Werken in het 200-koppige domein van Informatievoorziening en IT van de gemeente Eindhoven kenmerkt zich door veelzijdigheid. En door nauwe samenwerking met de business, voegt Martijn Groenewegen eraan toe. Hij is de CIO van Eindhoven.
Die verscheidenheid blijkt uit de gesprekspartners voor dit artikel. Lennert van Abkoude is informatiearchitect. Hij buigt zich over de vervanging van het financiële systeem. Ook is hij betrokken bij een project dat de leefbaarheid van de 240.000 inwoners van de stad meet. Op wijkniveau vertellen data over onder meer criminaliteit, gezondheid en inkomens hoe het ervoor staat.
Gegevens die de basis vormen voor de bestuurders van de gemeente. “Bijvoorbeeld om de zelfredzaamheid te vergroten.”
Jopie Marquerinck is service delivery manager. Zij houdt bij of de service level agreements goed zijn opgesteld en worden nageleefd. “Alle verschillende IT-afdelingen werken nauw met elkaar samen, omdat immers de applicaties over afdelingsgrenzen heen gaan. Ook het contact met de business is goed. Zij weten waar het om gaat, ook op het gebied van IT. Je maakt ze niks wijs en met hun kennis zijn ze een waardevolle gesprekspartner. Er is een enorme wil tot samenwerking.”
Maartje Vincent-Ten Barge is strategisch informatiemanager sociaal domein. Daarmee vertaalt zij samen met collega’s de uitdagingen binnen het Sociaal Domein naar concrete oplossingen in de informatievoorziening van de gemeente. Eén van de ambities die de gemeente Eindhoven heeft is het toegankelijker en transparanter maken van de dienstverlening richting de inwoners. “Dit betekent dat we samen met andere sectoren toewerken naar één omgeving waar inwoners vragen kunnen stellen, aanvragen kunnen doen voor ondersteuning óf bijvoorbeeld vergunningen kunnen aanvragen. Vergelijk het met een bol.com/coolblue waar je ook veel verschillende producten en diensten kunt aanvragen én kunt zien wanneer ze geleverd worden.”
Derde mainport
Groenewegen schetst de context van werken in Eindhoven – na Rotterdam en Schiphol de derde mainport van Nederland. “Niet verwonderlijk met grote bedrijven als ASML en VDL in onze gemeente”, vertelt hij. Tegelijkertijd maakt Eindhoven werk van wonen, leefbaarheid, klimaat en bereikbaarheid. Met een grote uitdaging op huisvesting. Maar ook Europa lonkt. “Europa wil minder afhankelijkheid van andere werelddelen en een eigen industrie voor de high-tech. De Brainportregio past helemaal in die strategie. Dat betekent dat veel samenwerking plaatsvindt in Europees verband. Bij voorbeeld op het gebied van dataspaces. Er is een internationaal consortium dat daaraan gestalte geeft. Wij maken daar onderdeel van uit. Wij praten mee op Europees niveau en we investeren in kennis om een zinvolle bijdrage te leveren.”
Er liggen heel wat taken op het bordje van de gemeente; en dat worden er steeds meer. “De verscheidenheid maakt het boeiend om eraan bij te dragen onze taken goed uit te voeren. Het betekent ook dat je keuze hebt uit verschillende rollen. Dankzij ons loopbaanbegeleidingstraject zorgen we voor tevreden medewerkers. Natuurlijk zorgt de Eindhoven Academy daar ook voor. En elke baan begint met een uitgekiend onboarding proces.”