‘Een jaar met veel gepraat, maar weinig spannende it-ontwikkelingen’, typeerde een deelnemer aan de Computable Kerstpuzzel het jaar 2022. Wellicht wordt 2023 voor diegene een opwindender jaar gezien de recente commotie rond ChatGPT. En wie weet wordt het ook een jaar waarin wordt geluisterd naar de uitslag van de puzzel: Maak uw it-afdeling inclusief.
De zestiende editie van de Computable Kerstpuzzel leverde ruim honderd inzendingen op. De vragen die werden gesteld, gingen over uiteenlopende onderwerpen, variërend van het duurzaamheidsvraagstuk bij datacenters, de vendor-lock-in bij ziekenhuizen en de e-wallet tot aan cyberdreigingen, Elon Musk en de metaverse. De coronapandemie kwam nog even langs in een vraag over hybride werken. Het overgrote deel van de puzzelaars vond de gezochte oplossing (Maak uw it-afdeling inclusief), maar over vraag E (Heeft deze programmeertaal rust nodig? Antwoord: C++ maar dan geschreven als Cplusplus) struikelde menigeen.
‘Een leuke, mooie puzzel en een waar genoegen’ en ‘pittig maar met kennis van zaken goed te doen’, schreven puzzelaars als reactie en ‘Elk jaar weer een mooie uitdaging, de Computable Kerstpuzzel’, een andere. Eén inzender refereerde al rijmend aan de zachte dagen rond kerst en oud & nieuw: ‘Met de kerst- en nieuwjaarspuzzel aan de slag, naar een 20 graden des nachts en 23 graden overdag.’ Diegene vond, net als een paar andere deelnemers, de andere oplossing die Ruiter Puzzel, het bureau dat elk jaar meehelpt bij het in elkaar zetten van de filippine-vorm, in de puzzel had verwerkt. Wie de genummerde letters 1 t/m 14 achter elkaar zet, leest de woorden: ‘al vryheid kom nu’.
Een diehard-puzzelaar meldde nog: ‘Het was weer een leuke pittige puzzel. Het is elk jaar weer een mooie combinatie: tijdens de muziek van de Top 2000 de kerstpuzzels maken van de AIVD, Computable en De Volkskrant.’
In het kader onderaan dit artikel staan de antwoorden met toelichting op de 26 vragen.
De verdeling van de prijzenpot
Ook dit keer stelden we, ook met hulp van pr-bureaus en it-bedrijven, weer een aantal mooie prijzen ter beschikking. Uit de vele goede inzendingen hebben we de volgende prijswinnaars getrokken:
– De hoofdprijs, twee tickets voor de Computable Awards 2023, gaat naar: Rob Tardijn
– De tweede prijs, de Vasco Translator V4, is voor: Pieter Hoolsema
– De derde prijs, de Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor van Netatmo, wordt opgestuurd naar: Martijn Balkenende
– De vierde prijs, het cadeaupakket van Bot Uitgevers met boeken over nepnieuws, digitaal geld en netiquette (3 ex), is voor: Andy de Bruin, Nathalie Klein en Jos Verdoold
– De vijfde prijs, de Nextbase 122 dashcam, gaat naar: Arjan Wolters
– De zesde prijs, het boek ‘The Security Culture Playbook’ (3 ex), wordt opgestuurd naar: Sander Hoogwerf, Michel Holtkamp en Johannes Pijnacker Hordijk
– De zevende prijs, de scheurkalender ‘365 Dagen Digitaal 2023’ (10 ex) gaat naar: E. van der Es, Rianne Giessen, Mirjam Hellingman, Ruurd Jager, Edwin Kouwenberg, Theo Mudde, Rombout de Neef, Marcel Peterbroers, Michael Thorn en Kitty van Dijk
Van harte gefeliciteerd!
De prijzen worden spoedig opgestuurd.
De antwoorden
In de Computable Kerstpuzzel 2022 ‘Van A tot Z’ kwam – zoals gebruikelijk – het ict-jaar nog een keer langs in de vorm van cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Wie op de pdf van de kerstpuzzel de juiste antwoorden invulde vond in het bijbehorende balkje in het diagram van de filippine de eindoplossing, te weten: Maak uw it-afdeling inclusief.
A. Rekencentra lopen hier warm voor: Datathermie (Datacenters zijn volop aan het nadenken of zij iets kunnen met het potentieel van hun restwarmte, ook wel datathermie genoemd.)
B. Gerard Sanderink vond in deze kamer zijn…: Waterloo (Op 3 november 2022 schorste de Ondernemingskamer Gerard Sanderink per direct als bestuurder van Centric.)
C. Deze it-ondernemer kreeg een oeuvreprijs: Ad Nederlof (Als eerste ontving op 5 oktober 2022 it-ondernemer Ad Nederlof van de Vanad Group de Computable Lifetime Achievement Award.)
D. Hoogstwaarschijnlijk tragische dood van deze cyberexpert: Arjen Kamphuis (Eind november 2022 concludeerde een onderzoeksteam na een uitgebreide zoektocht en reconstructie van de laatste sporen van de in 2018 in Noorwegen vermist geraakte cyberexpert Arjen Kamphuis dat hij hoogstwaarschijnlijk te water geraakt is en daarna door onderkoeling of verdrinking om het leven is gekomen.)
E. Heeft deze programmeertaal rust nodig?: Cplusplus (Volgens Mark Russinovich, cto van Microsoft Azure, is de tijd gekomen om programmeertalen C en C++ niet meer te gebruiken voor nieuwe projecten. Programmeertaal Rust zou als alternatief moeten dienen.)
F. Digitaal-vertrouwenscentrum moet dit verhogen: Cyberweerbaarheid (De rijksoverheid heeft het Digital Trust Center in het leven geroepen om de cyberweerbaarheid in het bedrijfsleven te verhogen.)
G. Deze apparaten weigeren powermanagement: Luie servers (Datacenters, waaronder colocatie-aanbieders, willen het energieverbruik terugbrengen, waaronder bij ‘idle servers’ – luie servers – die op het moment dat ze geen it-taken verrichten wél energie verbruiken.)
H. Franse automatiseerder met chagrijn: Atos (Een splitsing in twee aan de beurs genoteerde bedrijven moet het geplaagde Franse it-concern Atos er weer bovenop helpen.)
I. Historische petitie bonden voor…: Ick-cao (In maart 2022 boden de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie op het kantoor van brancheorganisatie NLdigital voor het eerst een petitie aan voor een betere cao voor de ick – informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche.)
J. Rijke Fortuna Sittard-supporter: Atilla Aytekin (Deze directeur van het in 2022 naar de beurs gegane game- en adtechbedrijf Azerion is tevens mede-aandeelhouder van eredivisieclub Fortuna Sittard.)
K. Deze bewindsvrouw houdt de hand niet op de e-knip: Alexandra van Huffelen (Staatssecretaris Alexandra van Huffelen voor Digitalisering bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een voorstander van de e-wallet in de EU.)
L. Onderging cyberaanval knarsetandend: Colosseum Dental Nederland (Mondzorgketen Colosseum Dental heeft aan hackers ruim twee miljoen euro losgeld betaald om de toegang tot patiëntdata van tandartspraktijken terug te krijgen.)
M. In deze arrogante wolk zijn data wel veilig: Soevereine cloud (De soevereine cloud is in de EU opmars. Het is een cloudaanbod vanuit ‘soevereine regio’s’, uitgerust om de noodzakelijke compliance te kunnen waarborgen, vaak met aangepaste contracten en sectorspecifieke vereisten.)
N. Futuristisch icoon uit de Lichtstad: Evoluon (De oude Philips-toekomstlocatie uit Eindhoven is nieuw leven ingeblazen, onder andere met RetroFuture, de tentoonstelling over de toekomst van het verleden.)
O. Database-wetenschapper (1953-2022): Martin Kersten (Op 6 juli 2022 overleed Martin Kersten op 68-jarige leeftijd. Hij was verbonden aan het Centrum Wiskunde & Informatica, emeritus hoogleraar informatica aan de Universiteit van Amsterdam en mede-ontwikkelaar van opensourcesysteem MonetDB, zijn geesteskind.)
P. Waakhond blaft tegen deze zorg-klem: Vendor lock-in (De Autoriteit Consument & Markt wil paal en perk stellen aan de ‘leveranciersklem’ – vendor lock-in – van ict-bedrijven in de zorgsector en heeft daarvoor verscherpte concurrentieregels in petto.)
Q. Vijl in taart via eMates lukt niet meer voor hen: Gedetineerden (De Dienst Justitiële Inrichtingen stopte met de berichtendienst EMates die speciaal voor gedetineerden was opgezet. Dit na waarschuwingen van het Openbaar Ministerie dat criminelen het systeem misbruiken door een gebrek aan toezicht.)
R. Mede-grondlegger van telecomconcern (1939-2022): Wim Dik (Voormalige KPN-topman Wim Dik stierf op 19 juni is op 83-jarige leeftijd. Onder zijn leiding werd het staatsbedrijf PTT (Post, Telegrafie, Telefonie) verzelfstandigd en in 1994 als Koninklijke PTT Nederland (KPN) naar de beurs gebracht. Het postbedrijf werd in 1998 afgesplitst, waarna het overblijvende PTT Telecom verder ging als KPN.)
S. Oekraïense blogger schreef over de (cyber)oorlog met Rusland: Andrii Maidanyk (Oekraïner én ict-journalist Andrii Maidanyk schreef een aantal blogs voor Computable over de ict-ontwikkelingen in zijn vaderland en de strijd die ict’ers er voeren tegen de Russische invasie.)
T. Deze NFT-plakker kun je wel om een boodschap sturen: NL crypto stamp (PostNL geeft een cryptopostzegel uit. Die bestaat uit een fysieke postzegel om te gebruiken en een ‘digitale tweeling’, een qr-code waarmee de online-kopie te zien is.)
U. Nieuwe naam eigenaar beste tekstverwerker ooit: Alludo (Corel, in een grijs verleden bekend van WordPerfect en nog altijd actief met CorelDraw en WinZip, verandert zijn naam in Alludo.)
V. Aandachtsjunk met blauw vinkje: Elon Musk (De nieuwe eigenaar annex Tesla-baas zoekt naar nieuwe verkoopmodellen onder een hoop tamtam.)
W. Internet in 3d: Metaverse (Een virtuele wereld die je niet van afstand beziet maar waarin je ‘echt’ aanwezig bent. Met heel veel grote/meta-verwachingen.)
X. Gezondheidsdiensten voelen zich niet gebonden aan…: Bindend advies (Drie GGD-instellingen konden niet leven met de uitwerking van een bindend advies. Sterker, ze spanden een rechtszaak aan om nieuwe adviseurs te benoemen die de software van leverancier Finalist opnieuw moesten onderzoeken. De rechtbank ging daar niet in mee. Het betreft de GGD regio Utrecht, GGD Twente en GGD Hollands Noorden.)
Y. Leidinggevenden hebben moeite met deze mengvorm: Hybride werken (Bedrijven wereldwijd worstelen met de terugkeer van werknemers naar kantoor nu de coronapandemie voorbij is. Onder meer Apple behoort tot de organisaties waar hybride werken tot verzet leidt.)
Z. 4NG – TheFactor.e (1ste kwartaal), Bechtle – PQR (2de kwartaal), IFS – Ultimo (3de kwartaal) en Rapid Circle – Seven Sigma Business Solutions (4de kwartaal): dit adviesbureau plaatst ze met Computable steeds in een breder kader: CFI (Voorbeelden van Nederlandse acquisities in 2022. Met CFI – Corporate Finance International -, financieel adviesbureau voor overnames en fusies, maakt Computable elk kwartaal een overzicht van dit soort transacties.)