Datatechnologie-specialist Caeli uit Amsterdam gaat zakenbank UBS helpen met de analyse van satellietgegevens. Geleverd worden algoritmes die tot op de hectare nauwkeurig uit die data de hoeveelheid ammoniak en methaan kunnen berekenen.
Caeli gebruikt daarbij Tropomi, een satelliet-meetinstrument dat door onder meer KNMI en TNO is ontwikkeld. Deze meetgegevens zijn openbaar beschikbaar. Caeli vult deze data aan met een combinatie van eigen algoritmes, machine learning en andere vormen van ai.
Het Zwitserse UBS wil de CO2– en methaan-uitstoot van grote klanten zoals energiecentrale en staalfabrieken in kaart brengen. Doel is de emissie van deze broeikasgassen te verminderen. Zo wordt voorkomen dat deze bedrijven in de toekomst minder waard worden voor banken en andere beleggers.
De bank is daarvoor een partnerschap aangegaan met Caeli, dat die uitstoot wereldwijd meet aan de hand van geanalyseerde satellietdata. ‘Nu rapporteren grote bedrijven hun uitstoot zelf, maar dat is toch een beetje alsof de slager zijn eigen vlees keurt. Bovendien berekenen bedrijven hun emissies. Wij meten het echt,’ stelt Caeli-directeur Martin Smit.
Ook rapporteren bedrijven hun uitstoot meestal pas anderhalf jaar naderhand. Caeli kan dat per dag, per maand of per kwartaal rapporteren en uitgebreide historische data analyseren, zodat de uitstoot van bedrijven geïndexeerd kan worden. Het spacetech-bedrijf meet ook alle locaties. ’Dat is bij grote corporate bedrijven belangrijk omdat ze anders slechts één locatie vergroenen en elders juist veel meer broeikasgassen uitstoten,’ legt Smit uit.
Caeli werd in 2017 opgericht en wil helpen om twee grote problemen in de wereld op te lossen: luchtvervuiling en klimaatverandering. Het bedrijf heeft inmiddels honderden terabytes aan data van ESA- en NASA-satellieten geanalyseerd en opgeslagen, op basis waarvan overheden en bedrijven betere beleidsbeslissingen kunnen nemen