Amazon Web Services (AWS), Meta (Facebook), Microsoft en TomTom hebben de Overture Maps Foundation opgericht. Ze gaan samen interoperabele open kaartgegevens ontwikkelen als een gedeeld bezit dat kaartdiensten wereldwijd kan versterken. De enorme hoeveelheid data die uit allerlei bronnen beschikbaar is, wordt op een slimme manier op een hoop gegooid. Dit moet leiden tot snellere innovatie.
De nieuwe stichting, die onder de Linux Foundation valt, staat open voor alle bedrijven en instellingen die data en technologie willen delen. Overture moet een volwaardig alternatief voor Google Maps worden. Als Google dat zou willen, is aansluiting bij Overture in principe mogelijk. Ook Apple is welkom.
Overigens bestaat er al een gratis opensource-alternatief, maar TomTom-topman Harold Goddijn vindt OpenStreetMap te weinig flexibel. Bovendien zouden deze kaarten niet foutloos zijn, zo stelt hij in de NRC.
Het initiatief tot de ontwikkeling van Overture komt van TomTom. Goddijn noemt het bundelen van middelen en de creatie van een wereldwijde standaard voor kaarten nodig om aan de eisen van de industrie te voldoen.
Entiteiten
Tegenwoordig staan ontwikkelaars die op basis van kaarten diensten leveren voor veel uitdagingen, stelt de Linux Foundation. Het is moeilijk en duur om hoogwaardige, actuele en uitgebreide gegevens uit verschillende bronnen te halen en te beheren. Meerdere datasets verwijzen naar dezelfde real-world-entiteiten met hun eigen conventies en vocabulaire, waardoor ze moeilijk te combineren zijn. Kaartgegevens zijn kwetsbaar voor fouten en inconsistenties. Open kaartgegevens kunnen ook de structuur missen die nodig is om er gemakkelijk commerciële kaartproducten en -diensten boven op te bouwen.
Overture hoopt veel van deze zorgen te kunnen wegnemen. De stichting wil in de kaarten gegevens uit meerdere bronnen opnemen; niet alleen van zijn eigen leden, maar ook van maatschappelijke organisaties en open databronnen.
Verder streeft de stichting naar een wereldwijd referentiesysteem dat entiteiten uit verschillende datasets koppelt. Daarnaast is een gestructureerd dataschema nodig om een gebruiksvriendelijk ecosysteem van kaartgegevens te creëren. Deze data zijn zo op een efficiënte manier te delen.
Bij de creatie van open kaartgegevens heeft Overture betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en interoperabiliteit hoog in het vaandel staan. Aan de Overture-basiskaart kunnen gebruikers straks eigen gegevens en die van anderen toevoegen.
Overture verwacht de eerste datasets in de eerste helft van 2023 uit te brengen. In eerste instantie zal deze release basislagen bevatten, waaronder gebouwen, wegen en administratieve informatie. Om kaartproducten van de volgende generatie te ondersteunen, zal Overture de dekking, resolutie en nauwkeurigheid van bestaande gegevens gestaag verbeteren.