78 procent van de totale ict-kosten van ziekenhuizen gaat op aan software en ict-personeel. Personeelskrapte zorgt voor een stijging in de kosten voor ict’ers. Het erp-systeem is de top 5 van ict-uitgaven van ziekenhuizen binnengekomen.
Dat blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2022 van M&I/Partners. Uit dat vergelijkende onderzoek naar de ict-uitgaven van Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de ict-kosten blijven stijgen. ‘De stijging van de ict-kosten als percentage van de omzet wordt door een stijging van de omzet van ziekenhuizen gedempt en blijft voor het vierde jaar op rij 5,7 procent’, concludeert M&I/Partners
De omzet van ziekenhuizen nam in 2021 met 3,6 procent toe. De oorzaak van de omzetstijging ligt in het toenemende aantal patiënten en de compensatie voor de extra kosten door corona. In de afgelopen jaren zijn de ict-kosten ten opzichte van de omzet in de ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners gestegen. In 2006 bedroegen de ict-kosten nog 4,2 procent van de omzet. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 5,7 procent in boekjaar 2021.
Kosten
78 procent van de totale ict-kosten gaat naar software en personeel. Voor software ging het percentage van 43 naar 44 procent, voor personeel van 32 naar 34 procent. De onderzoekers zien een lichte daling voor hardware en infrastructuur ten opzichte van boekjaar 2020, van 25 naar 22 procent
De onderzoekers: ‘Bijna vijftig procent van de softwarekosten valt onder het ‘primair zorgproces ziekenhuizen’, met name verklaarbaar door de kosten voor het epd.’ Nieuw in kostentop-5 is het erp-systeem. Ook dit jaar is er een stijging te zien in communicatieservices met externe partijen, van plek vijf naar plek drie. ‘Met het integraal zorgakkoord verwachten we dat de kosten voor deze categorie alleen maar zal toenemen de komende jaren’, licht M&I/Partners toe.
Top 5 softwarekosten
1 Epd/zis (elektronisch patiëntdossier / ziekenhuis-informatiesysteem).
2 Office-applicaties
3 Communicatiediensten met externe partijen (Zorgdomein, Zorgmail, Secure mail).
4 Erp-systeem.
5 Radiologie en nucleaire geneeskunde (PACS I).
Bron: ICT Benchmark Ziekenhuizen 2022 M&I/Partners
Werkplekken en personeelskosten
Een andere conclusie is dat het aantal digitale werkplekken per medewerker toeneemt. Dat groeit van 1,1 naar 1,3. Door corona zijn ziekenhuizen meer gebruik gaan maken van mobiele werkplekken.
Personeelskrapte zorgt voor een stijging in de kosten voor het ict-personeel. In de verdeling van ict-kosten zien de onderzoekers een stijging van 2.750 euro naar 3.018 euro per medewerker in fte. Dit is te verklaren door een fte-stijging of de gemiddelde salarislast per fte. Daarnaast zien de onderzoekers door de personeelskrapte ook een stijging van ingehuurd ict-personeel. De kosten voor ingehuurd ict-personeel ligt voor boekjaar 2021 op bijna negen procent van de totale ict-formatie.
Ict-Investeringen
Uit het onderzoek blijkt verder dat de ict-investeringen gemiddeld zijn toegenomen. Door de bank genomen steekt een ziekenhuis 1,2 procent van de totale omzet in ict-investeringen. Dat is een stijging van ongeveer twintig procent in vergelijking met boekjaar 2020 (een procent). Voor een gemiddeld ziekenhuis met een omzet van driehonderd miljoen euro is dit een toename van het investeringsbudget met 600.000 euro.
M&I/Partners brengt al ruim vijftien jaar de kosten en prestaties van ict binnen ziekenhuizen in kaart. Om het verhaal achter de cijfers te duiden, worden voor de deelnemers zogenoemde inzichtbijeenkomsten georganiseerd. Deze starten in februari 2022.