Centric-oprichter Gerard Sanderink is begin januari getrouwd met Rian van Rijbroek. In de vierenhalf jaar dat zij elkaar kennen, kreeg Van Rijbroek steeds meer invloed op de handel en wandel van de Twentse ondernemer. Dit leidde tot leegloop bij de Centric-directie, onrust onder het personeel en diverse rechtszaken tegen zijn ex. Het huwelijk met Van Rijbroek heeft geen invloed op het ict-bedrijf, meldt onafhankelijk interim-bestuurder Peter Wakkie aan het AD.
Sanderink heeft sinds afgelopen november bij het ict-bedrijf geen bevoegdheden meer als bestuurder en aandeelhouder en het huwelijk zal hier niets in veranderen. ‘Hij komt niet terug’, vertelt Wakkie aan de krant. ‘Ik ga daar niet in detail op in, maar ik verwacht niet dat het beheer van de aandelen ooit nog teruggaat.’
Stichting
Het is niet zo dat Van Rijbroek helemaal geen invloed heeft, al dan niet getrouwd. Zo heeft ze al enkele jaren zitting in het bestuur van een stichting die Sanderinks erfenis na zijn dood moet beheren. Verder is nog onduidelijk hoe zij invloed krijgt bij de andere bedrijven van Sanderink, zoals Strukton en Antea. Daar is Sanderink nog bestuurder. Van Rijbroeks invloed is afhankelijk van de manier waarop de echtelieden zijn getrouwd.
Ook is bekend dat Van Rijbroek Sanderinks e-mailaccounts beheert en zich in het verleden bemoeide met belangrijke contracten van Centric, een belangrijke ict-dienstverlener aan de overheid.
Relatie
Over de relatie tussen Rian van Rijbroek en Gerard Sanderink is veel gezegd. Aike Schoots, een van de weinigen die het ‘jonge’ paar goed kent, is positief. In antwoord op vragen van het OM, vertelt Schoots in augustus 2022 dat Van Rijbroek ‘zorgzaam is voor Sanderink’. Bekend is dat de Brabantse met allerlei kruidenmengsels en alternatieve middelen zijn gezondheid probeert te verbeteren.
Relationeel gaat het de Twentse zakenman voor de wind, is Schoots’ indruk. Sanderink en Van Rijbroek hebben het goed samen, bevestigt hij aan het OM. Hij wilde bijna ‘eindelijk’ zeggen. ‘De relatie is door de problematiek eromheen ook problematisch geweest.’ Op de vraag waarom Sanderink en Van Rijbroek niet stoppen met het conflict met Sanderinks ex-vriendin Van Egten en gaan genieten van elkaar, reageert Schoots dat hij het punt begrijpt, maar dat het niet zo werkt.
Schoots is oud-directeur van Struktons railbouwdivisie. Hij leerde Sanderink in 2009 kennen, raakte bevriend met de Twentse ondernemer en werd later niet-uitvoerend bestuurder bij Centric. Schoots heeft Sanderink altijd door dik en dun gesteund, ook naar buiten toe.
Wat een verhaal! Het wordt tijd dat hier een film over uitkomt.
Een mooie film is de Uitverkorene geinspireerd op het verhaal van het bedrijf Baan, de gebroeders en de ondergang ervan. Hele echte Hollandse film!
Ad hominem in de discussie over rechtspersonen maakt de olifantenpaadjes naar de achterkamertjes van de macht onnavolgbaar. Want een beetje verward (alleen) zeggenschap over Centric kwijt raken omdat onze overheid een ongezonde afhankelijkheid heeft verkregen van een private partij doet me denken aan andere interventie:
http://www.prefs-kpn.nl/bestuur.html
Een beetje geprivatiseerd woog het belang van de staat zwaarder dan van de aandeelhouder, de keus leverde een matig resultaat op en verstikte de marktwerking. Want met de overheid als stakeholder in een meedingende partij was er geen sprake van een eerlijk speelveld in aanbestedingen. Formeel stond de overheid via een wirwar aan de privaatrechtelijke stichtingen op afstand maar een statutair bestuur is vaak de ‘tassendrager’ van de politiek.
Ik snap daarom ophef over vermeende invloed via het huwelijksbootje niet. Want half bestuurlijk Nederland ligt bij wijze van spreken al bij elkaar in bed via alle privaatrechtelijke constructies. En andere helft vecht elkaar de tent uit op grond van lasterlijke insinuaties. Of ben ik met 30 jaar aan bestuurlijke ervaring te cynisch?
Onnavolgbaar of ongeloofwaardig is het mooie van menig complottheorie dat deze een basis heeft in verifieerbare feiten. Neem zoiets als (vermeende) belangenverstrengeling want de ad hominem speelt op de man/vrouw en niet de rol, ik heb het over de integriteit van de persoon. En spiegeltje aan de wand ben ik geen mooie jongen;-)
Het recht als politiek instrument zorgde ervoor dat rechters activistisch werden want de overheid heeft zelf het gezag uitbesteed, de neoliberalen krijgen deze geest niet zo makkelijk terug in de fles want de wetgever is een privaatrechtelijke partij die advies geeft over het te voeren beleid. En zoals ze zeggen over macht, deze corrumpeert.
Oja, de angst regeert want velen vrezen niet het verlies van de democratie maar de energierekening als we kijken naar het rijmen van de geschiedenis. Wat betreft ‘leut’ van Dino, als je in geouwehoer kunt wonen dan ben je constructief en anders overbodig. En volg met niet;-)
https://www.youtube.com/watch?v=KHbzSif78qQ