Nederland is een quantumland. Dat blijkt ook wel uit de ambitie om hier 's werelds eerste nationale quantumcampus te bouwen, bestaande uit verschillende verzamelgebouwen voor quantumbedrijven verspreid over het land. Quantum computing is dan ook een onderwerp dat geregeld de kolommen van Computable haalt. Hierbij een top tien van de meest gelezen quantumverhalen.
Begin december opende in Delft de eerste locatie van het House of Quantum. Het opzetten van zo’n nationaal quantumecosysteem is de centrale ambitie van het nationale quantumtechnologie-programma waarvoor coördinator Quantum Delta NL (QDNL) 615 miljoen euro ontving van het Nationaal Groeifonds. Als onderdeel van dit programma zijn tussen 2023 en 2026 ook nog House of Quantum-locaties gepland in Eindhoven, Amsterdam en Twente. In dit soort ‘quantumhuizen’ ontmoeten lokale en internationale bedrijven, investeerders en onderzoekers elkaar en werken zij samen aan de quantumtechnologie van morgen en de groei van hun bedrijven.
Het artikel haalde de top tien van quantum-artikelen net niet, maar het onderwerp leeft onder de Computable-lezers. Welke stukken lazen zij het meest:
Top 3
#1 Quantum-doorbraken van IBM
Big Blue kondigde in november tijdens zijn Quantum Summit 2022 doorbraken aan op het gebied van quantum hardware en software. Het betreft de nieuwe 400 Qubit-Plus Quantum Processor (Osprey) en de Next-Generation IBM Quantum System Two voor quantumcentrische supercomputing.
#2 Testen van de Rotterdamse haven
Het Havenbedrijf Rotterdam gaat met zijn tijd. Samen met partners als Portbase en een aantal nautische dienstverleners test het een nieuw soort quantumnetwerk testen. Tussen meerdere gebruikers, verspreid over het hele havengebied, komt een internetverbinding waarmee onmogelijk valt te knoeien. Havenpartijen kunnen deze connectie van QuTechs spin-off QBird gebruiken voor hun kritieke communicatiesystemen.
#3 Japan ontwikkelt ‘geperst licht’ voor quantumcomputers
Niet alleen in Nederland zijn wetenschappers druk doende met quantum computing-onderzoek. In Japan bijvoorbeeld meldden wetenschappers belangrijke vooruitgang bij de ontwikkeling van optische quantumcomputers die op kamertemperatuur kunnen werken. In Tokio is een zeer krachtige bron van ‘geperst licht’ ontwikkeld voor quantumcomputers die gebruik maken van fotonen, kleine lichtdeeltjes.
Plekken 4 tot en met 7
#4 Capgemini gaat samenwerken met IBM
IBM is een belangrijke speler op de markt van quantum computing. Capgemini is bij het Amerikaanse bedrijf aangehaakt en kondigde begin dit jaar een samenwerking aan. In drie landen opent de Franse ict-dienstverlener een zogeheten Quantum Lab, waar specialisten onderzoek coördineren, de technische mogelijkheden verkennen en klanten op weg helpen met quantum computing.
#5 Nobelprijs voor quantum-wetenschappers
De Nobelprijs voor natuurkunde werd in oktober toegekend aan Alain Aspect, John Clauser en Anton Zeilinger voor hun baanbrekend werk op gebied van quantumtechnologie. De respectievelijk Fransman, Amerikaan en Oostenrijker hebben de basis gelegd voor een nieuw tijdperk op dit gebied, aldus het Nobelcomité voor de Natuurkunde.
#6 Ook Nederlandse bedrijven denken na over quantum computing
Maar liefst 42 procent van de Nederlandse bedrijven is in de weer met quantumtechnologie of is dit van plan. Daarmee loopt ons bedrijfsleven wereldwijd voorop in deze trend. Alleen in China is het aandeel bedrijven dat quantumtech omarmt, groter. Tot die conclusie komt althans het Capgemini Research Institute (CRI) na een onderzoek waarvan de resultaten in april werden gepresenteerd.
#7 Delfts QuTech is al bezig met het quantum-internet
Het is Delftse wetenschappers van QuTech gelukt om informatie te versturen van de ene processor in een quantumnetwerk naar een andere, niet-naburige processor. Ze vergelijken hun technologie met teleportatie, waarbij geen informatie verloren gaat tijdens het transport. Dit is een belangrijke stap voor het delen en versturen van quantumgegevens en zou het fundament van quantum-internet kunnen betekenen.
Nummers 8, 9 en 10
#8 Nederland neemt voortouw bij quantumstandaarden
Nederlandse experts die zich bezighouden met quantum-technologie, spelen een belangrijke rol bij de internationale standaardisering op dit vlak. Onderzoeksinstituut TNO en de startups Delft Circuits, Quix Quantum en Orange Quantum Systems werken aan een beschrijving van een lagenmodel voor modulaire quantum computing. Deze conceptstandaard wordt uiteindelijk door een nieuwe technische commissie van de Europese standaardisatieorganisatie Cen-Cenelec omgezet in een definitieve versie.
#9 Fujitsu ontwerpt snelste quantumcomputersimulator
Het Japanse Fujitsu claimde in april ’s werelds snelste quantumcomputersimulator te hebben ontwikkeld, die 36-qubit-quantumschakelingen kan verwerken op een clustersysteem met Fujitsu’s supercomputer PrimeHPC FX 700. De supercomputer is uitgerust met dezelfde A64FX-cpu die ’s werelds snelste supercomputer Fugaku aandrijft.
#10 Eurofiber bouwt quantum-internet verder uit
Eurofiber heeft een werkend prototype van een quantum-internet opgezet dat onmogelijk valt af te tappen. Onlangs demonstreerde de aanbieder van it-infrastructuur al hoe je fundamenteel veilig kunt communiceren over een bestaand glasvezelnetwerk. Dit gebeurde in samenwerking met het Delftse onderzoeksinstituut QuTech, Juniper, QuantumDelta en Compumatica.