Meta, het moederbedrijf van Facebook, steekt 2,5 miljoen euro in academisch onderzoek naar de gevolgen van metaverse-technologie voor de toekomst van werk. Het gaat om studies in zeven Europese landen. In Nederland gaan medewerkers van TNO aan de slag. Zij ontvangen een gift van 335.315 euro.
Het geld wordt ingezet voor onderzoek naar de risico’s en mogelijkheden van de metaverse, ofwel een virtuele wereld waarin mensen online met elkaar in contact komen en die steeds meer versmelt met de reële wereld.
Onderzocht wordt hoe metaverse- technologieën samengaan met privacy, veiligheid, inclusiviteit en de toekomst van werk.
De financiering van het onderzoek komt uit het extended reality(xr)-programma en onderzoeksfonds van Meta. Dat moet wereldwijde programma’s en extern onderzoek naar ‘het verantwoord bouwen van de metaverse’ ondersteunen. Via dit fonds werkt Meta samen met industriële partners, burgerrechtengroepen, overheden, non-profitorganisaties en academische instellingen.
TNO
Het TNO-onderzoek naar de gevolgen voor de toekomst van werk wordt geleid door Dr. Omar Aziz Niamut en Dr. Sylvie Dijkstra-Soudarissanane. Zij zullen beoordelen of nieuwe technologieën, zoals social extended reality-toepassingen, de nadelen van werken op afstand zullen verminderen.
Niamut is director of science van TNO ISP (ICT, Strategie & Beleid) waar hij verantwoordelijk is voor het opbouwen en onderhouden van een kennisbank over digitale technologieën. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de ontwikkeling van mediatechnologie met een focus op sociale xr en de Metaverse.
Metaverse
Volgens Meta verandert de manier waarop mensen met elkaar in contact komen, zowel in sociale kringen als op het werk. ‘Deze nieuwe fase van het internet leidt tot nog hechtere sociale ervaringen dan die we vandaag de dag online gewend zijn. Maar de technologieën die de metaverse mogelijk maken, moeten inclusief zijn. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen om de technologieën te gebruiken. Aangezien de metaverse niet gebouwd en beheerd wordt door één bedrijf, is samenwerking tussen wetgevers, academici, ontwikkelaars, bedrijven en, belangrijker nog, de mensen die deze technologieën gaan gebruiken, nodig’, aldus het bedrijf.
Ongeveer 2,6 miljard mensen gebruiken Meta (Facebook), Instagram, WhatsApp of Messenger dagelijks. Meta is door Mark Zuckerberg opgericht in 2004.