De Nederlandse Privacy Awards, die op 25 januari aanstaande tijdens de Nationale Privacy Conferentie worden uitgereikt, bieden goed zicht op de innovaties op dit gebied. Dit jaar heeft opnieuw een groot aantal organisaties zich met hoogwaardige inzendingen aangemeld voor deelname aan dit evenement van ECP en Privacy First.
De jury kwam tot zeven nominaties waarbij de ai-software Anonimizer van het ai-bedrijf Bolesian het meest opvalt. Aan de verplichting uit de AVG tot anonimiseren van informatie voor openbaarmaking is soms lastig te voldoen. Met deze tool kan je automatisch documenten, foto’s en video’s veilig anonimiseren. Anonimizer is in staat om snel grote hoeveelheden materiaal privacy-proof te publiceren. Deze laagdrempelige tool van Bolesian maakt gebruik van machine learning en kennistechnologie.
Slimme deurbel
Ook het project Shutterring van Responsible Sensing Lab maakte indruk op de jury. Deze slimme deurbel beoogt de privacy van voorbijgangers en eigenaars te waarborgen terwijl de belangrijkste functionaliteit van het apparaat behouden blijft. Vergelijkbaar met het schuifje voor een webcam, schuiven mensen die aan de deur komen de ‘shutter’ op de slimme deurbel omhoog. Hierdoor maken ze zichzelf kort zichtbaar en kunnen ze aanbellen. Zo is alleen de persoon voor de camera in beeld.
Urben Prime ontwikkelde Linckr, een site voor het delen van vertrouwelijke documenten. Bij onder meer de koop en overdracht van huizen moeten nogal wat stukken worden uitgewisseld. Normaal gaat dat via de mail, maar Linckr werkt via een veilige website met veilige verbindingen naar alle partijen.
Datalekt.nl
Genomineerd ook is de website Datalekt.nl, een kaart van Nederland met alle cyberincidenten zoals hacks en datalekken sinds 2016. Te zien is hoe deze ontstaan zijn en wat de gevolgen waren. Cyberkaart wil hiermee voorkomen dat nog meer organisaties slachtoffer worden.
MediaJungle informeert mensen met een licht verstandelijke beperking over hun privacy-positie. Dit gebeurt op een begrijpelijke en toegankelijke wijze: educatie vindt plaats met behulp van spelkaarten en visualisatie. MediaJungle besteedt ook veel aandacht aan het zichtbaar maken van de dunne lijn tussen slachtoffer en dader van digitale pesterijen.
Meekijksoftware
Privacy op School stelt een KinderDPIA op, een instrument om de privacy-risico’s van meekijksoftware in kaart te brengen. Het komt voor dat kinderen de hele dag met deze software worden gevolgd, zonder dat het belang daarvan duidelijk is. Bij van school geleende schermen staat de meekijksoftware soms ook ’s avonds bij de kinderen thuis nog aan. Een duidelijke notificatie dan wel in- en uitzetten voor een beoogd doel kan helpen, net als bewustwording over bijvoorbeeld achtergrond van software en dataopslag.
Tenslotte dingt ook Stichting Donateursbelangen mee naar een award. Doel is de transparantie over hoe goede doelen met de privacy van donateurs omgaan te vergroten. De nadruk ligt daarbij op de juiste toepassing van dataminimalisatie.