Microsoft is in gesprek om OpenAI, de eigenaar van ChatGPT, tien miljard dollar groeikapitaal toe te stoppen. Daarmee komt de waardering van dit in San Francisco gevestigde bedrijf op 29 miljard, meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving in Semafor.
Met de ai-technologie achter ChatGPT kan Microsoft met zijn zoekmachine Bing eindelijk een vuist maken tegen het dominante Google. Microsoft stak in 2019 al een miljard dollar in OpenAI. Een nieuwe financiële injectie is nodig om de geldverslindende ai-ontwikkeling op peil te houden. Volgens Semafor houden de financieringsvoorwaarden in dat Microsoft recht krijgt op driekwart van de winst van OpenAI totdat het zijn initiële investering heeft terugverdiend. Maar dan zal OpenAI nog wel moeten bedenken hoe het geld kan verdienen aan ChatGPT en andere producten zoals de tool voor het maken van afbeeldingen Dall-E.
Bij het bereiken van die drempel zou Microsoft een belang van 49 procent in OpenAI hebben. Andere investeerders zouden nog eens 49 procent nemen, terwijl voor de non-profitorganisatie van OpenAI twee procent resteert. Microsoft onthoudt zich van commentaar, en ook OpenAI heeft nog geen reactie gegeven. Semafor baseert zich op goed ingevoerde bronnen.
Musk
OpenAI is oorspronkelijk opgezet door Tesla-baas Elon Musk en investeerder Sam Altman. Het bedrijf heeft thans nog het karakter van een onderzoekslaboratorium, maar wel een innovator met impact. Sinds OpenAI ChatGPT vrij beschikbaar maakte, experimenteert de halve wereld met deze chatbot. De resultaten spreken bij vlagen tot de verbeelding en gebruikers zien hun werk op termijn makkelijker worden.
Vooral als zoekmachine die panklare antwoorden geeft, heeft ChatGPT potentie. Maar om Google als zoekmachine weg te kunnen blazen, moet er nog veel werk worden verzet. Maar met Microsofts diepe zakken moet OpenAI in staat zijn software te bouwen die tot doorbraken kan leiden.
Overigens is de techwereld verdeeld over het belang van ChatGPT. Spreekt de een van een nieuw iPhone-moment, de ander relativeert de impact. Ali Ghodsi, ceo van Databricks, beweert dat de lancering van ChatGPT niet zo’n ‘big deal’ is. ‘ChatGPT mag dan volop in de spotlight staan, maar de technologie is niet bepaald revolutionair. Wat ChatGPT vooral heeft gedaan is ai via een website publiekelijk beschikbaar maken, zodat we het kunnen uitproberen om een kijkje in de toekomst te krijgen. Die toekomst ís er al, maar nog niet iedereen heeft er toegang toe’, aldus Ghodsi.
OK, nice.