Met slimme keuzes kun je kernsystemen snel en flexibel bijsturen. Veranderingen in de koers van de organisatie kun je zo direct in de praktijk brengen. Wat je mogelijk als een traag manoeuvrerende olietanker zag, groeit uit tot een wendbare it-vloot.
De metafoor van de olietanker wordt gebruikt om verschillende karakteristieken van een organisatie aan te duiden. De teneur daarvan is vaker negatief dan positief. Een positieve invulling van deze beeldspraak is dat je als organisatie koersvast bent. Je zoekt de kortste en snelste route om van de ene naar de andere haven te komen. Je haalt tijdig een vakkundige loods aan boord. Je hebt overzicht en inzicht in de risico’s, en je mensen weten wat ze moeten doen. Dit alles schept vertrouwen.
De uitleg wordt negatief als je je bedenkt dat de tanker door deze strakke routeplanning niet van koers kan veranderen. Bijvoorbeeld omdat je een deel van je lading tegen een betere prijs in een andere haven kunt afzetten. Het kost je gewoonweg te veel tijd om de koers te verleggen, waardoor een andere leverancier je te snel af is.
Vertalen we dit naar de realiteit, dan ben je als organisatie niet flexibel en wendbaar. Komen er veranderingen op je pad, dan kun je daar maar moeilijk op reageren.
Innovatie- en verandervermogen
De gevolgen zijn zowel in de beeldspraak als in de realiteit vergelijkbaar. Hoewel je het vertrouwen als stabiele partij blijft behouden bij klanten, cliënten of ketenpartners, zullen zij op zeker moment toch andere keuzes maken. De samenleving is immers dynamisch en de consument verwacht niet anders dan een optimale en snelle service. We leven in een act-now-economie, waarin transacties realtime plaatsvinden en klantervaringen continu overtroffen moeten worden. Vergeet ook niet dat medewerkers in toenemende mate het innovatie- en verandervermogen betrekken in de keuze voor een werkgever. Voor je het weet prijs je jezelf uit de markt en verlaten zij het schip.
Hindernissen
Net zoals de tanker veel hindernissen moet nemen om snel te reageren en van koers of cargo te veranderen, zo ervaren organisaties ook talloze belemmeringen om zich aan te passen aan veranderingen. Een fors aantal daarvan is it-gerelateerd.
Uit onderzoek onder 540 managers blijkt dat 28 procent vindt dat er te veel focus is op de korte termijn; verouderde systemen worden hierdoor niet gemoderniseerd. Een kwart is van mening dat it-systemen als eilanden functioneren, zonder goede integratie tussen afdelingen waardoor samenwerking niet optimaal verloopt. Het aanpassen van kernsystemen is volgens een vijfde van de managers problematisch.
Digitale transformatie
In veel gevallen is er een logische verklaring voor het ontstaan van deze it-obstakels. Er is bijvoorbeeld sprake van fusies of overnames waardoor verschillende kernsystemen naast elkaar functioneren, met complex onderhouden integraties. Dit is kennis- en tijdsintensief, wat beide schaars is. Legacy-systemen vormen ook vaak problemen: broodnodig in de dagelijkse praktijk maar moeilijk te verenigen met de opkomst van cloudapplicaties en het hybride werken. Organisaties zijn huiverig om legacy aan de kant te zetten vanwege de impact op het primaire proces. Dit staat nog los van de vraag of je over voldoende it-professionals beschikt om een dergelijke migratie op te zetten. Het gevolg is wel dat je moeilijk kunt innoveren, te weinig profiteert van de digitale transformatie en het lastig is om overeind te blijven in de act-now-economie. Ben je nog wel relevant voor je klant?
Complete vloot
De it-omgeving wordt vaak ervaren als de eerdergenoemde olietanker: alles functioneert, maar vraag niet om snel de koers te verleggen. Waar je dan ook naar toe moet werken, is een complete vloot, om in de beeldspraak te blijven. Je behoudt je tanker, wellicht in iets afgeslankte vorm, en deze wordt geflankeerd door kleine scheepjes of speedboten die snel en handig kunnen manoeuvreren. Zo hou je het vertrouwen van de vaste koers, maar benut je wel de kansen in de markt door snel te reageren.
Vertalen we dit naar een it-omgeving, dan staat de tanker voor de kernsystemen en zijn de speedboten de tools die je nodig hebt om de koers te verleggen en te accelereren. Deze tools worden ook genoemd in het eerdergenoemde onderzoek. Twintig procent denkt aan artificiële intelligentie en machine learning om grote hoeveelheden data te analyseren en processen en beslissingen te automatiseren. En zeventiemn procent noemt low-code als een belangrijke tool om snel en gericht bedrijfskritische applicaties te ontwikkelen die de eindgebruiker in zijn kracht zet en de organisatie juist wel wendbaar en flexibel maakt.
Met deze manier van denken beschik je niet over één olietanker, maar heb je een zilvervloot. Dit staat voor een it-omgeving met krachtige kernsystemen die worden gecompleteerd door applicaties die snel zijn te bouwen en direct waarde toevoegen. Laat die zilvervloot maar binnenlopen.