Het lijkt alweer lang geleden, de coronapandemie en de lockdown. Toch was het pas in maart van dit jaar dat alle beperkingen werden opgeheven. Gelukkig mochten we daarna weer op pad en stonden al snel de eerste bijeenkomsten en beurzen op de agenda, zoals de TBX-vakbeurs waarop Computable een prominente rol speelde. Wat niet wegneemt dat de online-ontmoeting een blijvertje is geworden in 2022.
Ook terugkerend in dit jaar: de perikelen rond automatiseerder Centric en zijn topman Gerard Sanderink. De kranten stonden er bol van en er werden naast een boek zelfs podcasts uitgezonden over de strapatsen van deze onpeilbare bestuurder.
Verder kwamen er weer de nodige cybersecurity-vraagstukken voorbij, net als onder meer de Europese zorgen over Big Tech, (natuurlijk) mislukte ict-projecten, toch nog veel overnames, duurzaamheids-issues, de oorlog in Oekraïne, overheidskeuzes, technologische ontwikkelingen en innovaties, en de arbeidsmarkt en het behoud van koopkracht vanwege de hoge inflatie. En over alles werd getweet, of toch niet?
In deze Computable Kerstpuzzel 2022 ‘Van A tot Z’ komt dit ict-jaar nog een keer langs in de vorm van cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Aan u, puzzelaar, de opdracht om dit alfabet te ontcijferen en bij alle 26 letters het juiste antwoord te vinden. De website van Computable biedt daarbij zeker uitkomst.
Stuur de oplossing via de website van Computable (www.computable.nl/kerstpuzzel) voor 9 januari 2023 naar de redactie. Deelnemers met het juiste antwoord maken kans op een van de mooie prijzen.
Veel plezier met puzzelen en succes!
Klik hier voor een pdf van de Computable Kerstpuzzel 2022 ‘Van A tot Z’.
Prijzenpot: De redactie van Computable stelt met de medewerking van gulle bedrijven en pr-bureaus (waarvoor onze hartelijke dank) de volgende mooie prijzen beschikbaar:
Hoofdprijs: Twee tickets voor de Computable Awards 2023
In het najaar van 2023 vindt voor de achttiende keer de uitreiking van de Computable Awards plaats, het jaarlijkse prijzengala voor de Nederlandse ict-sector. Op dit spektakel in de Jaarbeurs in Utrecht gaan awards hand in hand met dineren, muziek en vermaak. De hoofdprijs van deze Computable Kerstpuzzel bestaat uit twee tickets voor deze feestavond van de Oscars van de ict-wereld.
Klik hier voor de aftermovie: Nagenieten: Aftermovie Computable Awards 2022
Inmiddels is het nominatieproces voor de Computable Awards 2023 gestart. De komende drie maanden zijn kandidaten aan te wijzen in zestien verschillende categorieën. Computable zoekt aansprekende voorbeelden in de ict-markt, zoals projecten, technologieën, producten, bedrijven én personen. Het nomineren kan tot en met 19 maart 2023.
Gebruik voor een inzending de speciale aanmeldmodule.
2) Vasco Translator V4
Vasco Electronics is een Amerikaanse specialist op het gebied van vertaalapparatuur. Het nieuwste model, de Vasco Translator V4, is in 2022 gelanceerd en won dit jaar de befaamde New York Product
Design Award in de Translation Device Category. Het is een vertaalapparaat met 108 talen en levenslang gratis internet. Het apparaat biedt meer dan alleen gesproken vertalingen. Je kunt bijvoorbeeld de tekst in een afbeelding vertalen door er een foto van te maken, waarna het apparaat de tekst in deze foto vertaalt en op het scherm toont. Zo vertaal je gemakkelijk buitenlandse documenten, teksten en/ of artikelen.
De Vasco Translator V4 kan 108 talen vertalen vanuit een afbeelding, 76 talen in spraakvertaling en 90 talen vanuit tekst. Met de functie MultiTalk kunt je met maar liefst 100 mensen tegelijk in een groepschat praten. Eenieder spreekt of typt in zijn eigen taal, onze Vasco Translator V4 doet de rest.
De vertaaltoestellen worden geleverd met een sim-kaart die levenslang een gratis en onbeperkte internetverbinding biedt in bijna tweehonderd landen.
3) De Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor van Netatmo
De Slimme Indoor Luchtkwaliteit Monitor van Netatmo, een Frans leverancier van slimme thuistechnologie, helpt om dagelijks het binnenklimaat in huis te verbeteren. De indoor-module meet realtime het CO2-niveau, de luchtvochtigheid, het geluid en de binnentemperatuur. Door het meten en monitoren van deze vijf waarden kunnen gebruikers het leef- en werkklimaat van hun thuisomgevingen goed in de gaten houden. Overschrijding van één van de waarden kan leiden tot concentratieproblemen, hoofdpijn en het versterken van allergieën, astma of jeuk.
Zodra de luchtvochtigheid bijvoorbeeld de 60 procent overschrijdt, wordt er een waarschuwing naar de smartphone van de gebruiker gestuurd. Die kan zo de juiste actie uitvoeren voor een betere luchtkwaliteit. Via de app krijgt de gebruiker verschillende adviezen, zoals het doorluchten van kamers. De indoor-module is compatibel met de Apple HomeKit.
4) Drie maal cadeaupakket van Bot Uitgevers met boeken over nepnieuws, digitaal geld en netiquette
Uitgeverij Bot heeft een cadeaupakket samengesteld met drie it-gerelateerde boeken die dit jaar uitkwamen:
Echt nep
In ‘Echt nep’ van Menno van Doorn, Sander Duivestein & Thijs Pepping stapt de lezer in een achtbaan van desinformatie en mediamanipulatie. Een reis door een nieuwe digitale wereld; met 3d-ervaringen in de metaverse, deepfake therapeuten, digitale kleding waar grof geld voor wordt betaald en complottheorieën die de geest op hol brengen. De auteurs vragen zich af hoe mensen grip op de werkelijkheid kunnen houden als het neppe steeds vaker boven het echte wordt gekozen?
Niet appen tijdens het eten!
Mijn kind zit vijf uur per dag achter een beeldscherm. Is dat te veel? Is het oké om een date uitgebreid te googlen? Hoe wijs je collega’s op de online-etiquette? Hoe reageer je als er in de familie-app een complottheorie wordt gedeeld? Is het handig om al je kwaaltjes te googlen? Zijn die opschepperige LinkedIn-posts wel handig? Wat als je vrienden jou – of hun kinderen – steeds ongevraagd taggen op social media? En tsja, die dickpick… Het boek Niet appen tijdens het eten van Sanne Kanis en Aaron Mirck is een handige en grappige gids voor iedereen die struikelt over de ongeschreven regels in het digitale tijdperk. Ideaal voor de collega die altijd te laat inbelt op een videocall, de buurman die zijn kind als influencer opvoedt, of voor jezelf!
Van wie wordt ons geld?
Na de bankencrisis van 2008 was iedereen het erover eens: dit mag nooit meer zo uit de hand lopen. Hervormingen werden politiek besproken en nieuwe wetgeving voorgesteld. En toen gebeurde er niets. Maar wat de politiek niet lukte lijkt nu toch te gebeuren: nieuwe concurrenten tornen aan de macht van de banken. Digitaal geld is bezig aan een opmars. Aan de knoppen zitten techneuten in Silicon Valley, technocraten in Brussel en Frankfurt en grootmachten zoals China. En onze gekozen politici? Die begrijpen de materie over digitaal geld vaak maar half. Tweede Kamerlid Mahir Alkaya (SP) schetst in het boek ‘Van wie wordt ons geld?’ zowel het ontluisterende onvermogen van onze politici om het voortouw in de strijd te nemen, als de stappen die we collectief moeten zetten om niet voorgoed de controle over ons eigen geld te verliezen.
5) Nextbase 122 dashcam
Met de Nextbase 122 dashcam kun je met een veilig gevoel op weg. De dashcam legt ongelukken of gebeurtenissen onderweg vast. Zowel beelden als geluiden zijn uiteindelijk beschikbaar. De dashcam start wanneer jij de auto start, en beschikt over een ingebouwde G-sensor en een intelligente parking-modus.
Die G-sensor zorgt er voor dat in geval van een botsing de gemaakte opnames worden beschermd en niet worden overschreven door nieuwe beelden.
De dashcam beschikt over een micro sd-kaartgleuf waarin je micro sd-kaarten van 8 tot en met 32GB plaatst. De bestanden upload je naar de Nextbase-server, waarna je ze deelt met familie en vrienden.
Je kunt er ook zelf voor kiezen opnames niet over te laten schrijven door op de knop ‘Beschermd’ te klikken.
Door de ‘Intelligent Parking modus’ start de dashcam gelijk met opnemen wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Op die manier kun je jouw auto met een gerust hart op de parkeerplaats laten staan. Eventuele ongelukken of diefstal worden meteen vastgelegd!
6) Drie exemplaren van ‘The Security Culture Playbook’
Het onderwerp ‘security culture’ is voor de meeste managers mysterieus en verwarrend. Maar dat hoeft niet zo te zijn. In het boek ‘The Security Culture Playbook’ geven Perry Carpenter en Kai Roer – inzichten in hoe u de it-beveilgingscultuur van uw organisatie kunt veranderen en de risico’s op elk niveau kunt verminderen.
Carpenter en Roer zijn twee ervaren cybersecurity-strategen die werkzaam zijn als ‘security advocate’ bij de Amerikaanse it-beveiligingsspecialist KnowBe4, die awareness-trainingen geeft rond onder meer phishing.
Dit boek toont de gebreken in de wijze waarop organisaties van oudsher (menselijke) risico’s benaderen. Het biedt leidinggevenden in de security en het bedrijfsleven praktische en onderbouwde informatie en hulpmiddelen om alle facetten van de security culture in de hele organisatie te begrijpen, te meten en te verbeteren.
7) Tien exemplaren van de scheurkalender ‘365 Dagen Digitaal 2023’
Wat stond er in het allereerste sms’je dat werd verzonden? Wanneer werd Apple-oprichter Steve Jobs geboren? En welk postbedrijf claimt de primeur van een door ai ontworpen postzegel? Je leest het in ‘365 Dagen Digitaal 2023’, een scheurkalender gemaakt door Capgemini Academy en Computable.
De kalender biedt alle dagen van de week inspiratie, kennis en leuke weetjes op het gebied van innovatie, data, cloud, customer experience, cyber en personal skills, afgewisseld met ‘nerd-notes’: leuke (it-)weetjes die op een saaie verjaardag goed van pas komen. De redactie van Computable deed voor het eerst mee met de samenstelling van de kalender en putte uit ruim vijftig jaar geschreven ict-journalistiek voor interessante (historische) feiten en cartoons.