De Australische hoogleraar computerwetenschappen en taalkunde Christopher Manning krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Stanford-professor is expert op het vlak van kunstmatige intelligentie (ai) en een sleutelfiguur in het onderzoek naar natuurlijke taalverwerking door computers, schrijft de universiteit.
Manning is volgens de UvA de meest geciteerde onderzoeker op het gebied van natural language processing (nlp). Hij ontwikkelde in de beginjaren van dit millennium een technologie voor natuurlijke taalparsing. Hij is ook grondlegger van de zogeheten Glove-methode voor woordinbedding. Dit is een techniek om tekst om te zetten in getallen en zo de taal van de mens te begrijpen. Zijn groep werkt al sinds 2010 aan deep learning voor nlp.
De Australiër is sinds 1999 verbonden aan Stanford University in Californië, waar hij bovendien in 1994 promoveerde.
Impact
‘Mannings werk is technisch zeer geavanceerd en heeft een diepgaande maatschappelijke impact. Denk aan de verwerking van juridische teksten’, aldus erepromotoren Max Welling en Khalil Sima’an. Welling is hoogleraar machine learning en Sima’an is hoogleraar computational linguistics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.
Naast Manning krijgt ook de Indiase psychiater en wetenschapper op het gebied van mentaal welzijn Vikram Patel een eredoctoraat van de UvA. Hij ontvangt deze voor zijn uitzonderlijke wetenschappelijke inspanningen op het gebied van internationale gezondheid.