Een goede infrastructuur voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg vergt de komende vijf jaar ruim 2,2 miljard euro. Hierbij zijn ook kosten meegenomen in verband met de implementatie van afspraken over standaardisatie, die primair door het zorgveld moeten worden gedragen.
Dit blijkt uit een raming die KPMG in opdracht van minister Ernst Kuipers (VWS) heeft gemaakt. De bewindsman stuurde het rapport van KPMG mee als bijlage bij een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken op dit gebied. Geld is nodig voor generieke functies, standaardisatie-afspraken en het verbinden van infrastructuur.
Volgens Kuipers is een goed informatiestelsel steeds vaker een kernvereiste voor het leveren van kwaliteit in de zorg. De overheid wil daarbij een stevige rol spelen. Het zorgveld en de Tweede Kamer vragen om meer regie.
Wel zullen de zorginstellingen de kosten die zijn gemoeid met het optuigen van de digitale infrastructuur in principe zelf moeten dragen. Maar tegelijk mag er geen vertraging ontstaan bij de implementatie van bijvoorbeeld de gegevensuitwisselingen, aldus Kuipers. Daarom volgt bij de voorjaarsnota van 2023 de nadere uitwerking van de afspraken die in het Coalitieakkoord zijn gemaakt over gegevensuitwisseling. Het ministerie is daar nog mee bezig.
Brief
Kuipers gaat in zijn brief al wel in op de doelstellingen waarop de inzet van extra overheidsgeld wordt gebaseerd. Als eerste wil de minister de basis van elektronische gegevensuitwisseling op orde brengen en verstevigen. Standaarden, generieke functies en andere randvoorwaarden zijn nodig om die gezondheidsdata eenvoudig en veilig beschikbaar te stellen en daadwerkelijk gebruik te stimuleren.
Daarnaast stuurt Kuipers aan op een goed functionerende persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Tenslotte gaat het ministerie de sector ondersteunen bij implementatie. Want op de zorg komt de komende jaren wel heel veel af. Momenteel wordt bekeken welke aanpassingen in het zorglandschap aanvullend financieel ondersteund moeten worden.
Verder legt VWS thans de laatste hand aan een visie over elektronische gegevensuitwisseling. Verschillende partijen uit het veld zijn hierbij betrokken. Dit proces is nog niet helemaal afgerond.
Begin volgend jaar moet het actieplan voor de zorg-ict-markt klaar zijn. Eerder beloofde Kuipers het actieplan afgelopen najaar op te leveren, maar dat blijkt niet haalbaar. De minister wil dat het plan ook door de ict-leveranciers wordt gedragen. Die zullen ook hun rol moeten pakken. Dat kost nog enige moeite.
“een goed informatiestelsel”
wat zou dat zijn ?
“een kernvereiste” volgens het artikel “voor het leveren van kwaliteit in de zorg”.
“De overheid wil daarbij een stevige rol spelen”.
zou dat erger zijn of minder erg dan het aan de markt over laten..
Ja jongen, wij zijn maar eenvoudige burgers zeiden mijn opa en oma vroeger, als ik op bezoek was.
Ow, wat vond ik ze dom.
Nu denk ik er net zo over. Eenvoudige burgers zijn we. Die steeds hogere premie betalen. Waarom … we hebben geen idee..
Voordat ik met de huisarts in gesprek ga, eerst de receptioniste consulteren. Die heeft nl ook ehbo cursus gedaan.
Of ik al gegoogled had en of het hielp.
Na veel zeuren wordt uiteindelijk toch de afspraak gepland. 10 minuten max.
De huisartsen werken nu samen, samenwerkende huisartsen. Das modern. Dus beter.
Weet ik gvd niet eens wie welke arts nu weer mn dossier uit de computer gaat oplepelen voordat die consult gaat geven.
Gelukkig wordt mn klacht serieus genomen. Er komt een vervolgafspraak. Ik bof maar. 2 maal 10 minuten is er dan voor me gereserveerd zegt de dokter terwijl op enter drukt.
“Een goed informatiestelsel, een kernvereiste” denk ik nog. Ik word niet goed.
Dino,
Wat betreft ouwe koeien in de sloot: Help! De dokter verzuipt.