Medio dit jaar startte Gelre Ziekenhuizen met hulp van Rapid Circle de migratie van zijn nieuwe elektronisch patiëntendossier (epd) naar de Microsoft Azure-cloud. Omdat het om een Europese primeur zou zijn, kijken veel ziekenhuizen wereldwijd mee; Microsoft en epd-softwareleverancier Chipsoft incluis. De migratie is recent afgerond.
Gelre ziekenhuizen (met onder meer vestigingen in Apeldoorn en Zutphen) heeft de migratie van een nieuw epd van Chipsoft HiX 6.3 naar Microsoft Azure afgerond. Hiermee is Gelre het eerste Nederlandse ziekenhuis dat met HiX op Azure draait. De migratie is onderdeel van een omvangrijk transitieproject: Gelre heeft de strategische keuze gemaakt om het grootste deel van de it-infrastructuur naar de cloud te verhuizen en te laten beheren door Rapid Circle. Ook is met partners Funatic, Enovation, Nieuwe Wending, M&I/Partners en Bostec een nieuwe website met patiëntenportaal opgetuigd.
Het ziekenhuis verwacht door de overgang naar de cloud gegevens sneller en veiliger te kunnen uitwisselen met andere apparaten, zorgorganisaties en externe bronnen. Ook zijn vernieuwingen sneller door te voeren. In augustus 2021 deed Gelre Ziekenhuizen overigens nog een melding van een cyberaanval bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Volgens Wilco Turnhout, chief strategy officer bij Rapid Circle, opent de overstap naar een cloud-omgeving de deur naar nieuwe mogelijkheden zoals het gebruik van machine learning en artificiële intelligentie, en integratie met wearables en domotica bij patiënten thuis.
Het team van specialisten van Rapid Circle werd aangevuld met experts van cloud-aanbieder Microsoft en epd-leverancier Chipsoft. Na uitvoerig testen is de livegang succesvol afgerond, waarbij Gelre zegt zeer tevreden te zijn over de stabiliteit en prestaties van de nieuwe omgeving.
In een voortraject hevelde Gelre Ziekenhuizen twee jaar geleden zijn datacenter tijdelijk over naar dat van it-dienstverlener Axians, voordat alles door Rapid Circle naar Azure is gemigreerd. Het HiX-epd draaide hier overigens niet.
Hmmm, al je gegevens beschikbaar in de MS-cloud? Daar ben je mooi klaar mee.
Ben je patiënt in een Gelre ziekenhuis, dan heb je geen inspraak in wie je gegevens kan inzien: de Amerikaanse overheid in dit geval.
Cloud is de toekomst, maar voorlopig niet voor privacy gevoelige zaken, jammer dat de overheid dit toelaat met halfbakken verdragen die niet functioneren.
Zorgelijk.
Je gaat toch geen patiëntgegevens bewaren op een plek waar een niet NL overheid kan graaien naar data?
Het is in het geheel niet ondenkbaar dat je een kruisje achter zwanger krijgt. De rest kun je zelf bedenken.
En dat lijkt onwaarschijnlijk, maar voor de VS is het doodnormale criminaliteitsbestrijding.
Dit kan letterlijk over van alles gaan. Van een migratie die je met desired state configuration op vrijdagmiddag aanzet en op maandagochtend draaiend en wel op Azure aantreft (on premises automatisch uitgeschakeld) tot aan een serieus migratietraject op een reeks van fronten van meerdere manjaren. Ik gok op het eerste, maar dat zou betekenen dat de opdrachtgevers op grove wijze belazerd worden. In tegenstelling tot de regelmatige informatieve artikelen de laatste tijd van Computable, kan volgens mij niemand iets met dit item.
Of de opdrachtgevers op grove wijze belazerd worden of strategisch kiezen voor uitbesteding is een vraag waarop het antwoord nog even moet wachten. Want ik lees dat Gelre ziekenhuizen financieel nog wat uitdagingen hebben waardoor er iets moet veranderen. De keus voor de cloud is geen gekke keus als we kijken naar de uitdagingen in de zorgketens.
Natuurlijk is er een risico dat er meegekeken wordt als het onze corpus digitalis betreft maar eerlijk gezegd is dat risico er ook als we de gegevens achter de muren van een ziekenhuis opslaan. Kijkend naar een al jaren beloofde regie op de toegang tot onze EIGEN persoons- en medische gegevens ben ik heel benieuwd naar het portaal want er wringen namelijk wat wetten met elkaar.
Wollig of cynisch wijs ik op de ZHKH waar ik ooit eens over schreef want een raad van bestuur die tevreden is of een cliëntenraad gaat om wie je het vraagt. Ik herinner me namelijk een documentaire over de dodelijke zorg door een ‘IT maffia’ die zich meer druk maakt om de systemen in plaats van de mensen. Uitbestedingen in de VVT-zorgketen gaan tenslotte om een palliatieve begeleiding naar het einde want het leven is een ongeneeslijke ziekte.
Oja, de keerzijde van de medaille als anderen mee kunnen kijken is een second opinion waar als ik me niet vergis nog zo’n 80% van de huidige behandelaars problemen mee hebben.
Tja, maar dat verhaal met Axians uit September 2021 is ook al niet te begrijpen. Downtime bleek in fase 7 niet te vermijden, militaire precisie. We hebben de afgelopen 10, 12 jaar een sluipende revolutie gehad. Bij dat Axians verhaal is het net of je iets uit 1994 zit te lezen. Microsoft heeft voor zo’n beetje ieder migratiescenario wel tools uitgebracht. Maar ook die heb je maar zelden nodig. Ben benieuwd naar wat de complicaties nou precies waren. Misschien waren ze vergeten in 2008, 2010 te virtualiseren of zo. Maar dat doe je dan als eerste alsnog, lijkt me. We zullen de details waarschijnlijk nooit te horen krijgen.
In 1994 hadden we brandblusinstallaties met halon, koelden we hele ruimten en gooiden we rode diesel in de aggregaat. Maar bovenal hadden we in 1994 geen netwerken zoals nu want ik weet niet of een eigen datacenter nog wel van deze tijd is. Ik denk dat colocatie een heleboel voordelen heeft want het gaat niet om de tools voor migratie maar om een uitbesteding van processen.
Beheer is tenslotte heel wat meer dan een server of applicatie knuffelen als we kijken naar het data management, een groeiend probleem bij ziekenhuizen als ik kijk naar de stille revolutie van steeds meer data als gevolg van een voortschrijdende digitale evolutie. Zo kent onze corpus digitalis niet alleen een betere beeldkwaliteit maar omvat deze ook veel meer informatie wat tot nadeel heeft dat je ook steeds meer opslag moet hebben, de wet verplicht namelijk tot bewaren:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechten-van-patient-en-privacy/uw-medisch-dossier/bewaren-medisch-dossier
De paragraaf over onderzoek na anonimisering is interessant want op die manier kun je nog waarde geven aan data. En de moderne dr. Tulp is dan ook een digitale patholoog welke niet meer reactief werkt maar proactief. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen hoewel veroudering nog een fact of life is:
“Het ziekenhuis verwacht door de overgang naar de cloud gegevens sneller en veiliger te kunnen uitwisselen met andere apparaten, zorgorganisaties en externe bronnen.”
Wat betreft 1994 zie ik alleen een cyclische overeenkomst met een centralisatie van data, toegang hiertoe is allang niet meer afhankelijk van Windows als we kijken naar het idee van een portaal. De strijd om de tablet heeft Microsoft verloren zoals ook de markt voor embedded besturingssystemen als ik kijk naar het veelvuldige gebruik van Linux binnen de IoT markt.