De Amsterdamse Microsoft-clouddienstverlener Rapid Circle is met een achtste plek de hoogste nieuwe binnenkomer in het Computable 100 financieel onderzoek 2022. Het bedrijf wil via overnames internationaal versneld groeien om over zo'n vijf jaar uit te komen op een omzet van ruim honderd miljoen euro én duizend medewerkers. Rapid Circle is naast Nederland actief in India én Australië. Met als motto: Follow the sun.
Rapid Circle wordt in 2008 opgericht door Harold Punter, Wilco Turnhout en de Australiër Daniel McPherson. Het helpt bedrijven de overstap te maken naar cloudtoepassingen van Microsoft en verzorgt het beheer ervan. Het Amsterdamse bedrijf groeit na de start stevig door, met percentages tussen de 30 à 40 procent en klinkende klantnamen als Shell, Amsterdam UMC, Gelre Ziekenhuizen, GGZ Arkin en Erasmus Universiteit.
Het is dus in relatief korte tijd gelukt om als nieuwe speler een plek op de markt te bemachtigen tussen grote, traditionele it-bedrijven. Met als doel om klanten te helpen met de overgang naar de publieke cloud van Microsoft Azure. Volgens algemeen directeur Punter komt dit omdat de gevestigde orde pas laat op de cloudadoptie heeft gereageerd. Tegen zakenkrant Het Financieele Dagblad (FD) vertelt hij dat zijn bedrijf al nadrukkelijk met de cloud bezig was, voordat Microsoft er echt mee begon. Dat levert hen in 2020 onder meer de waardering op de eerste Nederlandse Microsoft Cloud Partner te zijn voor Teams. Rapid Circle richt zich vooral op universiteiten, hogescholen, medische centra en de maakindustrie. Deze groep klanten ging bovendien mede onder invloed van Covid-19 en het thuiswerken versneld over op Microsoft365.
Wereldwijd
De activiteiten van Rapid Circle blijven vanaf het begin niet beperkt tot Nederland. Via het netwerk van operationeel directeur McPherson raakt het bedrijf actief in Australië (Melbourne) en het opent een ‘delivery center’ in India (Pune). De ambitie ligt er om internationaal een stevige positie op te bouwen. Het bedrijf merkt wereldwijd een toenemende vraag naar Microsofts cloudoplossingen (infrastructuur en applicaties) en wil door schaalvergroting en verbreding van het dienstenportfolio hiervan profiteren.
Om de plannen te verwezenlijken haalt Rapid Circle in 2020 een investeerder aan boord: het eveneens Nederlandse Mentha Capital dat een meerderheidsbelang in het bedrijf neemt (volgens het FD voor een bedrag van ’tientallen miljoenen euro’s). Met de kapitaalverschaffer aan boord wil het bedrijf uit Amsterdam internationaal versneld doorgroeien, zowel organisch als via acquisities. De lat ligt hoog: rond 2025-2027 dient de omzet uit te komen op ruim honderd miljoen euro én telt het bedrijf duizend medewerkers.
New kid in town
Naast uitbreiding in de bestaande markten Nederland, Australië en India gaat Rapid Circle nieuwe markten betreden, waaronder Duitsland, België en landen in Zuid-Europa en Azië. De eerste overnames met ondersteuning van Mentha Capital vinden plaats in maart 2021. Dan koopt Rapid Circle de Nederlandse branchegenoot Portiva, met vestigingen in Nieuwegein en Den Haag, alsmede het Australische Insync Technology. Krap een half jaar later volgt de acquisitie van het Australische Adopt & Embrace. Hiermee versterkt de Microsoft-systemintegrator zijn positie op gebied van adoptie en verandermanagement. Saillant detail: pas afgelopen maart kon het directieteam na de opheffing van de internationale reisbeperkingen eindelijk op bezoek bij de nieuwe collega’s in Australië.
Het zijn deze drie acquisities die Rapid Circle flinke groei brengen in 2021, vandaar de ‘new kid in town’-positie in het Computable 100 financieel onderzoek 2022 (bijna 400 medewerkers, 45 miljoen omzet). Het opmerkelijke aan het bedrijf is de sterke positie in Australië, iets dat weinig Nederlandse partijen is gegeven, met daarbij India. ‘Follow the sun’ – alle tijdzones – is dan ook het motto van de strategie. Oftewel 24 uur ondersteuning, 7 dagen in de week. Dankzij de buitenlandse kantoren kan Rapid Circle continu hulp bieden, zowel internationaal als lokaal. Behalve schaal is extra expertise op aanpalende gebieden nodig. Directeur Punter: ‘Het Microsoft-portfolio is omvangrijk en dynamisch. De markt verwacht dat je al deze kennis in huis hebt.’
Kruisbestuiving
In 2022 gaan de overnames verder. Begin 2022 lijft Rapid Circle branchegenoot Weolcan in, een eveneens Amsterdams bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteunen van klanten die willen overstappen op cloudtechnologie. Daarmee vormt het een aanvulling op het clouddienstenportfolio van Rapid Circle.
En eind 2022 pleegt Microsoft-clouddienstverlener Rapid Circle een nieuwe Australische overname: Seven Sigma Business Solutions uit Bentley. Dat bedrijf is gespecialiseerd in Microsoft Power Platform Governance om datagedreven applicaties te bouwen, en de inrichting van complexe digitale werkplekken met Office 365 en Azure. Seven Sigma Business Solutions is opgericht in 2007 en telt zestien medewerkers. Het is voor Rapid Circle de derde overname ‘down under’ sinds begin 2021, na de aankopen van Insync Technology en Adopt & Embrace.
Algemeen directeur Punter verwacht dat zijn bedrijf met deze overname zijn positie versterkt op zowel de lokale als internationale markt. ‘Er vindt veel kruisbestuiving plaats, en met de specifieke expertise die Seven Sigma Business Solutions in huis heeft kunnen we ook onze Nederlandse klanten beter bedienen, net als klanten in onze andere landen. Met hun jarenlange ervaring met Microsoft Power Platform zijn we in staat om betere betrouwbare werkomgevingen te bieden en ervoor te zorgen dat organisaties datagedreven kunnen opereren.’
Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #1 2023.
Recente projecten
– Medio dit jaar startte Gelre ziekenhuizen met de migratie van zijn elektronisch patiëntendossier (epd) naar de Microsoft Azure-cloud. Het zou een Europese primeur zijn vandaar dat veel ziekenhuizen wereldwijd, maar ook Microsoft en epd-softwareleverancier Chipsoft meekijken. Deze migratie is onderdeel van een omvangrijk transitieproject: Gelre heeft de strategische keuze gemaakt om het grootste deel van de it-infrastructuur naar de cloud te verhuizen en te laten beheren door Rapid Circle.
– Het internationaal opererende high-tech ingenieursbureau Viro uit Hengelo vroeg Rapid Circle om, na de implementatie van Microsoft 365, een ‘cyber security assessment’ te doen (samen met Northwave). Daarna werd Viro aangesloten op het security operations center van het it-bedrijf en rolden Rapid Circle volledige Microsoft Defender-suite uit.
Consolidatie
Net als andere Microsoft-systemintegrators zet Rapid Circle in op (internationale) schaalvergroting. Maar dit bedrijf is niet het enige in de Benelux. Er is een consolidatieslag gaande. Een paar voorbeelden. Zo werkt de Amsterdamse ict-groep Broad Horizon gestaag aan een Noord-Europese positie als Microsoft-dienstverlener. Het nam begin april Sulava uit Helsinki over, een aanbieder van Microsoft-werkplekoplossingen, -trainingen en -opleidingen. Eerder kocht Broad Horizon de Deense Microsoft-specialisten Delegate en Projectum en in Nederland overigens in de afgelopen twee jaar Iquality, GAC Business Solutions, Pink Elephant, DMP en Underlined. Het wil hiermee zijn positie op de domeinen van Microsoft Azure en D365 (Dynamics 365), digitale transformatie en data-science-dienstverlening versterken.
Ook ict-dienstverlener Wortell uit Lijnden roert zich na de eerdere fusie met Ettu, maar dan in de Benelux, met de acquisities van de Nederlandse tak van het Franse Groupe Onepoint, data- & ai-specialist Sigma Data Consulting uit Huizen, het Amsterdamse Videobutler en het Belgische Synergics. Het bedrijf kreeg in 2019 groeigeld mee van Holland Capital.
Het Veenendaalse HSO, een van de grotere Microsoft-partners wereldwijd, kocht recent Motion10 uit Rotterdam. Het is de vijfde overname sinds HSO in 2019 een kapitaalinjectie van de grote Amerikaanse investeerder Carlyle kreeg na AKA Enterprise Solutions (Amerikaans), CRM Dynamics (Canadees), Shea Solutions (Canadees) en SAGlobal en zijn 360 Solutions Group (Amerikaans).