Europol heeft in een internationale opsporingsoperatie ongeveer vijftig van ’s wereld grootste ddos-diensten uit de lucht gehaald. Het gaat om zogenoemde booters, ofwel online-diensten waarbij klanten een netwerk van gehackte computers kunnen inzetten voor het organiseren van een ddos-aanval op een website.
De operatie, met de naam Power Off, is een samenwerking tussen politie en justitie in de VS, het VK, Nederland, Polen en Duitsland. In Nederland waren het hightechcrime-team van de Landelijke Eenheid van de politie en cyberteams van de korpsen Midden-Nederland, Noord-Holland en Den Haag betrokken.
Als gevolg van de actie zijn tot nu toe zeven beheerders gearresteerd in de VS en het VK. Mogelijk volgen ook aanhoudingen in andere landen verricht, laat Europol weten..
Eén van de grootste ddos-booters die werd uitgeschakeld, kon meer dan dertig miljoen aanvallen uitvoeren.
Celstraf
Volgens Europol hebben ddos-booterservices de toegangsdrempel tot cybercriminaliteit flink verlaagd. ‘Voor slechts tien euro kan iemand zonder al te veel ict-kennis met één klik op de knop ddos-aanvallen lanceren waarbij hele websites en netwerken offline worden gehaald door ze te overspoelen met dataverkeer.’
Europol ziet veel jonge ‘ict-enthousiastelingen’ die zich vaak niet bewust zijn van de gevolgen van deze strafbare online-activiteiten. ‘Dddosing wordt serieus genomen door de politie. Of het nu een gamer is die de concurrentie uit een videogame uitschakelt, of een hacker die voor financieel gewin ddos-aanvallen uitvoert op commerciële doelen, regelmatig staat er een celstraf op zulke vergrijpen’, meldt Europol.