Minder dan de helft (44 procent) van de mbo-studenten ict-ontwikkeling en -beheer is tevreden over de voorbereiding op het werkveld. Het merendeel (61 procent) van hen studeert dan ook nog even door. Slechts 34 procent gaat na het afronden van deze mbo-studie meteen op zoek naar werk. Gemiddeld verdienen ze dan 12,06 euro per uur, terwijl hun werkweek met 37 uur boven het gemiddelde ligt. Dit blijkt uit de Keuzegids mbo 2023.
Uit de Keuzegids mbo 2023 komt overigens ook naar voren dat een gemiddeld aantal studenten de opleiding ict-ontwikkeling en -beheer goed doorloopt, namelijk 83 procent. Weinigen stoppen met de studie zonder een diploma te halen. Het grootste deel van de studenten haalt een diploma dat aansluit op hun vooropleiding. Slechts 17 procent studeert onder hun niveau af.
Niveau 3 leidt op tot allround medewerker it-systemen en apparaten. In die functie zorg je ervoor dat de computers en netwerken van een bedrijf goed werken. Omdat een betrouwbaar netwerk steeds belangrijker wordt, krijgt netwerkbeveiliging de laatste tijd meer aandacht.
De opleiding tot expert it-systemen en apparaten zit op niveau 4. Deze opleiding richt zich op de aanleg van informatiesystemen of netwerken. Aan de orde komen cloudmanagement, back-up strategieën en beveiliging. Een andere opleiding op dit niveau is die tot software developer. Je leert zelf apps, websites en games te ontwikkelen. Hierbij gaat het niet alleen om programmeren en het schrijven van scripts, maar ook om het inschatten wat de klant nodig heeft.
De opleiding tot medewerker ict-support zit op niveau 2. Behalve aan techniek wordt aandacht besteed aan klantgerichtheid. Het merendeel van de eerstejaars gaat door naar het tweede jaar. Wel zijn er gemiddeld meer drop-outs.
Geen goede aansluiting
Van de mensen die hun studie afmaken, sluit het diploma bij 93 procent aan op de vooropleiding. Dat is het hoogste aantal in dit studiegebied. Bijna 80 procent van de studenten leert na de opleiding eerst nog even door. Begrijpelijk want maar weinig oud-studenten vinden dat ze goed zijn voorbereid op het werk. Het gemiddelde uurloon is 12,02 euro. De gemiddelde werkweek is 32 uur.
Anders dan in voorgaande jaren bevat deze gids geen kwaliteitsvergelijking meer. Die werd altijd samengesteld op basis van studentenoordelen. Maar een grote ROC’s is het niet eens met deze kwaliteitsvergelijking, waardoor zij niet meewerken aan de JOB-monitor. Het is voor mbo-instellingen niet verplicht om mee te werken aan deze tweejaarlijkse enquête over de kwaliteit van het mbo-onderwijs. Daarentegen moeten hbo’s en universiteiten wel verplicht meewerken aan de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête.