en sociale verandering, over de vraag: hoe krijgt de overheid grip op digitalisering?
Kees Verhoeven
Kees Verhoeven (Utrecht, 25 april 1976) was van 17 juni 2010 tot 31 maart 2021 Tweede Kamerlid voor D66. Hij had de inlichtingendiensten, ict, privacy, cyberveiligheid, marktordening en mededinging in zijn portefeuille. Hij adviseert nu als ondernemer bedrijven en overheden over digitale vraagstukken en geeft lezingen, trainingen en workshops over technologie en data. Ook is hij betrokken bij stichtingen en organisaties die gericht zijn op cyberveiligheid en publiek-private samenwerkingen rondom digitaliserin
Gezien de titel lijkt de opmerking over beleidskeuzen en beleidsmaatregelen me onjuist, een oproep aangaande een regievoering gaat tenslotte om het beleid. En ik vraag me dan ook af wat Kees al die jaren gedaan heeft want het eindrapport ‘Grip op ICT’ van de commmissie Elias kwam in 2014 al tot de conclusie dat de overheid de regie kwijt is. Iets met kind & badwater als we kijken naar het scheve salarishuis aangaande de kennis.
Een discussiepanel is dan ook leuk maar de democratie gaat om heldere keuzen en Kees V. lijkt me als ondernemer niet geheel zonder belangen want ik herinner me dat Elias nogal wat kritiek had op de publiek-private samenwerking. De integriteit was bijvoorbeeld een dingetje als we naar een belangenverstrengelingen in het bestuur van allerlei stichtingen kijken. Want het juridische breiwerkje wat de overheid gebruikt om zichzelf op afstand te zetten is een sluipende ondermijning van de democratie.