Het Beslag Informatie Systeem (BIS), dat voorziet in het beheer van in beslag genomen goederen, wordt na felle kritiek heel anders opgezet. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt alle aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing (AC-ICT) over.
Dit blijkt uit een brief van minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Er gaat een streep door de eerder gekozen centrale ict-oplossing die het beslagproces functioneel moet ondersteunen. AC-ICT vond het ontwerp voor de nieuwe Centrale Voorziening Beslag (CVB) onnodig ingewikkeld. In het systeem werd veel te veel informatie over in beslag genomen spullen gestopt die ook elders beschikbaar is.
Bovendien zijn de baten te optimistisch ingeschat, luidde de kritiek. Ook lag geen realistisch en gemeenschappelijk plan ten grondslag aan het project BIS waarin meerdere partijen moeten samenwerken en waarover het OM de regie voert. Ze zaten met dit project op de verkeerde weg, zo concludeert het college. Minister Yeşilgöz heeft deze kritiek ter harte genomen. Justitie volgt de aanbevelingen vrijwel geheel op. Het nieuwe systeem gaat aansluiten bij bestaande voorzieningen en informatiebehoeftes.
Herbezinning
Onlangs is al begonnen met een algehele herbezinning. De businesscase wordt herzie en ook wordt het advies opgevolgd de complexiteit van de ketenvoorziening te verminderen. Dat betekent minder functionaliteit en minder dataopslag. Dit kan door verbetering van de werkprocessen, aanpassing van de systemen van ketenpartners en invoering van unieke voorwerp-nummers. Vooral dat laatste kan veel knelpunten oplossen. Als derde krijgt de aanbeveling om in de keten heel kleine ict-projecten te organiseren, een vervolg. Waar mogelijk worden de (deel)oplossingen in kleine brokken werk gepland en uitgevoerd.
Overigens is het de zoveelste keer dat het AC-ICT ambtenaren maant tot sterke vereenvoudiging van een ict-project. Ook het veel te optimistisch inschatten van baten is een veel voorkomend euvel.
Ik ben wel benieuwd wat medewerkers die tot nu toe aan het BIS hebben gewerkt hier nu zelf van vinden…
Denk dat de vraag van Stef verkeerd is, wat vindt de belastingbetaler ervan lijkt me namelijk meer op z’n plaats als de baten te optimistisch ingeschat waren en er geen realistische plannen waren om samen te werken en de regie te voeren. Dus beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald door nu even uit te huilen om straks met de geleerde lessen weer te lachen. En wat betreft KISS vindt ik het wel frappant dat er niet aan de invoering van unieke voorwerp-nummers in de keten gedacht was. Ik zou bijna gaan denken dat er opzettelijk een mogelijkheid tot fraude ingebouwd werd.