Terwijl de stad Antwerpen de deadline ziet wegtikken om al dan niet het gevraagde losgeld te betalen aan hackers, is er wel een precedent. Zo betaalde de stad luik vorig jaar losgeld aan hackers, al liep dat wel via verzekeraar Ethias.
De stad Luik werd vorig jaar slachtoffer van een cyberaanval die werd uitgevoerd (en opgeëist) door een internationaal hackerscollectief. Deze hackersgroep vroeg toen ook al losgeld aan het stadsbestuur, schrijft HLN. Het zou toen om een bedrag van dertig miljoen euro zijn gegaan. Toch waren de staddiensten in Luik hier nooit echt bij betrokken. Dat losgeld zou zijn geregeld via verzekeraar Ethias, in lijn met hun actie om alles weer te activeren. Luik was namelijk door Ethias ingedekt tegen internetcriminelen.
De hackers zouden dan wel dertig miljoen hebben gevraagd, maar het is evenwel niet zeker of dat integrale bedrag ook door Ethias is betaald als verzekeraar. Bij Antwerpen zou de deadline op volgende maandag liggen.
Vraag naar verzekeringen
Cyberverzekeraars zien de vraag naar en interesse in cyberverzekeringen wel stijgen. Dat bevestigt de FVF, de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen, de beroepsvereniging van de Nederlandstalige verzekeringsmakelaar. Dergelijke trend is klassiek bij grote incidenten, zoals het voorval nu bij de stad Antwerpen. Er komen dan traditioneel meer aanvragen van bezorgde bedrijven en organisaties binnen bij cyberverzekeraars of -makelaars.