Ict-nestors Jan Baan en Ad Nederlof praten in de derde aflevering van Computable Café over ondernemerschap. Ze delen de lessen uit hun imposante ict-carrières en kijken kritisch naar hun eigen rol en prestaties als ondernemer.
Baan vertelt hoe het succes van erp-softwarebedrijf Baan Company hem boven het hoofd groeide. Baan Company, dat na een beursnotering in de VS miljarden waard werd, ontwikkelde zich tot ‘een instituut’ waarop hij als erp-entrepreneur langzaam de grip verloor, blikt de ict-nestor terug. Baan en Nederlof beschouwen hun kracht en tekortkomingen als ict-ondernemer en beschrijven hoe belangrijk een bedrijfscultuur is. Volgens Jan Baan hebben mensen het nog steeds over de ‘Baancultuur’. Hij deelt hoe de bedrijfstop zaken los moeten durven laten en moet vertrouwen op mensen om zich heen.
Nederlof vertelt waarom hij er na een carrière in de top van internationale ict-bedrijven zoals Oracle voor koos om zelf te gaan ondernemen. Bij de start van zijn Vanad Group, dat uitgroeide tot een bedrijvenimperium, liet hij een wereld van privéjets en presidentiële hotelsuites achter zich om voor zichzelf te beginnen.
Ook Nederlof heeft wel een aantal tips voor ondernemers: zoek altijd managers om je heen die op hun vakgebied beter zijn dan jou. Ook deelt hij hoe hij de ervaring die hij opdeed bij grote beursgenoteerde ict-bedrijven later inzette in zijn eigen bedrijf. Ondernemen draait volgens hem om de droom en lef. Hij stelt dat voorwaarden zoals startkapitaal en een goed plan belangrijk zijn maar wijst ook op het belang van lef. ‘Veel mensen zeiden dat ze mee zouden investeren als ik voor mezelf zou beginnen, maar ze gaven niet thuis toen ik als ondernemer aan de slag ging.’ Daarop besloot hij het bedrijf Vanad te noemen, naar Van Ad. Hij had niet gedacht dat het zo groot zou worden, anders had hij misschien wel een andere naam bedacht, zei Nederlof in Computable Café.
Computable Café
Bekijk ook eerdere uitzendingen van Computable Café met Jan Baan en Ad Nederlof: