Organisaties worden geprikkeld door de term ‘datagedreven werken’. Maar deze 'werkwijze' zegt echter niks als het geen verbetering behelst of zonder vooraf gedefinieerd doel gebeurt. Werken met data is mooi, maar het is pas écht van meerwaarde als je hier waardevolle acties aan kunt koppelen.
Dit maakt je als organisatie wendbaar en stelt je in staat om trends en ontwikkelingen te voorspellen, vooruit te kijken en zo de concurrent een stap voor te blijven. Maar waar begin je? Hoe zorg je voor structuur, één waarheid en de juiste kwaliteit? Waarde creëren met data wordt vaak gezien als een uitdaging, iets waarvoor de hele organisatie op de schop moet. Het goede nieuws is dat dit niet altijd nodig is. In deze blog vertel ik hoe je vanuit een eerste succes toewerkt naar een situatie waarin data voor jóu werkt.
Paraplu
Je kunt niet van de één op de andere dag compleet datagedreven werken. Dat is een proces, dat moet groeien. Bovendien wordt het een veel te groot en complex project als je het meteen in alle hoeken van de organisatie wil doorvoeren. Dit leidt vaak tot veel frustraties en weinig succes.
Een aanpak die wél succesvol is – wat ik de paraplu-aanpak noem – is werken vanuit concrete doelen en dromen en daar data aan koppelen. Waar wil je heen met de organisatie? Welk doel wil je graag bereiken? Of is er een bepaald issue waar je de vinger maar niet op kunt leggen? Belangrijk hierbij is dat het gaat om iets wat urgent en écht van meerwaarde is voor je business. Iets waarop je graag wilt sturen, maar wat nu niet kan omdat de juiste informatie ontbreekt. Met andere woorden: werken vanuit de crux. Dáár moet je allereerst een klein succes boeken om alle handen op elkaar te krijgen, en een eerste brug te slaan tussen business en it.
Twee werelden
Zodra je de crux hebt achterhaald, is het zaak om business en it dichter bij elkaar te brengen. Dit zijn vaak twee werelden die een andere taal spreken en zich los van elkaar ontwikkelen. Als je slimmer wilt werken met data door het te koppelen aan businessdoelstellingen, is het van belang dat beide partijen elkaars behoeften en uitdagingen kennen en weten wat ze van elkaar nodig hebben – én dat helder is aan welk gezamenlijk doel ze werken. Omdat beide partijen dan vanuit de crux redeneren, ontstaat er enthousiasme en wederzijds begrip. Zo stuur je samen op hetzelfde resultaat.
Bizdevops
Je wilt dat data voor je gaat werken. Niet dat het extra werk oplevert. Daarom is het belangrijk om binnen bizdevops (business, development en operations) het operations-fundament op orde te krijgen. Dit is binnen het datawerkveld complexer en minder eenvoudig te realiseren dan in andere it-gebieden. Je hebt immers te maken met variabele data en daarmee constante kwaliteits- en integratie-issues. Door te investeren in continue monitoring, verbetering, automatisering en het creëren van zelflerende situaties kun je de capaciteitsbehoefte verminderen. Medewerkers zijn zo niet onevenredig veel tijd kwijt aan beheer, en zijn daardoor beschikbaar voor innovaties en het toevoegen van waarde. Hiermee behoud je de slagkracht en wendbaarheid van de organisatie.
Valkuil
De valkuil van datagedreven werken is dat de focus te veel komt te liggen op nieuwe technologie. Uiteindelijk zijn het de medewerkers die datagedreven moeten werken, dus de focus moet juist op hen liggen. Je gaat immers gedrag en routines veranderen. Hier is verandermanagement voor nodig. Het is belangrijk dat medewerkers inzien wat de crux van de verandering is en wat dit betekent voor hun eigen werkzaamheden. Door te laten zien dat werken vanuit data juist helpt om het werk waardevoller, leuker en makkelijker te maken, creëer je een datagedreven mindset bij medewerkers.
Enthousiasme speelt hierin een belangrijke rol. Elke organisatie kent oudgedienden met enorme hoeveelheden legacy die in eerste instantie niet zitten te wachten op een datagedreven verandering. Als het je lukt om die mee te krijgen in het enthousiasme, door een snelle, eerste verbetering toe te passen, straalt dit positief af op de rest van de collega’s en verspreidt de olievlek zich vanzelf.
Gouden regel
Uiteindelijk is er niet één gouden regel die ervoor zorgt dat data voor je gaat werken. Het gaat om de combinatie van factoren: klein beginnen, goed ingeregelde operations én enthousiaste collega’s. Door met één succes te beginnen en vanuit daar verder te werken, ben je steeds meer in staat om slimmer te werken met data. Zo bouw je in kleine stappen aan een duurzaam en goed onderhoudbare technische omgeving en professionele data-organisatie. En daarmee kun je uiteindelijk betere beslissingen nemen, vooruitkijken en voorspellen. Precies wat je nodig hebt om factbased te verbeteren en aan de verwachtingen van klanten te blijven voldoen. Doe je dat niet, dan word je door de concurrentie ingehaald. Ga dus op zoek naar de crux binnen jouw organisatie, betrek medewerkers vanaf het begin bij het project en laat het succes zo als een olievlek verspreiden.
(Auteur Dick Mecklenfeld is ceo Hot ITem, onderdeel van Conclusion.)
Lang, lang geleden, toen ik nog niet oud was, zagen we de informatica als een nog jonge studie.
Automatisering bestond al wel, zoals daar was de Automatiseringsgids en Computable, maar eigenlijk zagen we de informatica bij voorkeur als een studie, iets wetenschappelijks, iets moois. Je had een case, een probleem en daar deed je wat mee vanuit je studie en ervaring. Succes was niet gegarandeerd, want zoveel ervaring en historie bestonden nog niet.
Dat zou veranderen. Informatica zou uitgroeien tot een volwassen industrie, waar de klant krijgt wat beloofd is..
T’is nu eind 2022. Hoe anders is het gelopen : datagedreven waarde toevoegen met paraplu-aanpak.
Hoe vaag wil je het hebben..en dan schijnheilig factbased werken, hoezo?
Owja, “enthousiasme en wederzijds begrip”. Dat kan er ook nog wel bij.
Ik denk weer aan vroeger. De zon schijnt. We zitten op terras met familie.
Ober brengt mijn ijsje. Hoera, met parapluutje, van hout en papier.
Geluk zit in die kleine dingen.
Lang, lang geleden bedacht Henri Ford de lopende band als eerste stap in de automatisering. En wat betreft de snellere paarden vergeet Dino nog de C in ICT want de crux van de verandering zit vooral in het netwerk. Zo kunnen we gegevens makkelijker toegankelijker maken waardoor auto’s ook zelf kunnen rijden. Dino is misschien nog van het Shell stratenboek maar de meesten mensen gebruiken de zegen van de cloud als het om van A naar Beter gaat.
Wat betreft de oudgedienden met enorme hoeveelheden legacy vergeet de ceo dat er ook nog zoiets is als een shortcut, de sluiproutes die zelfs Google niet kent. Want zoals Johan Cruijff al zei hoef je niet te rennen als je weet waar de bal neerkomt en op tijd vertrekt. De crux van verandering gaat om het inzicht want resultaat gedreven poets je de data een beetje op als het om metrieken gaat. We can come an end….
Ik kom weer goed weg bij oudlid, want het hoogste wat je bij hem kunt bereiken is dat je iets vergeten bent en dat gaat vanzelf op mijn leeftijd. Als je het niet met hem eens bent dan heb je het namelijk bij het verkeerde eind en heeft hij steeds tien jaar geleden al eens iets geschreven waaruit dat blijkt 🙂
Stratenboek was zeker fijn, samen met het papieren spoorboekje, nou boek zeg maar.
Best zwaar in de rugzak, maar blijkbaar was ik toen al datagedreven als ik van A naar B wilde.
Net als werk vind ik het gewauwel (beschouwing) voor en achteraf veel mooier dan de eigenlijke actie zelf. Als ze die goal nou wel, niet, eerder of later hadden gemaakt, ja dan was het een hele andere wedstrijd geworden 🙂 Een jaar je spelers laten trainen op penalty’s en dan in de nabeschouwing zeggen dat het een loterij is.
Van Gaal is een echte manager en de bal is rond.
Sapperdeflap ziet Dikke Deur weer oude koeien want factbased gaat om een vastlegging van de feiten en laten we daarin vooral stipt in het ‘sein und zeit’ blijven want het was 9 juli 2014 toen ik schreef over het fenomeen van een datagedreven sportbeleving met de hype van ERP. Verrassend uit de hoek komen of voor de zekerheid gaan waarop getraind is als het om strafschoppen gaat?
Om data voor je te laten werken moet je het AI model trainen en bij bizdevops is het enthousiasme hierin weleens groter dan het naleven van de regels. Trias politica van een scheiding van machten ontbreekt want benoemen van de kwaliteits- en integratie issues is nog niet gelijk aan het beleggen van verantwoordelijkheden hierin als we kijken naar de shortcut van vooringenomenheid.
Dino is nog niet van de haak want vergeetachtigheid is geen excuus als we kijken naar de bewijslast, factbased moet bijvoorbeeld wel de tijdslijn kloppen en uiteindelijk ook de plaats. Want parapluutje, van hout en papier kreeg je volgens mij alleen bij de Chinees en niet op een terras.