CES in Las Vegas, de ‘moeder’ van alle tech-beurzen, is qua beursoppervlakte dit jaar 70 procent groter dan CES 2022, die nog sterk in het teken van de pandemie viel. Grote merken als Canon, Google, Intel, LG, Nikon en Samsung tonen weer hun laatste snufjes. CES 2023 vindt plaats van donderdag 5 tot en met zondag 8 januari 2023.
Heel prominent is de auto-industrie aanwezig met bijna driehonderd exposanten. Dat maakt de CES meteen tot een van ‘s werelds grootste autoshows. Waar vroeger de ceo’s van Microsoft, Google en Intel het podium betraden voor een keynote, eisen nu de bazen van BMW en Stellantis (Fiat, Chrysler, Opel, Peugeot en Citroën) de aandacht op. Digitale gezondheid, duurzaamheid, web3/metaverse en security krijgen dit jaar extra belangstelling. Voor het eerst heeft CES ook een centraal thema, namelijk hoe technologie ‘s werelds grootste uitdagingen oppakt.
Ministers aanwezig
Behalve grote ondernemingen geven dit jaar ook veel startups acte de presence. Onder de 3.100 exposanten proberen ook zeventig Nederlandse innovatieve bedrijven op te vallen. De dertien Nederlandse bedrijven die van de beursorganisatie een zogenoemde Innovation Award hebben gekregen, hebben daarbij een lichte voorsprong. De oranje-deelnemers zullen echter merken dat het niet makkelijk is tussen al het tech-geweld in de Amerikaanse gokstad Las Vegas op te vallen. Maar de Nederlandse deelnemers krijgen begeleiding van onder andere de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken.
Via technologieën als kunstmatige intelligentie en quantum dragen jonge Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld bij aan oplossingen voor klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling; onderwerpen die momenteel in het midden van de belangstelling staan.
Nederlandse delegatie
Voor het eerst bestaat de Nederlandse delegatie voor bijna de helft uit scale-ups. De wens ontstond om deze editie meer grotere groeibedrijven (scale-ups) uit Nederland te presenteren op de CES. Om die reden omvat het zogenoemde ‘NL Tech Pavilion’ voor het tweede jaar op rij twee paviljoens. In het ‘Netherlands Tech Square’ staan de veertig nieuwste en beste startups. Daarnaast bieden zo’n dertig scale-ups hun innovatieve oplossingen aan in het ‘Netherlands Next Level Innovations Pavilion’.
Internationaal vol in de aandacht staat LeydenJar. Het bedrijf uit Leiden ontwikkelde een techniek waarmee de capaciteit van lithiumbatterijen 70 procent hoger kan komen te liggen. Onlangs kwam de Europese Investeringsbank (EIB) met 30 miljoen euro over de brug voor de bouw van een nieuwe fabriek in Nederland.
Ontspanningsstand
Het Eindhovense Alphabeats gaat de strijd aan met de wereldwijde burnout-problematiek. Het bedrijf ontwikkelde software die met behulp van biofeedback de muziek van een gebruiker kan aanpassen. Door te meten hoe het lichaam op muziek reageert, en vervolgens met kunstmatige intelligentie de frequenties te veranderen, wordt er muziek gecreëerd waarbij de hersenen sneller in de ontspanningsstand komen.
Naya uit Groningen presenteert op de CES een geheel nieuw toetsenbord dat veel ergonomischer is dan de versie die we al decennia kennen.
QuiX Quantum uit Enschede ontwikkelt een krachtige quantum photonics-processor met een enorme rekenkracht om de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling aan te gaan. Het bedrijf kreeg afgelopen najaar een investering van het Duitse ruimtevaartinstituut van 14 miljoen euro om daar de eerste Europese quantumcomputer te installeren.
70 Nederlandse bedrijven naar CES 2023
Nederland presenteert zeventig techbedrijven die actief zijn binnen een breed scala aan gebieden zoals: Gezondheidstechnologie, fintech, mobiliteit, sport, agrotechnologie en water. Bekijk hier het overzicht van de zeventig Nederlandse bedrijven die aanwezig zijn op CES 2023.