Koste wat het kost naar de cloud. Maar het grootste vraagstuk rondom cloud is niet óf je moet overwegen om naar de cloud te gaan, maar welke oplossing je moet kiezen. Het antwoord hangt af van de bedrijfsbehoeften. Toch worden te veel beslissingen genomen op basis van onderbuikgevoel.
Waarom ga je naar een cloud-omgeving? Omdat het hip is? Of omdat het de beste keuze is?
Besluitvormers kijken niet per se naar functionaliteit, maar naar vermeende (kosten)efficiëntie. Ja, (public) cloud kan goedkoper zijn, maar alleen in optimale scenario’s. Neem bijvoorbeeld legacy-applicaties: het is vaak helemaal niet goedkoper deze in een (public) cloud-omgeving te hosten. Die kunnen beter op een on-premises server blijven draaien of door de leverancier worden ‘versaast’.
Ik zou een lijstje kunnen opstellen met redenen waarom bepaalde cloudkeuzes beter zouden zijn. Dat bijvoorbeeld de publieke cloud schaalbaarder is, dat een lokale server-omgevingen beter zijn vanwege privacyoverwegingen, dat hosted private clouds kostenefficiënt maatwerk bieden. Maar het punt is dat je geen lijstjes moet blijven maken. Het probleem is juist dat we te veel lezen en te weinig praten.
Welke cloudkeuze maak je wanneer?
In gesprek
Mijn oproep is dan ook om in gesprek te gaan met specialisten om samen te ontdekken welke cloudkeuze de beste is voor jouw organisatie. Tijdens die gesprekken onderzoek je de it-infrastructuur om the best fit vast te stellen. De aspecten die zeker in dat onderzoek terug moeten komen, zijn dezelfde aspecten die kritiek zijn voor je bedrijfsvoering. Denk aan bedrijfscontinuïteit, performance en stabiliteit, security en compliance, productiviteit en groeipotentieel.
Binnen die aspecten kun je in vraagstukken duiken zoals dataverwerking binnen de organisatie om toegangsrechten en dataflows te bepalen; samen met architecten kun je in networking, switching en routing duiken; en samen met de cto en cfo kun je de business case voor de verschillende opties verkennen. Voor de business case is technische input cruciaal, omdat de cloudkeuze ook kan afhangen van de beschikbaarheid van bepaalde technologieën, zoals serverless en kunstmatige intelligentie. Wanneer dit onderzoek afgerond is en je bent uitgepraat over de vereisten, uitdagingen en kansen, dán pas komt het migratievoorstel.
Er is dus helemaal geen keuzestress nodig op weg naar de cloud. De optimale weg voorwaarts bepaal je samen met leveranciers. Blijf dus doorlopend het gesprek opzoeken, en probeer niet coûte-de-coûte een weg naar de (publieke) cloud te vinden als de feiten dat tegenspreken.
De strategisch adviseur die zegt dat je niet naar cloud moet gaan omdat het hip, maar alleen als het de beste keuze is..
je moet intern overleggen en extern overleggen.
ik weet er nog een: haastige spoed is zelden goed.
bezint, eer ge begint.
2 weten meer dan 1.
Rome is niet in 1 dag gebouwd.
als jantje in de put springt, spring jij dan ook in de put ?
ja dat kon m’n moeder me ook wel vertellen, sterker nog, dat dee ze al.
Zou ze nu ook cloudexpert zijn ?
Het is niet een sterk ‘strategisch’ advies om in gesprek te gaan met de (operationele?) specialisten maar het is beter dan tegeltjeswijsheid van Dino. Want leert zo’n wijsheid ons niet dat je beter niet het kerstdiner kunt bespreken met de kalkoen?
Tenslotte wil je juist het wiel opnieuw uitvinden want innovatie gaat niet om dertien-in-een-dozijn oplossingen. Dat is de rode zee van kostenbesparing want uiteindelijk komt veel keuzestress vanuit de boekhouder waardoor strategische stip aan de horizon niet verder kijkt dan volgend boekjaar.
Halen we de kerst of niet?
Oudlid in de notedop. De strategisch adviseur heeft het fout. Dino heeft het fout. Allemaal fout. Oudlid weet het beter.
Zou hjj het ook beter weten dan zijn collega :
https://www.computable.nl/artikel/blogs/cloud-computing/7440331/5260614/cloud-fomo-vermijden-met-on-premise-infrastructuur.html ?
gaan we het ooit horen of blijft oudlid bij de strategie die hij ook toepast bij shadow IT : geen aandacht aan besteden in de hoop dat het vanzelf weggaat 🙂
Persoonlijk geloof ik niet zo in plannen maken of business cases opstellen. Het valt wat mij betreft allemaal in de categorie “premature optimization is the root of all evil”
Ofwel, de realiteit is zo complex dat de theorie vaak faalt een goede voorspelling te doen. Van het kiezen van de foute cloud voor je workload, of het missen van interne competenties of het verkeerd doorrekenen van de kosten.
Mijn keuze is keer op keer… experimenteren, pielen, proberen en kijken wat je aantreft. Zo doe je zelf kennis op, kom je allemaal subproblemen tegen op de weg en krijg je een veel beter beeld wat het is en kan en kost.
Ook dat voorkomt keuzestress en leer je direct een hoop.
Met het maken van een plan moet je ook nog door de innovatie vallei des doods. Zoek dat maar eens op. In de cloud.
Wat betreft de tegeltjeswijsheid van Dino versus een eigen mening over het onderwerp zeg ik niet dat de strategische adviseur fout zit maar dat ik het advies niet erg sterk vind. Een mening over het onderwerp en niet zo zeer over de persoon gaat om het fenomeen innovatie. Want het concept van de cloud werd al in 1961 beschreven door John McCarthy toen hij sprak over utility computing.
Ik heb me daarom dan ook altijd op het standpunt opgesteld dat de cloud een service delivery model is en niet per definitie een uitbesteding van je workloads door deze op de computer van een ander te draaien. Zie bijvoorbeeld de hosted private cloud waarover de adviseur spreekt, eigen computers op de locatie van een ander als medicijn tegen #FOMO kun je natuurlijk ook invullen met lease als het om de kostenmodellen van de infrastructuur gaat.
Dino hoort dus altijd alleen wat hij wil horen want mede door toenemende druk op duurzaamheid vanuit Brussel kun je ook voor tweedehands kunt kiezen. Want portabiliteit van workloads is door software-defined aanzienlijk verbeterd maar ik vrees dat Henri en de business case van prutsen en pielen hierin keuzestress geeft bij zijn klanten want deze willen onder de streep zekerheid. Herinner me dat ik hier meerdere opinies over geschreven heb, beheersbaarheid van de cloud is namelijk niet gelijk aan de beheerbaarheid van een oplossing.
Hoor helaas niks meer van Bart, hij wees ooit eens op de reus met lemen voeten als gevolg van een beperkte data portabiliteit doordat I/O nog altijd duur is. En misschien dat de strategische adviseur kan reageren op eerdere opmerking over een exit strategie, niet onbelangrijk als we kijken naar een nieuwe geopolitieke realiteit van sancties. Strategische stippen aan de horizon kennen namelijk een termijn van meer dan 5 jaar en dat is al 1 jaar langer dan een kabinetsperiode.