Amsterdam maakt de stap naar de cloud en heeft plek voor vele tientallen IT-professionals. Data-scientists en -analisten, cloudspecialisten en software-developers zijn welkom om te reageren. “We moeten steeds sneller anticiperen en hebben daar nieuwe ICT-diensten voor nodig.”
De ambtenaar klapt om twee minuten voor vijf zijn laptop dicht zodat-ie om vijf uur naar huis kan. Dit clichébeeld kennen we allemaal. Maar op de IT-afdeling van Mark Crooijmans van de gemeente Amsterdam is daar niks van te merken. Zo’n 1.400 professionals werken hier aan het mooier maken van de mooiste stad van West-Europa, met accurate en snelle dienstverlening en de juiste user experience voor de burgers.
“De stad mooier, leuker en veiliger maken is de belangrijkste motivatie van mensen om voor ons te willen werken. Dat geldt ook voor IT-professionals”, aldus Crooijmans. Denk bijvoorbeeld aan efficiënte vergunningverlening, aanpakken van ondermijning, snel anticiperen op incidenten en opruimen van zwerfafval en armoederegelingen die snel bij de juiste mensen terechtkomen. Crooijmans: “Elke taak van deze gemeente is een digitaliseringsopgave. Met behulp van data-analyse kunnen we onze capaciteit veel beter richten. Kijk naar handhaving. Wanneer en waar ontstaan problemen? Wat voor type handhaving is nodig? En welke capaciteit moeten we daarvoor inzetten? Daar hebben we next level ICT voor nodig.”
Dedicated teams
Bij overheidsorganisaties is steeds minder administratief personeel nodig. Die taken worden deels geautomatiseerd. Dat geldt in zekere zin ook voor Amsterdam. Twee jaar geleden werd besloten de koers vast te stellen voor de genoemde digitaliseringsopgave. Crooijmans: “We zijn sindsdien gestart met agile werken in korte sprints van drie weken in dedicated teams. Zo willen mensen vandaag de dag werken. Qua volwassenheid van onze digitalisering lopen we nog achter op marktpartijen. Maar we bouwen hard aan een nieuwe organisatie en inrichting van de cloud voor applicaties, werkplekken en onze infrastructuur.”
Het doel is wendbaar en schaalbaar inspelen op de wensen vanuit maatschappij en politiek. Daarbij zijn ethische principes voor Crooijmans leidend: “Digitale rechten zijn belangrijk in Overheidsland. Dat maken de discussies rondom algoritmen en de Toeslagenaffaire wel duidelijk. We willen geen discriminatie. We zetten de toon binnen de overheid voor hoe je dat moet doen. We stellen gericht eisen en hebben een algoritmeregister geïmplementeerd. Dat in combinatie met de directe verbinding met de stad maakt ons een unieke werkgever voor IT’ers die duurzaamheid, de energietransitie en maatschappelijke betrokkenheid belangrijk vinden. Zij kunnen zich oprecht inleven in waar de Amsterdammers behoefte aan hebben. En dat vertalen naar slimme ICT-diensten.”