De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt 25 miljoen euro in Robust, een onderzoeksprogramma naar maatschappelijke ai-toepassingen voor de zorg, logistiek, media, voeding- en energie-sector. Het budget van het programma, dat wordt gefinancierd uit kennisinstellingen, bedrijven, maatschappelijk organisaties en de overheid, bedraagt ruim 87 miljoen euro voor de komende tien jaar.
Van het geld worden zeventien nieuwe labs opgericht en 170 nieuwe promovendi aangesteld. Robust is een initiatief van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), onder leiding van de universiteit van Amsterdam (UvA).
Het verenigt zeventien kennisinstellingen, negentien meefinancierende industriële partners en vijftien maatschappelijke organisaties vanuit Nederland. In die samenwerking moet het onderzoeksinitiatief het Nederlandse ai-ecosysteem verder versterken door fundamenteel ai-onderzoek. Maarten de Rijke, hoogleraar artificial Intelligence and information retrieval aan de UvA, is programmaleider.
Onder de Robust-paraplu worden dus zeventien nieuwe publiek-private labs opgestart die onderdeel worden van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Een lab start met minimaal vijf assistenten in opleiding (aio’s). Sommige labs bestaan uit tien tot vijftien aio’s. In een overzicht van de Robust-labs staan onder meer een ai-lab van Philips, dat onderzoek doet naar algoritmen voor gebruik bij mri-apparatuur voor cardiologen, en een lab van Radboud Universiteit dat ai-beeldanalyse ontwikkelt voor de opsporing van longkanker.
Promovendi
In het komend jaar worden 85 promovendi aangesteld. Na vijf jaar volgt nog een wervingsronde voor 85 promovendi. ‘De nieuwe labs zullen niet alleen bijdragen aan economische en technologische doelen, maar ook aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, gericht op het verminderen van armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering’, aldus De Rijke. Een belangrijke pijler binnen alle projecten is het optimaliseren van betrouwbare ai-systemen voor kwaliteiten als nauwkeurigheid, deugdelijkheid, herhaalbaarheid, veerkracht, uitlegbaarheid en veiligheid, benadrukt hij.
Robust-labs richten zich op publiek-private onderzoekssamenwerkingen in ai-technologie die leiden tot open publicaties en tot oplossingen die in de praktijk gevalideerd zijn .‘We toetsen onze wetenschappelijke bevindingen binnen de context van bedrijven. Op die manier raakt het onderzoek eerder aan de praktijk en kunnen we inzichten beter onderbouwen. Hiermee valideren we niet alleen in labs, maar ook in de buitenwereld’, aldus De Rijke.